Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Premenstruační syndrom: Cvičí s vámi hormony? Zkuste jógu!

Jóga je skvělá na různé neduhy i na PMS
27. června 2012 | 06:12

Zase s vámi po měsíci mávají hormony a důsledky odnáší hlavně vaše okolí. Zbavte se premenstruačního syndromu, víme jak na něj.

Jednou za měsíc se vám všichni klidí z dohledu, protože vědí, že by došli újmy. Váš partner nechápe, proč vás najednou rozčiluje, že po sobě neumyl hrnek od snídaně, když před týdnem jste to v klidu přehlédla a s láskou udělal za něj, děti se bojí ukázat žákovskou, kamarádky jsou zdrženlivé se svými problémy, protože jim jen nevrle odseknete, že to slyšíte už po sté.
 
Premenstruační syndrom zahrnuje zhruba 150 příznaků. Za oficiální trpitelky se můžete prohlásit, pokud ve třech za sebou následujících cyklech pozorujete: vyčerpanost, pocit nafouknutí, napětí v prsou, tvorbu akné, trávicí potíže, zvýšenou chuť k jídlu, změny nálad, nadměrnou citlivost, úzkost a ještě k tomu zuřivost. Znáte to také?

Záchvat zůřivosti může způsobit i PMS
Autor: profimedia.cz

Jak s tím bojovat: Pomohou jednoduché ásany, polohy známé z jógy.

Před cvičením:
Nejezte přibližně 2 hodiny, během cvičení nepijte. Necvičte švihem, ani se do poloh nesnažte dostat násilím. Dýchejte rovnoměrně a plynule nosem, při pohybech vzhůru se nadechujte, při předklonu a výkrutech vydechujte. Do poloh harmonicky zapojujte celé tělo.

1. Poloha: Dítě

Stočená poloha dítěte v děloze vrací pocit klidu, bezpečí zuřivost a ochrany. Jemný tlak na podbřišek zbavuje napětí od pupku směrem dolů. V období PMS se však vyhněte výraznému tlaku na dělohu.

1285152:gallery:true:true

2. Poloha: Výkrut A 

Poloha výrazně stimuluje vnitřní orgány a prohlubuje dýchání. Díky této poloze dospějete k potřebnému utišení a vyrovnání vnitřního napětí.

1285153:gallery:true:true

3. Poloha: Předklon 

Nesnažte se mermomocí stlačit hrudník ke stehnům. I lehčí napjetí má účinek pro úlevu od bolestí v křížové oblasti.

1285154:gallery:true:true

4. Poloha: Výkrut B

Poloha výrazně stimuluje vnitřní orgány a prohlubuje dýchání. Díky této poloze dospějete k potřebnému utišení a vyrovnání vnitřního napětí.

1285155:gallery:true:true

5. Poloha: Horizont

Zlepšuje uvědomění si souhry všech částí těla, posiluje se trávení a zadržování vody, které pozastavuje vylučování.

1285156:gallery:true:true

6. Poloha: Trojúhelník

Zlepšuje proud lymfy v těle a pomáhá odplavovat škodliviny z organismu. Otevírá hrudník a napomáhá koordinaci, která v době stresu způsobeného PMS klesá.

1285157:gallery:true:true

7. Poloha: Výkrut B

Prohlubuje se vědomí dýchání, relaxace, vše se vyrovnává, nastupuje uvolnění a prokrvení v pánevní oblasti.

1285155:gallery:true:true

8. Poloha: Ryba 

Při této poloze se masírují vnitřní orgány, upravuje produkce hormonů a ulevuje od vnitřního napětí.

1285158:gallery:true:true

Nezapomeňte:
V každé z poloh zůstaňte 2 – 3 minuty. Soustřeďte se na pravidelné a kontinuální dýchání a cvičení ukončete stejně 2 – 3 minutovou relaxací na zádech s dlaněmi vytočenými nahoru. To se nazývá i poloha blaženosti – šavásana. Pomáhá tělu uvolnit se a příjemně nechat doznít celé cvičení. 15 až 25 minut cvičení vás vytrhne z drtivého sevření PMS.

Autor: lesk.sk, bak