Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

SPOTŘEBITEL: Ušetřete na povinném ručení

Bezpečná jízda je levnější. Rozdíl mezi maximálními bonusy a malusy je až několik tisíc korun.
12. listopadu 2008 | 09:40

Povinné ručení musíte uzavřít ze zákona, ale jeho výši můžete sama ovlivnit. Těm, kteří respektují pravidla a jezdí bez nehod, nabízejí pojišťovny snížení ceny formou bonusů.

Dobří řidiči zaplatí za pojištění svého plechového miláčka méně peněz.

Bonusy za bezpečnou jízdu
Při posuzování bonusů se hodnotí vždy předcházejících 12 měsíců. U většiny pojišťoven dostanete za každý rok bez nehody 5 procent. Některé ovšem umožňují nastřádat až 60procentní slevu na pojistném. Pojišťovny se snaží udržet současné klienty a nalákat nové i takzvanými extrabonusy za několik po sobě jdoucích měsíců bez nehody (např. u České pojišťovny je extrabonus 5 procent ze základní sazby povinného ručení, podmínkou je bezeškodní průběh pojištění alespoň po dobu 36 měsíců, ČSOB Pojišťovna nabízí extrabonus pod sloganem Sleva dobrého řidiče ve výši 15 procent).

Dobré pojištění nám může ušetřit spoustu peněz.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Věříte si za volantem?
Další bonus můžete získat i v případě, že věříte svým řidičským dovednostem. Např. Česká podnikatelská pojišťovna nabízí až 15procentní slevu těm řidičům, kteří si sjednají smlouvu na dobu neurčitou a kteří předpokládají, že během příštích 3 let nezpůsobí žádnou nehodu. Pokud ale v tomto období dopravní nehodu způsobíte, budete muset doplatit pojišťovně 15 procent pojistného.

Bič na neplatiče
Od 1. ledna 2009 budou neplatiči povinného ručení kromě dosavadních pokut přispívat i do garančního fondu. Za každý den, kdy nezaplatí povinné ručení, uhradí 20 až 300 korun, podle druhu vozidla. Pokud vám ve stodole stojí stará škodovka, se kterou se sice nechystáte vyjet, ale je v evidenci vozidel a vy za ni nemáte zaplacené pojištění, za měsíc za něj zaplatíte, kromě nutného doplacení povinného ručení, ještě 1500 korun navíc do garančního fondu. Pokud s nepojištěným autem dokonce jezdíte po silnici, čeká na vás ještě pokuta ve výši až 40 000 korun. Více informací na www.bezpojisteni.cz

Malusy proti špatným řidičům
Pokud máte za sebou více měsíců bez nehody a způsobíte jednu nehodu, neztratíte nárok na bonus, ale pouze se vám tento bonus sníží. Jestliže však bouráte častěji, ztrácíte nárok na bonus a pojišťovna bude naopak požadovat malus. Zvýší vám tedy pojistné. Celkový malus u některých pojišťoven dosahuje až 200 procent! Pokud se budete chtít vyhnout postihu za špatné řízení tím, že přestoupíte k jiné pojišťovně, máte smůlu. Funguje totiž "Databáze škodných a pojistných událostí", kterou vytvořila Česká kancelář pojistitelů ve spolupráci s členskými pojišťovnami. Ta na vaše dopravní nehody novou pojišťovnu upozorní. Tato databáze obsahuje údaje od ledna 2000.

Ať už budete viníkem, nebo poškozeným, vždy zavolejte policii a napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Parametry pro výpočet povinného ručení

- Druh vozidla (motocykly, osobní či nákladní automobily)

- Objem válců a výkon motoru

- Užití vozidla (soukromé nebo pracovní účely)

- Stáří vozidla (majitelé novějších vozidel si připlatí)

- Věk (mladí u některých pojišťoven zaplatí víc)

- Odpovědnostní limity (záleží na tom, jakou výši krytí případných škod na zdraví a majetku si pojistník zvolí)

- PSČ (pojišťovny stanovují sazby pro jednotlivé okresy, nejdražší je Praha)

- Frekvence placení (ten, kdo platí ročně, má u některých pojišťoven slevu)

- Počet měsíců bez nehody

- Nadstandardy a výhody, aneb jak nalákat klienta

Bezpečná jízda je levnější. Rozdíl mezi maximálními bonusy a malusy je až několik tisíc korun.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Autor: vin
Související články