Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Taliban zbičoval a zabil těhotnou Afghánku

Těhotná muslimka byla popravena za nepotvrzenou nevěru - ilustr. foto
9. srpna 2010 | 17:17

Taliban tvrdě trestá provinění proti svému pojetí islámu. Minulý týden zabili přívrženci Talibanu tým deseti lidí, kteří šířili v Afghánistánu křesťanství. Nyní přišla zpráva, že další obětí byla těhotná žena. Taliban ji odsoudil k trestu smrti. Byla prý cizoložnice.

Pětatřicetiletá žena v jiném stavu byla tři dny před smrtí držena ve vězení. Neděle se stala jejím posledním dnem. Ještě před smrtí, k níž byla odsouzena za údajnou nevěru, dostala dvě stě ran bičem. Muž, který s ní měl mít poměr, utekl.

Ukamenování a následná poprava se stala na veřejnosti. Nikdo z přítomných přihlížejících si nestěžoval. Přesto vláda incident vyšetří.

Taliban se řídí islámským právem šaría. Ukamenování za cizoložství tedy nebylo během jeho vlády (1996 - 2001) nic výjimečného.

Loni v prosinci Taliban popravil šest údajných afghánských špionů. Za špiony považuje všechny, kdo spolupracují s mezinárodní koalicí nebo zastávají umírněnější postoje.

Mluvčí Talibanu odmítl, že by Tálibové měli s útokem na ženu cokoli společného. "Ať už to udělal kdokoliv, nebyl příslušníkem Tálibánu. Jen se nás snaží pošpinit," řekl.

Děsivé je, že násilí spáchané na ženách stále trvá. Bohužel je tato zpráva jednou z mnoha. Nejhorší je, že svět už si na podobné osudy žen zvykl. Kyselinou oslepené, zmrzačené, ženy bez nosu a uší se staly běžnými výjevy ve světových médiích...

Autor: ČTK, INT, amp