Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pijte kvalitní čaje: Víme, jak se v nich vyznat!

15. ledna 2012 | 06:00

Máte ráda čaj? Poradíme vám, na co si dát při výběru pozor a jak rozpoznat opravdovou kvalitu. Nešiďte se v jedinečné chuti!

Všechny druhy čaje pocházejí ze stejné rostliny, z čajovníku, který obvykle dorůstá výšky 5 až 15 metrů. Roste především v jihovýchodní Asii, Číně a Indii, výslednou chuť určují způsob zpracování, místo, kde se pěstuje, podnebí, klimatické podmínky a kvalita půdy.

Na základě způsobu zpracování rozeznáváme tři hlavní druhy čajů, zelené, polozelené a černé. Na trhu i v čajovnách jsou k dostání i dříve méně dostupnější bílé, žluté nebo tmavé čaje.

Vzácné „císařské“ čaje

Některé druhy čajů byly v dřívějších dobách určené pouze čínským císařům. Mezi ně patří bílý čaj, pro jehož výrobu se používal jen první lísteček z každé čajové větvičky a vrcholový, ještě nerozvinutý, pupen.

Uvařte si čaj pro povzbuzení.
Autor: shuterstock.com
Sbírá se pouze ručně a neprochází žádným dalším zpracováním, takže si snadno uchovává svou jedinečnou chuť.

Je to velmi lahodný a nasládlý nápoj, který má spoustu blahodárných účinků, obsahuje velké množství antioxidantů, které napomáhají v boji proti rakovině.

Bílý čaj podporuje i hubnutí nebo detoxikační kúru. Výhradně pro čínské císaře se dříve pěstovaly i žluté čaje, které pocházejí jen z Číny, a jejich nabídka je proto značně omezená.

Suší se velice pozvolna, někdy až osm týdnů a při tradičním zpracování musí projít dodatečnou oxidací v navlhčené látce.

Čaj může mít různé příchutě.
Autor: shuterstock.com

Vybírejte dobře a čerstvý čaj

Pokud jste se rozhodli, že si čaj pořídíte v supermarketu, pokaždé pečlivě zkontrolujte datum spotřeby a hlavně neporušenost obalu.

Počítejte ale s tím, že sortiment v těchto obchodech bývá značně omezený, na rozdíl od kvalitních čajoven, kde by vám navíc měli i dobře poradit. Není od věci se také zeptat na období sklizně, v zásadě platí, že čím čerstvější čaj, tím lépe.

V zimě proto pátrejte spíše po podzimní sklizni a v létě po jarní. Při výběru se také řiďte barvou a vůní čaje, v žádném případě byste z něho neměli cítit plíseň.

Neměl by obsahovat žádné nečistoty nebo větvičky, s výjimkou čaje kuki-cha, který se skládá z řapíků čajových lístků.

 

Zachovejte chuť i vůni
Sušený čaj snadno přejímá pachy a vlhkost z okolí, proto jej uchovávejte nejlépe v plechovkách s dobře těsněným víčkem. Ideální je, když jej vypijete do půl roku a pak si koupíte čerstvý.

Lahodná chuť, která léčí

Obecně se doporučuje zakoupený čaj zalít horkou vodou a před ochutnáním tři minuty louhovat. Jednonálevové čaje se doporučují  zejména čajařům začátečníkům. Jiné, kvalitnější a tedy dražší čaje, se přelévají i vícekrát.

Některé z nich mají prokazatelné protirakovinné účinky, zejména zelené a bílé čaje. Kromě toho působí protizánětlivě, stimulují mozkovou aktivitu, zlepšují trávení, stav srdce i cév.

S množstvím čaje by se to ale nemělo přehánět, doporučuje se pouze několik šálků kvalitního čaje denně, obsahuje totiž kofein neboli tein.

Dříve si vědci mysleli, že se jedná o dvě různé látky, prokázalo se ovšem, že tomu tak není. Množství kofeinu v jednotlivých čajích závisí na druhu čaje, délce louhování a na množství vody a čajových lístků.

Čaje se velmi liší svouo kvalitou.
Autor: shuterstock.com

Jak uvařit skvělý čaj?

Záleží na typu čaje, ale obecně se doporučuje jedna lžička sypané směsi na tři decilitry vody. Čaj má povzbuzující účinek, a i když na rozdíl od kávy nastupuje pomaleji, bude vás povzbuzovat mnohem déle.

Poměrně vysoký obsah kofeinu zvyšuje krevní tlak. Pokud si tedy nejste jistí, zda se pro vás čaj vůbec hodí, promluvte si o jeho užívání se svým lékařem.

Další výhodou čajů je to, že mimo jiné obsahují i fluor, který zabraňuje tvorbě nepříjemného zubního plaku a kazů. Pravidelné a přehnané pití černého čaje však může způsobit zahnědnutí zubní skloviny.

 

Víte že:
... čaj se v dávných dobách využíval i jako platidlo?
... chuť čaje výrazně ovlivňuje i kvalita a teplota vody? Doporučuje se  zejména voda balená (ne minerální) a teplota vody těsně pod bodem varu.
... světová produkce čaje přesahuje 3,5 milionu tun za rok?
... v japonském kraji Schizuoka je nejnižší výskyt rakoviny? Předpokládá se, že je to proto, že se tam nachází největší čajová plantáž.

Recepty na skvělé čaje:

Čaj indických Jogínů

Je skvělý proti začínajícím bolestem v krku.

Zkuste si namíchat vlastní čaj.
Autor: shuterstock.com

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
* 1 lžičku mletého hřebíčku
* 1 lžičku mletého kardamomu
* 1 lžičku mletého bílého pepře
* 1 lžičku mleté skořice
* 1 lžičku mletého zázvoru
* cukr
* assámský černý čaj
* vodu, mléko

JAK NA TO:
Smíchejte všechno koření. Uveďte do varu asi půl litru vody, přidejte jednu lžičku koření a dvě lžičky assámského čaje. Vařte asi deset minut, pak přidejte půl litru horkého mléka, nechte vzkypět, odstavte a sceďte. Čaj oslaďte podle chuti, v Indii se v tomto případě na cukru nešetří, mají rádi velmi sladké variace.

Zázvor
Autor: shuterstock.com

Zázvorový čaj

Na posílení imunity

CO BUDETE POTŘEBOVAT:
* čerstvý zázvor
* sypaný čaj Gunpowder (čínský
zelený čaj)
* med
* vodu

JAK NA TO:

Nastrouhejte zázvor a svařte ho v půl litru vody, přidejte čaj a nechte asi minutu louhovat. Pak sceďte a přidejte med. Čím více zázvoru použijete, tím více posílíte svou imunitu, trávicí systém a ochráníte tělo před virovými a bakteriálními onemocněními.

Autor: Jana Šlegrová, Kbak