Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Plus a minus last minute zájezdů

Last minute pro mnohačetnou rodinu se shání s velkými problémy.
22. srpna 2010 | 16:38

Dopřát si odpočinek na sklonku léta někde daleko u vyhřátého moře chce snad každý. Last minute k tomu vybízí. Dvojice pořídí zájezd za celkem slušnou cenu. Náročná rodina to budete mít těžší. Jak last minute zvládnout?

Prázdniny se přehouply do finále, hlavní turistická sezona se chýlí ke konci. Dobře vědomé si toho jsou cestovky, které právě teď tlačí ceny zájezdů na poslední chvíli na minimum. Přitom nabídka je stále zajímavá. Stačí zalistovat internetem…

„Až 40 % všech zájezdů se prodá právě formou last minute,“ říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří. Může za to i ekonomická krize. Klienti totiž do poslední chvíle váhají, porovnávají a čekají na ještě lepší nabídku cestovních kanceláří. Ty se snaží přitáhnout zákazníky za každou cenu. V nabídkách se předhánějí a super výhodné pobyty nazývají i novými výrazy: hot last minute, mega last minute.

Kolik ušetříte?

U zájezdů na poslední chvíli se většinou slevy pohybují mezi 25 a 30 % z původní, katalogové ceny zájezdu. Cestovky se tímto způsobem snaží za každou cenu zaplnit neprodaná zbylá místa, aby nemusely platit stornopoplatky za nasmlouvané kapacity hoteliérům nebo leteckým dopravcům. Formou Last minute se prodávají především zájezdy charterovými leteckými spoji.

3 otázky pro Tomia Okamuru

1. Co je dobré si při nákupu dovolené na poslední chvíli ověřit?
Jestli je prodejce pojištěný proti úpadku.

2. Sežene i početná rodina cenově výhodný zájezd?
Formou last minute těžko, takových možností je málo. Spíš doporučuji first minute, kde je sice nižší sleva, ale zase můžou cestovat třeba dvě děti zcela zdarma, navíc si vyberete hotel s dětským bazénem apod. To u last minute většinou nejde.

3. Kdy je nízká cena zájezdu podezřelá?
U last minute podezřelá hranice neexistuje. Divné je spíš to, když nějaká cestovní kancelář dlouhodobě prodává nejlevnější zájezdy na trhu, navíc třeba s ročním předstihem a zároveň žádá vysoké zálohy. To může znamenat, že má problémy.

Plusy a minusy

+ Výhodná cena.

+ Nemusíte si s několikatýdenním předstihem plánovat svoji dovolenou, až bude vhodná doba, zapátráte v aktuální nabídce a hned odjedete.

- Probraná nabídka, které nemusí vyhovovat každému.

- Moc nepočítejte s tím, že budou uspokojené vaše požadavky na vzdálenost hotelu od pláže, bazénu pro děti, služby animátora, výtah v hotelu apod.

Tip

Cenovým hitem je Řecko. Nepokoje tamních občanů stlačily ceny zájezdů na historické minimum. Týdenní, letecký zájezd pro jednu osobu tak klidně pořídíte i do neskutečných sesmi tisíc korun. Na podobně nízkou cenu narazíte i při pátrání po zájezdech do slunného Bulharska.

Kde hledat?

Zkuste třeba:
www.last-minute.cz
www.invia.cz
www.etravel.cz
www.newtravel.cz

Víte, že…

+ … loni se u nás prodalo celkem 4,5 milionu dovolených v zahraničí?  
+ … s cestovní kanceláří vyráží na zájezd 52 % našinců?
+ … 62 % z nás jezdí na dovolenou autem, 15 % autobusem, 14 % letadlem, 7 % vlakem a 2 % na kole nebo pěšky?
(statistika: AČCKA)

10 nejoblíbenějších zemí

Kam jezdíme nejraději? Fakt, že první místo už léta okupuje Chorvatsko, vás asi nepřekvapí. Takže...
1. Chorvatsko
2. Slovensko
3. Itálie
4. Řecko
5. Rakousko
6. Francie
7. Egypt
8. Velká Británie
9. Maďarsko
10. Španělsko

Autor: amp, kač
Klíčová slova: last minute, dovolená, plus, mínus
Diskuse ke článku
.