Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Panenka Reborn: Umění či napodobenina mrtvolky?

17. srpna 2010 | 04:56

Realistické panenky neboli Reborn už nějakou dobu ve světě způsobují pozdvižení. Rozdělují svět na dva tábory. Bezmezná láska k neživému dítěti se střetává s nepochopením a nenávistí. Teď se trend dostává i k nám. Jak na tyto napodobeniny, které jsou téměř k nerozeznání od opravdového dítěte, bude reagovat česká společnost?

Co je realistická panenka?

Je to panenka, která se velmi podobá opravdovému živému miminku. Není většinou na hraní. Majitelé si je příliš cení. Neživá stvoření mají při prodeji přiděleno jméno, váhu, výšku a den narození. To je den, kdy je jejich stvořitel přivedl na svět. Tedy vyrobil.

Vyrábí se v omezeném počtu. Umělci jsou v podstatě dvojí. Ti první navrhují kit - sculpt a druzí dotvoří vnějšek. Mnozí by řekli, že právě oni vdechnou panence život. Přestože se může použít stejný kit na více Reborn panenek, mohou se vytvořit různá miminka. Jiné vlásky, barva očí, pokožky. Každý výtvor je originál.

Sekta sběratelů

Za panenku Reborn, navždy v čase zamrzlou imitaci novorozence, jsou sběratelky ochotné zaplatit desetitisíce. Hůře provedená figurka stojí kolem deseti tisíc korun. Většinou má místo lidských pouze mohérové vlásky a pokožka není přesnou kopií jemné dětské kůže. Ty nejlepší modely jsou naopak dokonalé kopie živých miminek. A jako bonus umí samy dýchat a zabudovaný strojek napodobuje i lidský tep. Taková Reborn miminka se mohou pohybovat i v cenové kategorii menšího nového auta.

Na českých internetových stránkách už mají majitelky panenek i rebornisti – tak se říká výrobcům - své vlastní weby. Sdělují si na nich zážitky, rady, chlubí se, jaké nové 'modely' si pořídily. Některé dámy dokonce novým přírůstkům do rodiny píší i deník. Chodí s nimi na procházky v kočárku.

Milovníci či blázni?

Mnoho lidí věří, že jsou panenky nebezpečné. Ženy, které nemohou počít vlastního potomka, se k neživé napodobenině mohou nezdravě upnout. Většinou se ale Reborn panenky používají právě v případech, kdy žena trpí po ztrátě dítěte či nemůže otěhotnět. Profesionálové imitaci doporučují. Psychicky postižené podle nich lépe snesou kritickou dobu.

Reborn miminko má také nepopiratelnou výhodu. Investice do něj je až na malé detaily jednorázová. Pokud si to nepřejete, tak také nekřičí, nepláče, nechodí na záchod a nemusíte ho každou chvíli kontrolovat, kde je. Panenka se nikdy ani o milimetr nepohne.

Normálnost za příplatek

Aby bylo neživé miminko co nejvíce reálné, používají se při kolorování různé triky a metody. Dokreslování žilek, pigmentů, skvrnek, opruzení. Také mohou mít miminka navždy v oku slzičku či jim může téct slina od pusinky.
To ale není vše. Pokud chcete mít doma téměř reálné dítě, můžete si za (v poměru ceny panenky) nepatrnou sumu pořídit i umělé produkty v pytlíčku navíc. Pak si může panenka i ublinknout kojeneckou stravu a poté, co celou akci naaranžujete, budete moct s překvapením zjistit, že potřebuje vyměnit plínky.

Kontroverze bez ortelu

Svět se k Reborn panenkám staví buď opovržlivě nebo s naprostou oddaností. Neexistuje snad nikdo, koho by nechaly chladným. Ti, kteří kultu Reborn propadli hlásají, že jde o umění, stvoření dokonalosti. Další je považují jen za v čase zmražené mrtvolky reálných dětí. Jaký názor máte vy?

Autor: amp