Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Památky UNESCO - 4. díl: Třebíč

14. listopadu 2008 | 13:31

Město Třebíč leží 60 kilometrů od Brna a má asi čtyřicet tisíc obyvatel. Mezi památky UNESCO byly vybrané části města zapsány v roce 2003.

Židovská čtvrť je přitom na seznamu první samostatnou židovskou památkou mimo stát Izrael.

V Třebíči se vám bude určitě líbit. Toto město má co nabídnout, dá se říci, že "nesmrdí komerčním turismem". Dobře se tady najíte, snadno najdete hezké vyhlídky na město, budete nadšeni z půvabné židovské čtvrti.

Minulost
Počátky města se datují od přelomu 11. a 12. století, kdy zde moravská knížata založila benediktinský klášter. Časem se Třebíč stala významným střediskem náboženského života a vzdělanosti a v dobách svého největšího rozmachu byla po Olomouci a Brně nejvýznamnějším střediskem na Moravě. Statky zdejšího kláštera dosahovaly téměř až k Opavě.

Současnost
V osmdesátých letech minulého století město významně ovlivnila výstavba Vodního díla Dalešice a jaderné elektrárny Dukovany, město se rozrostlo. V současnosti je Třebíč důležitým centrem regionu.

NEZAPOMEŇTE

- vystoupat na ochoz městské věže, je odtud krásný výhled na celé město;

Nenechte si ujít nádherný výhled z městské věže.
Autor: www.unesco-czech.cz

- navštívit třebíčský zámek, ve kterém dnes sídlí Muzeum Vysočiny;

- v Zadní synagoze se podívejte na expozici regionální židovské kultury a také přesný model židovské čtvrti, jak vypadala v roce 1850;

- na dobré jídlo se zastavte buď přímo v židovské čtvrti v restauracích Neptun a U Dubu, nebo kousek od centra v Plzeňské restauraci v kulturním domě Fórum.

Krásné město i okolí
Poznávací choutky návštěvníků obvykle uspokojí krásné město samo o sobě. Ovšem, bude-li vám přát počasí a čas, neváhejte vydat se i do okolí. Krásné podhůří Českomoravské vrchoviny přeje pěší turistice, cyklistice, můžete vyzkoušet i jízdu na koni.

Tip na pěší výlet: Budete-li se chtít vzdálit někam do přírody, 8 kilometrů od města je vesnička Trnava, kterou obklopuje chráněná krajinná oblast.

Co všechno můžete obdivovat?
Na seznam UNESCO jsou zapsány tyto památky: židovská čtvrť, židovský hřbitov a bazilika sv. Prokopa (dnes patřící římskokatolické církvi).

Přední synagoga, v pozadí je vidět městská věž.
Autor: www.unesco-czech.cz

Židovská čtvrť
Byla vystavěna mezi řekou Jihlavou, která tvoří přirozenou osu města, a skalním masivem kopce Hrádku. Nejcennější na této čtvrti je zachování historického půdorysu staveb. Budete si tam připadat možná trochu jako ve Stínadlech, projdete křivolaké uličky, klenuté průchody a objevíte skrytá zákoutí. Hezký pohled na čtvrť i město nabízí i vyhlídka z kopce Hrádek od mohyly Jana Žižky.

Židovský hřbitov
Autor: www.unesco-czech.cz

Židovský hřbitov
Pokud dojdete třeba právě od mohyly na severní svah kopce Hrádek, najdete tam židovský hřbitov, kde je kolem 3000 kamenných náhrobků. Původní židovský hřbitov sem byl přemístěn v 17. století. Ke hřbitovu patří také obřadní síň z roku 1903 s unikátně dochovaným interiérem. Dodnes se zde mohou provádět pohřební obřady podle starých židovských tradic.

Bazilika sv. Prokopa
Původně byl tento opatský chrám budován od první poloviny 13. století jako součást benediktinského kláštera a byl zasvěcen Panně Marii. Bazilika se vám určitě zalíbí, je jedním z klenotů středověkého stavitelství. Byla postavena v románském slohu s gotickými prvky.
Kvůli devastaci způsobené mnoha válkami sloužila více než 200 let jen ke světským účelům. Po obnově provedené stavitelem Františkem Maxmiliánem Kaňkou v letech 1725–1731 byla zasvěcena svatému Prokopu a znovu ji začala užívat církev.

 

Interiér Baziliky sv. Prokopa
Autor: www.unesco-czech.cz

Internetové tipy:
www.trebic.cz, www.mkstrebic.cz nebo www.visittrebic.cz (informace v 5 jazycích).
O českých památkách na seznamu UNESCO se dozvíte na www.unesco-czech.cz

Letem světem
další české památky UNESCO

Telč

Na seznamu od roku 1992

Telč je na seznamu UNESCO od roku 1992.
Autor: www.unesco-czech.cz

Tyto Moravské Benátky jsou přirozeným správním, kulturním a společenským střediskem jihu Českomoravské vrchoviny. Historické jádro města, uzavřené rybníky a branami, si udrželo po celá staletí svou osobitou tvář. Prohlédněte si královskou vodní tvrz, renesanční zámecký komplex a park, purkrabství a skvostné náměstí.
www.telc.eu

Litomyšl

Zámek a zámecký areál
Na seznamu světového od roku 1999

Zámek a zámecký areál v Litomyšli je na seznamu UNESCO od roku 1999.
Autor: www.unesco-czech.cz

Renesanční zámek z druhé poloviny 16. století je skvělým dokladem středoevropské šlechtické rezidence z období renesance. Pokud patříte k vyznavačům klidu, pohody, památek a vysokého standardu služeb, pak je Litomyšl přesně tím městem, které vám bude dokonale vyhovovat.
www.litomysl.cz

Autor: Olga Poucheová
Související články