Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nebojte se počítače - nekouše! - 6. díl

Do počítače se toho vejde spousta. Fotografie, dopisy, recepty, hry, hudba atd.
25. listopadu 2008 | 12:47

V tomto díle se seznámíte se základními programy, které jsou v počítači. Abyste je však dobře zvládli a dokázali s nimi pracovat, vezměte si k ruce někoho, kdo tomu rozumí.

Dnes vám přinášíme alespoň základní informace.

Do počítače se toho vejde spousta. Fotografie, dopisy, recepty, hry, hudba atd. Pokud s nimi chcete něco udělat, potřebujete k tomu programy – například Word, o kterém jsme si už říkali, ale také spoustu dalších. A které by tedy neměly ve vašem počítači chybět?

Fotografie
Jak dostat snímek z fotoaparátu do počítače jste se už naučila. Dalším krokem je pak jeho úprava. Určitě se vám už stalo, že na okraji jinak pěkné fotografie se vám podařilo zabrat i něco, co ji kazí – ruku dalšího člověka, kus auta apod. V tom případě je nutné udělat z ní výřez. Jindy je zase fotografie příliš velká – tedy ne rozměrem, ale počtem bytů (zkratka kB znamená kilobajt, tedy 1000 B (bajtů); MB = megabajt je 1000 kB) – a je zapotřebí ji zmenšit, když ji chcete třeba umístit někam na internet nebo poslat mailem. Její velikost zjistíte, když na zavřený obrázek fotky na ploše kliknete pravým tlačítkem a uvidíte její velikost v bajtech.

Fotoaparát Lumix LS60
Autor: Petra Miklošková a Archiv ABC

K většině digitálních fotoaparátů získáte i příslušný jednoduchý program, ve kterém není problém tyto jednoduché úpravy udělat. Pokud byste se chtěla pustit do větších úprav fotek, můžete zkusit Adobe Photoshop. Je to sice poměrně složitý program, který toho hodně umí, ale můžete si vybrat z řady příruček, které popisují jeho obsluhu.

Vlastní prezentace
Téměř v každém počítači bývá program Microsoft PowerPoint. S jeho pomocí si můžete udělat vlastní prezentaci – třeba když chcete někomu předvést výsledky své práce nebo se zkusit netradiční formou představit při pracovním pohovoru. Jednoduchým vkládáním fotografií a textu a kombinací barev se vám podaří vytvořit několikastránkovou prezentaci, se kterou se už můžete pochlubit. Ovládání není složité: poslední položka na horní liště se (stejně jako u mnoha jiných programů) totiž nazývá Nápověda a s její pomocí si takovou prezentaci určitě sama zvládnete.

Do počítače se toho vejde spousta. Fotografie, dopisy, recepty, hry, hudba atd.
Autor: Martin Mag

Excel
Pokud si vedete domácí hospodaření anebo vůbec máte ráda přehled, vyplatí se vám, když se naučíte základům programu Excel. Spolu s Wordem a PowerPointem patří do základu sestavy programů Microsoft, které bývají téměř v každém počítači. V Excelu si můžete vytvořit různé tabulky a tento program pak s nimi po vyplnění čísel umí dál pracovat – různě sčítat, seskupovat, dělat grafy, takže v rámci již zmíněných domácích financí lehce zjistíte, kolik jste utratili třeba za jídlo nebo za dopravu, a můžete tyto položky srovnávat během delšího období.

UFO: Afterlight
Autor: Archiv ABC

Hry
V žádném počítači určitě nechybějí hry. Součástí každého bývá základní sada, kde nechybějí karetní hry (pasiáns, solitér), které zvládne opravdu každý. Dají se hrát jen pár minut a často slouží k "vyčištění hlavy" při dlouhém sezení u počítače. Ovšem děti (a často také tatínkové) hrají hry daleko složitější, s perfektní animací a nekonečnou řadou možností. Koukněte občas do počítače, čím se vlastně vaše ratolesti zabývají, některé "střílečky" mohou být opravdu brutální. Na druhou stranu některé strategické hry (postavit město a pak ho řídit tak, aby v něm lidé žili spokojeně) může být docela dobrý trénink do života.

Autor: Sylva Šporková
Související články