Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mona Lisa má make-up! Malíř nalíčil známé obrazy

10. září 2011 | 14:00

Make-up, pudr, rtěnka stíny, denně je většina z nás používá na svůj obličej. Dokázala byste jimi ale namalovat obraz? Mladý umělec Duncan Cargill to zvládl skvěle.

Možná jste někdy použila rtěnku na napsání vzkazu, nebo řasenku na zamaskování oděrky na černé kůži. Ale asi by vás nenapadlo použít líčidla jako barvy na malování. To přesně udělal malíř Duncan Cargill a vytvořil vskutku historicky umělecká díla.

Legendární Mona Lisa na originálu Leonarda da Vinciho rozhodně make-up nemá, ale v dokonalé replice od Cargilla je její pleť z opravdové podkladová báze, dále malíř použil řasenku a na dotónování i zdravíčka, stíny a rtěnku.

Na Marilyn použil i lak na nehty

Také kopie Warholovy Marilyn Monroe je vytvořena pouze z líčidel. Jí však

Duncan Cargill vytvořil dokonalé repliky známých obrazů jen z běžných líčidel.
Autor: profimedia.cz
naopak byly velmi blízké. Na její obraz Duncan použil kromě podkladové báze oční linky a lesklý lak na nehty. „Bylo to trochu strašidelné. Když jsem její oči dobarvoval očními linkami, vypadalo to, že se na mě opravdu dívá,“ svěřil se umělec.

Jeho díla, které doplňuje ještě stejnou technikou vytvořená replika proslulého obrazu Johanna Vermeera Dívka s perlou, jsou pro charitativní aukci. Vyvolávací cena za kus je mezi 400 a 500 dolary a výtěžek z aukce jde na boj proti rakovině prsu.

Autor: bak