Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Domácí majonéza: Skvělá do salátu i na vlasy!

14. prosince 2012 | 11:00

Nevíte po jaké značce majonézy sáhnout a chcete, aby byl váš salát nejen chutný, ale také co nejzdravější? Udělejte si vlastní domácí majonézu, zabere vám to minimum času a můžete ji použít i jako perfektní masku na vlasy. Dělají to i hollywoodské hvězdy.

Účinek majonézy na matné, suché, poškozené a zimou zatěžované vlasy je skutečně blahodárný. Vždyť žloutek s olejem používaly i naše babičky a radí to i slavné hvězdy. Ve filmu "Zemřít mladý" si majonézu na hlavu dává i Julia Roberts a vlastní recept s majonézou pro bohatou hřívu doporučuje také Cameron Diaz!

Základ majonézy tvoří právě žloutky a olej. Jak kvalitní suroviny použijte, tak kvalitní majonézu budete mít.

Recept na domácí majonézu

Na vlasovou masku

Vyšlehejte 1 žloutek, 150 ml olivového oleje a lžičku citronové šťávy. Směs naneste na vlasy, vetřete do kůže i po celé délce vlasů a zabalte do folie. Nechte půl hodiny působit, pak si vlasy umyjte nejprve vlažnou vodou a poté teplou vodou se šamponem. Případnou vůni po žloutcích a oleji odstraníte opláchnutím vodou s trochou citronové šťávy. 

Do salátu

Budete potřebovat:

2 velké čerstvé žloutky
150 ml panenského olivového oleje, nejlépe řeckého jemného oleje např.Sitia nebo Kalliston
150 ml kvalitního rostlinného oleje neutrální chuti, například řepkového nebo bioslunečnicového
1 lžička dijonské hořčice
1⁄2 lžičky soli
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžička citronové šťávy
1 lžička jemně usekaných kapary, na dochucení



Postup:
Zajistěte, aby všechny přísady měli pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici a sůl. Zašlehejte ocet a citronovou šťávu. Olej přidávejte za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejdříve po kapkách. Další dejte vždy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem, ale pozor – ke konci opět olej raději kapejte. Když se vstřebá všechen olej, vmíchejte jemně usekané okapané kapary a ochutnejte a případně dochuťte.

Náš tip

Pokud byste přelili olej a majonéza se srazila (emulze už další olej prostě nevstřebá) – nezmatkujte. V jiné misce rozšlehejte další žloutek a sraženou emulzi do něj postupně zašlehejte.