Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Levné brýle

Minusová skla mají nepříjemnou vlastnost – čím jsou silnější, tím více opticky zmenšují.
20. října 2008 | 09:17

Špatně vidíte, ale k lékaři se vám nechce. Koupíte si tedy laciné brýle někde na trhu nebo v supermarketu. Myslíte si, že tím svému zraku prospíváte?

Odpovídá:

MUDr. Petr Novák,

primář očního oddělení Nemocnice Na Homolce

MUDr. Petr Novák, primář očního oddělení Nemocnice Na Homolce
Autor: archiv

Podle jakých kritérií by si měl člověk vybírat dioptrické brýle?

Jsou přístroje, které vypočítají potřebné dioptrie, ale někdy je třeba výsledek přizpůsobit realitě. Tuto korekci provede lékař na podkladě vyšetření. Ideální dále je, když pacient konkretizuje, na jakou činnost chce s brýlemi vidět. Může si vybrat mezi tzv. monofokálními či multifokálními skly. O těchto detailech bude schopen pacienta informovat optik. Stejně tak o materiálech "skel". Používají se ušlechtilé plasty s různými úpravami. Speciální kategorií jsou tzv. "nerozbitné" brýle na sport. Brýle dnes již nejsou "za trest", ale módním doplňkem. Měly by perfektně sedět na nose i za ušima a střed brýlového otvoru by měl souhlasit se středem zornice. Jinak hrozí, že korekce nebude dokonalá.

Jak nám mohou uškodit "levné" brýle ze supermarketu?

Většina pacientů první brýle ztrácí. Přitom je potřebuje téměř všude. Jednou z variant je nakoupit si více kousků. Proto se brýle ze supermarketu těší takové oblibě. Jejich používáním většinou přímé poškození zraku nehrozí. Mají ale stejnou korekci na obou očích, což řadě pacientů nemusí vyhovovat. Nebezpečí těchto brýlí je spíše v nepřímém efektu. První brýle na čtení potřebují lidé zpravidla mezi 45 a 50 lety. Ve stejné době se setkáváme se zvýšeným rizikem výskytu vyššího nitroočního tlaku, který může vést ke vzniku zeleného zákalu. U některých pacientů se objevují změny na očním pozadí. To se dá odhalit při běžném očním vyšetření. Proč ale chodit do oční ordinace, když se dají brýle koupit v supermarketu a kontaktní čočky na internetu!

Pokud patříte do klubu krátkozrakých, snažte se oči při líčení co nejvíce zvýraznit.
Autor: Dušan Křístek

S kým se můžeme poradit při výběru brýlí a na začátku jejich nošení?

Výběr brýlí by nám měl, na základě kvalitního vyšetření a přezkoušení korekce oftalmologem, doporučit renomovaný optik. Pak budeme s brýlemi spokojeni a nebudeme této nutné investice litovat.

Autor: zpracovala: mif