Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15 tipů, aby se linecké zaručeně povedlo

Cukroví z lineckého těsta patří ve většině domácností k těm nejoblíbenějším. Chutná dětem i dospělým.
6. prosince 2023 | 06:00

Nejoblíbenější jsou na pečení cukroví křehká linecká těsta. Dobrý výsledek však závisí na kvalitních přísadách, vhodné teplotě a správném zpracování. Pak už je vše hračka.

Co vás nejvíc zajímá?
Na kolik péct linecké a jak dlouho
Jak dlouho vydrží těsto na cukroví v lednici
Jak mazat/plnit linecká kolečka
Správné skladování

1. Lepší je používat moučkový cukr, protože hrubé krystaly se v pečivu nerozpustí a zanechávají tečky.

2. Do každého těsta patří špetka soli, protože zvýrazní sladkou chuť a aromatické látky.

3. Důležité je, aby měly všechny suroviny na těsto teplotu pod 20 °C.

4. Tuk nastrouhejte na hrubém struhadle a s ostatními surovinami nejdřív dobře promíchejte vidličkou. Můžete použít i elektrický mixér nastavený na nejnižší rychlost.

5. Hmotu zpracujte rychle co nejstudenějšíma rukama. Pozor! Těsto nesmíte propracovávat příliš dlouho, aby tuk nezměkl a nenasákl se do mouky. Těsto by se tím spařilo, špatně by se tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobivé.

6. Pokud do lineckého těsta zapracujete pár kapek octa, nebude se pak drobit. Když do vajec na křehké linecké těsto přidáte trochu citronové šťávy, bude pak ještě křehčí a lehčí. Stejného efektu docílíte, když k mouce přidáte trochu škrobové moučky.

7. Zpracované těsto dejte vždy odležet do chladničky. Nejlepší je ho zadělat den předem, v lednici vydrží čtyři dny.

8. Nejvhodnější pro tvarování je teplota těsta 10–15 °C. V chladničce z něj oddělte pokaždé jen menší část a z té tvarujte kousky, aby zbytečně celé nezteplalo.

9. Pokud se těsto zahřeje a spaří, pak praská, lepí se na vál a drobí. Jeho záchrana je dost obtížná. Nepřidávejte mouku, raději ho dejte na chvíli do chladničky, případně zkuste přikápnout trošku studené vody. Nebo alespoň část zapracujte do nového těsta.

10. Váleček se nebude na těsto lepit, když ho předem vložíte do mrazáku nebo tence potřete olejem.

11. Vyválejte plát rovnoměrně, aby byly všechny kousky stejně silné, upekly se současně a tenčí se nepřipálily.

12. Aby se těsto dobře vypichovalo, formičky musí být úplně suché (občas je proto vložte do mouky).

13. Jak dlouho péct linecké? Jasná odpověď bohužel neexistuje, protože každá trouba peče jinak, ale i protože každý těsto vyvaluje na různou tloušťku. Nejčastěji se ale linecké peče na 160 až 170 °C přibližně 6 až 12 minut. Nižší těsto potřebuje kratší dobu, vyšší pak delší. Pokud ale používáte horkovzduch, pečte pouze při 150 °C.
Náš tip: Dokud si nebudete svou troubou stoprocentně jistí, doporučujeme vykrájené tvary při pečení pečlivě hlídat a okamžitě, jak začnou na krajích růžovět, je vyndat. Uvědomte si, že na horkém plechu ještě dojdou i mimo troubu. Pokud linecké přepečete, bude tvrdé a nebude tak dobré. Upečené linecké raději hned sundávejte z plechu, jinak se může přilepit. Když upečené cukroví nejde odloupnout, podložte plech mokrou utěrkou.

14. Neplněné linecké uchovávejte v suchu – třeba v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem. Naplněné uložte do chladu buď v papírové krabici (do komory, na balkon či na verandu – pozor na slunce, dobrá ochrana je polystyren), nebo v uzavřeném plastovém boxu do ledničky.

15. A jak linecké cukroví mazat? Aby vypadalo na tácu či talíři lépe, vždy mažte tu stranu tvaru, která ležela na plechu. A pokud máte druhou vrchní půlku cukroví děrovanou a chystáte se ho poprášit moučkovým cukrem, udělejte to, ještě než ji přiklopíte na namazanou spodní část. Na plnění můžete použít oblíbený džem, nejlépe kyselejší, nutellu, jakýkoliv krém, ale vynikající je třeba i lemon curd.

NÁŠ TIP: Upečte si linecké banánky podle našeho videoreceptu.

Video se připravuje ...
Recept na linecké banánky • VIDEO: Videohub/recepty