Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Chcete bohatého Ježíška, ale kde na něj vzít? Pozor na půjčky!

28. listopadu 2011 | 13:24

Podobný scénář se u vás možná opakuje každý rok. Už od léta si slibujete, že začnete pomalu nakupovat překvapení pod stromeček, aby vás to v prosinci nezruinovalo, jenže…

Kvůli starostem, vytížení v práci a nechuti prodírat se o víkendu davy ve vydýchaných obchodních centrech nemáte jako obvykle nic ani začátkem prosince. A váš účet se třese pod tíhou obav, jak poplatíte kromě dárků i jídlo, pití, silvestra na horách…

To, že utratíme na Vánoce nejvíce peněz za rok, je většině z nás zcela jasné. Když je ale do kapsy poněkud hlouběji, láká mnohé možnost  možnosti, že si na dárky půjčí. My radíme jediné: Zapomeňte na to! Rozhodně je lepší se uskrovnit.

3 dobré rady

Kolik dárků chcete darovat?
Autor: profimedia.cz

* Zkuste tentokrát pojmout nákupy trochu jinak. V naší rozvětvené rodině se osvědčilo pravidlo, že se dárky dávají jen dětem – tedy myšleno v rámci širšího příbuzenstva.

* Je nejvyšší čas pořídit dárky výhodně přes internet. V prosinci můžou být ceny vyšponované, a navíc nemáte jistotu, že vám budou doručené včas.

* Pokud budete slavit svátky jen s dospělými, zvažte možnost, že se dražšími pozornostmi obdarujete po novém roce v rámci výprodejů. Pod stromeček můžete na Štědrý večer položit vtipné, ručně vyvedené poukázky na budoucí „překvapení“.

Kde vzít na dárky?
Autor: profimedia.cz

Když přesto o půjčce uvažujete…

… každopádně zachovejte chladnou hlavu a položte si pár základních otázek:

1. Opravdu půjčku potřebuji?
Je nutné si i uvědomit, že danou sumu budete muset po několik dalších měsíců pravidelně splácet a tedy počítat s tím, že v následujícím období budete měsíčně disponovat nižší částkou, než jste byla zvyklá. Neomezí vás to příliš?

Děti milují Vánoce hlavně kvůli dárkům.
Autor: profimedia.cz
2. Splňuji podmínky?
Obecně platí, že byste měla být na pozoru, pokud firma netrvá na prokázání schopnosti půjčku splácet. „Ověření bonity klienta je pojistkou schopnosti splácet nejen pro úvěrovou společnost, ale i ochranou jeho samotného  před potenciálními problémy, které si při zažádání o úvěr možná ani neuvědomil,“ vysvětluje Tomáš Langmajer ze společnosti Credium. Většina firem má nastavené podobné podmínky. Žadatel o úvěr musí mít občanství České republiky, nesmí být v prodlení se současnými úvěry, musí doložit dostatečný příjem a nesmí být ve výpovědní či zkušební době v zaměstnání. 

3. Která úvěrová společnost je solidní?

Těžká otázka. Existují jich stovky. Nejlepší úvěr by měl být pružný v nastavení různých paramentů podle potřeb a možností zákazníka, například doba splácení, možnost předčasného splacení úvěru bez sankcí nebo i nabídka pojištění proti neschopnosti splácet. Samozřejmostí ze strany úvěrové společnosti by mělo být seznámení žadatele s výší úroků, poplatků a poskytnutí veškerých informací o dalších podmínkách ještě před podpisem smlouvy.

Co je co?

* RPSN
Roční procentní sazba nákladů, do které se zahrnují také případné poplatky za vedení účtu, sjednání úvěru a platba za pojištění. Jeden z nejdůležitějších ukazatelů výhodnosti půjčky.
* Bankovní a nebankovní úvěry
Na nebankovní úvěry jsou vázané pouze poplatky spojené s úvěrem. Půjčky nabízené bankou s sebou většinou nesou další podmínky pro jejich získání, nejčastěji nutnost zřídit si účet u daného bankovního domu.
* On-line půjčky
Jedna z možností, jak dnes vyřídit půjčku, aniž byste musela do kamenné pobočky úvěrové společnosti. Představuje velice snadný a rychlý způsob, jak získat půjčku. Mějte se však na pozoru a všechno pečlivě rozvažte.

Na internetu ušetříte, ale…

Nakupujte přes internet
Autor: profimedia.cz

Určitě se soustřeďte na známé obchody, se kterými mají třeba vaši blízcí dobrou zkušenost. Než kliknete na slovo objednat, pečlivě si přečtěte diskusi a názory zákazníků, kteří nakupovali před vámi. Solidní firmy tam objektivní hodnocení bez obav nechávají. Každopádně se zajímejte, jaká je konečná cena, jak to bude s balným, dopravou apod.

Autor: Kateřina Pokorná, Kbak