Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nechcete skončit v dluhové pasti? Poradíme vám, jak na to!

Nedostatek zkušeností a znalostí z finanční oblasti však mohou mladého člověka dohnat k nepromyšleným finančním rozhodnutím.
20. ledna 2014 | 00:00

Máte dobrou práci, levný pronájem, všechno vám vychází. Ale za rok, či třeba pět, může být všechno jinak. Počet lidí, kteří kvůli dluhům přišli o všechno, rapidně roste. Myslete proto na budoucnost už teď!

Mladí lidé obyčejně pozorně sledují změny na trhu a rádi kupují novinky – chytré telefony a tablety, sportovní vybavení, oblečení či počítačové hry. Získávají také dodatečné znalosti, účastní se různých kurzů a seminářů. Stává se, že se dokonce snaží zahájit i samostatnou výdělečnou činnost. Tyto potřeby jsou čím dál častěji financovány z půjček nebo kupované na splátky.

Bohužel se často přecení, protože přehnaně věří ve své finanční možnosti. Nedostatek zkušeností a znalostí z finanční oblasti však mohou mladého člověka dohnat k nepromyšleným finančním rozhodnutím. Češi mezi 18. a 24. rokem života dluží hlavně telefonním operátorům (42 %), nebankovním finančním institucím (15 %), bankám (10 %). Mladí lidé také často neplatí závazky vůči dodavatelům telekomunikačních služeb (poplatky za internet nebo televizi) a pojišťovnám.

Průzkum ukázal, že neumíme hospodařit s penězi. To pak Čehcy dostává do hluhové pasti. Účtů je tolik, že je nestíháme splácet.
Autor: profimedia.cz
Vše začíná "nevinně". Kvůli pár stovkám. Drobné finanční potíže totiž často "zametají pod koberec", jak se ale tyto záležitosti táhnou roky, začínají představovat vážný problém. Nerozumné půjčky pak mohou ohrozit jejich příští finanční důvěryhodnost.

Je proto důležité myslet na budoucnost už teď a začít si spořit. Už řadu let je osvědčeným produktem stavební spoření. Běžné ani spořicí účty totiž nemohou přinést takový výnos, jaký jim v současnosti právě tohle spoření přináší. I přesto většina peněz leží na běžných účtech, protože Češi preferují okamžitou možnost získání hotovosti. Na poli dlouhodobých úspor však nemá stavební spoření konkurenci. Dokazují to i statistiky.

Od nového roku musí exekutor nejprve uzpozornit, že někomu něco dlužíte. Splátky za drobné dluhy - např. pokuty se budou nově slučovat.
Autor: profimedia.cz
Pokud se tedy rozhodnete cíleně a aktivně spořit, pak je jasnou volbou právě stavební spoření. Lidé na něm oceňují hlavně jeho jednoduchost, atraktivní státní příspěvek a stabilní výnos. "Tento produkt je oblíbený také díky své dlouholeté tradici. Jako jeden z prvních naučil Čechy spořit. Dnes má stavební spoření každý druhý občan," říká Rostislav Trávníček, ředitel komunikace Českomoravské stavební spořitelny.

"Každý člověk by měl mít stavební spoření jako základ pro zajištění na budoucnost. Jakmile tedy jedno stavební spoření skončí, je ideálním řešením uspořené prostředky použít jako základ pro další smlouvu," doporučuje ještě Rostislav Trávníček.