Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejslavnější anorektička zemřela: Vyhladověla se k smrti, skolil ji zápal plic

29. prosince 2010 | 17:47

Od svých třinácti let bojovala Francouzka Isabelle Caro (†28) s anorexií. Díky ní se stala světoznámou modelkou, nakonec ji však nemoc připravila o život. Isabellino vyhublé tělo nedokázalo překonat zápal plic. Skonala v tichosti 17. listopadu v tokijské nemocnici.

Mladá Francouzka se stala ikonou boje proti anorexii, když si ji v roce 2007 vybral pro svou kampaň slavný italský fotograf Oliviero Toscani. Obrovské plakáty tehdy zaplavily ulice od Paříže až po Miláno.

Francouzka vážila ke konci svého života pouhých 31 kilo při 164 cm výšky
Autor: Profimedia.cz

Problémy od dětství

Šokující fotografie vyzáblé Isabelle měly varovat mladé dívky před smrtelným nebezpečím diet a diktátu módy. Díky kampani Isabelle získala slávu, po které tolik toužila. Přednášela, získala smlouvy jako modelka, napsala knihu o svém utrpení.

To začalo traumatem v dětství, když viděla matku, jak nemůže unést třicetikilový kanystr. „Já tehdy vážila o pět kilo více a pomyslela jsem si: jsem těžší než ten kanystr, tak to jsem pro svou matku zátěží. A přemýšlela jsem, jak zhubnu,“ svěřila se Isabelle. Ze začarovaného kruhu ji vysvobodila až smrt.

Autor: INT, fik, mivrk