Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

3. díl - Muzea a skanzeny

14. října 2008 | 15:02

Protože má Slovensko spoustu krás, rozhodli jsme se ve třetím, rozšířeném díle našeho seriálu pozvat vás na devět zajímavých míst. Vybírali jsme ze skanzenů a muzeí.

Lesní skanzen Čierny Balog

Chcete strávit den v přírodě a dozvědět se spoustu zajímavostí o lesích? Lesní skanzen je pro takovou osvětu přímo ideálním místem. Můžete se toulat mezi stromy i deset hodin, ale stejně vám to nebude stačit, abyste objevila všechny krásy tohoto kraje.

Kde ho najdete: Ve Vydrovské dolině asi 1 km od Čierného Balogu.

Pýcha skanzenu:
Při návštěvě skanzenů byste se bez průvodce ztratila, tady se však bez něho obejdete. Od místních pracovníků dostanete mapu s vyznačenými trasami a můžete se toulat. V lese se nachází 66 zastávek, kde najdete informační panely.
Mezi zdejší atrakce patří moderní expozice o dřevinách a také hájovna, kde můžete vstoupit do pokoje starého hajného a potěšit se pohledem na nábytek vyrobený z tisíců větviček. Určitě se podívejte na symbolický místní hřbitov, který je věnován památce všech, kdo přišli o život při práci v lese. Dřevěná medvědice v brlohu, ale i lesní víla, kterou děti jeden v roce ozdobí květinami, vám vyčaruje dobrou náladu a úsměv na tváři. Můžete si zahrát i na lesní zvonkohru a prohlédnout si gigantická přírodní mraveniště, ale i expozice lesní techniky přímo v přírodě.

Co jste možná nevěděli:
Tento lesní skanzen není obehnán žádným plotem. Místo si zakladatelé vybrali před šesti lety pro jeho význam i neopakovatelnou krásu Vydrovské doliny.

Užijte si:
Do skanzenu se dostanete autem nebo tam můžete dojít pěšky, ale daleko větší zážitek vám připraví cesta vlakem z Čierného Balogu po téměř sto let staré železnici. Chcete si zpestřit den ještě návštěvou pralesa? Osm kilometrů vzdálený Dobročský prales je národní přírodní rezervací. Na své si ve zdejší oblasti přijdou rekreační milovníci přírody, ale i příznivci horské turistiky nebo cyklisté.

Tečka na závěr:
Heslo, kterým se řídilo zakládání této rezervace – odpočinek, poučení, zábava – platí dodnes. Plochu 140 ha, na kterých se skanzen rozprostírá, můžeme nazvat i rájem energie. Stačí jenom zhluboka dýchat, pořádně otevřít oči a čerpat energii.

Otevírací doba: Po – Ne: 9 – 18 hod
Vstupné: dospělí 30 Sk, děti 20 Sk,
Info: www.lesy.sk

Kostel z 15. století je největší pýchou muzea.
Autor: Miro Miklas, archiv

Muzeum oravské dědiny

Skanzen Zuberec – Brestová si okamžitě zamilujete. Můžete tu strávit celý den a dozvědět se spoustu informací o domácí výrobě plátna nebo modrotisku. Všechny stroje a stavby dokonce uvidíte na vlastní oči. A také v tomto případě platí rčení, že lepší je jednou vidět než stokrát slyšet.

Kde ho najdete: Pod Západními Tatrami, nedaleko obce Zuberec.

Pýcha muzea:
Oravská dědina začala vznikat v roce 1967 a tvoří ji objekty z celého oravského regionu. Většina byla odkoupena od původních majitelů a převezena do areálu. Skanzen je rozdělen na pět hlavních celků, které si zachovaly ráz vesnického života minulosti: dolnooravský rynek, kostel se hřbitovem, areál mlýna a další. Největší vzácností je kostel z 15. století.

Co jste možná nevěděli:
V objektu se nachází více než padesát domů a přibližně v polovině z nich najdete nejrůznější expozice. Kromě jiného se dozvíte, že jedna místnost v domě sloužila pro potřeby celé rodiny. Podle toho, kolik uvidíte v místnosti manželských postelí, poznáte, kolik žilo v domě párů. Najdete tu také seníky, mandl, kovářskou výheň a další zajímavé objekty.

Užijte si:
Každou středu a neděli od 11 do 16 hod se ve skanzenu předvádějí místní řemesla. Uvidíte zpracování přírodních materiálů, jako je například, dřevo, hlína, kov či vosk. Každou středu ve 14 hodin si můžete zatancovat při živé oravské hudbě nebo se poučit, jak se šily oravské lidové kroje.

Tečka na závěr:
Jakmile vstoupíte do oravského skanzenu, budete se cítit jako v pohádce. Šum potoka, pohled na okolní domy, které dýchají minulostí, ale i na volně pobíhající kachny a pasoucí se kozy za ohradou potěší oči nejen těch nejmenších.
Prohlídku můžete absolvovat individuálně, anebo – pokud se objednáte předem – s průvodcem, který vám ochotně podá zajímavé informace. Nezapomeňte se zastavit v krčmě a ochutnat "hofírovicu" – oravskou pálenku z borůvek.

Otvírací doba: Po – Ne: 8 – 18 hod
Vstup: dospělí 60 Sk, děti 30Sk
Info: www.zuberec.sk

Kostel Dolní Krupá patří mezi nejhezčí ukázky vesnické klasicistní architektury na Slovensku.
Autor: Miro Miklas, archiv

Kostel Dolní Krupá

Areál kostela je momentálně kvůli rekonstrukcím nepřístupný, ale i jeho návštěva stojí za to. Ochotný personál vás zahrne informacemi a v zahradě ve stínu stromů můžete strávit celé odpoledne.

Kde ho najdete: 10 km od Trnavy

Pýcha kostela:
Tato památka patří mezi nejhezčí ukázky vesnické klasicistní architektury na Slovensku. V minulosti kostel proslul bohatými uměleckými sbírkami, pověstnou knihovnou s tisícovkami svazků a obrazovou galerií. Kostela je zasazen do malebného parku, který působí jako oáza klidu. Jeho krásu umocňuje množství okrasných dřevin, například sekvojí a platanů, a také jezero s ostrůvkem nebo uměle vytvořená jeskyně.

Co jste možná nevěděla:
Právě zde složil světoznámý hudební skladatel Ludvík van Beethoven svou slavnou Měsíční sonátu. Jeho památce je věnována expozice v malém barokním domku, který stojí v areálu. Najdete tu též dopis, který skladatel adresoval své milence, nejspíš hraběnce Josefíně Brunsvíkové.

Otevírací doba: Út – Pá: 8 – 16 hod, So – Ne: 10 – 15 hod
Vstup: dospělí 50 Sk, děti: 25 Sk
Info: www.snm.sk

Čičmanská výšivka se z plátna přenesla i na domy.
Autor: Miro Miklas, archiv

Muzeum lidové architektury Čičmany

Domy vyzdobené malebnou "výšivkou" a expozice ze života místních obyvatel připomenou těm dříve narozeným časy dávno minulé a mladší ročníky se budou podivovat nad tehdejším způsobem života.

Kde je najdete: V obci Čičmany ve Strážovských vrchách

Pýcha obce:
Dnes nejmenší obec v Žilinském okrese je známa čičmanskou výšivkou, která dříve zdobila hlavně košile a později se její dekor přenesl i na chalupy. Ve dvou expozicích se nacházejí objekty lidové architektury, které přibližují bydlení, práci, lidový oděv i umění. V jedné malé chalupě žily kdysi až čtyři rodiny. V některých místnostech najdete připomínku rodinných zvyků, které se dodržovaly o svátcích.

Co jste možná nevěděla:
V obci se nachází asi 30 dřevěných chalup s ozdobným motivem, který je pro tento kraj tak typický. Dolní část vesnice byla v roce 1977 vyhlášena za památkovou rezervaci.

Tečka na závěr:
Při vstupu do vsi budete mít pocit, že se zastavil čas. Při pohledu na místní obyvatele, kteří nikam nespěchají, z vás spadne všechen stres. Blízko expozice se nachází obchod se suvenýry, odkud si můžete odnést domů milou vzpomínku.

Otevírací doba: Po: 10 – 16 hod, Út – Ne: 8 – 15 hod
Vstup: dospělí: 20 Sk, snížené: 10 Sk, děti do 6 let: zadarmo
Info: www.muzeum.sk

Povážské muzeum v Žilině
Autor: Miro Miklas, archiv

DALŠÍ TIPY

Skanzen Vlkolínec
Kde ho najdete: Na Oravě, ve Vlkolinci.
Otevírací doba: Po – Ne: 9 – 17 hod
Vstup: dospělí 40 Sk, snížené: 20 Sk
Info: www.liptovskemuzeum.sk

Povážské muzeum v Žilině
Kde ho najdete: V Žilině
Otevírací doba: Po – Ne: 9 – 17 hod
Vstup: dospělí 40 Sk, snížené 20 Sk
Info: www.pmza.sk

Skanzen Svidník
Kde ho najdete: Ve Svidníku
Otevírací doba: Po – Pá: 8.30 – 18 hod, So – Ne: 10 – 18 hod
Info: www.muk.sk

Slovenský dřevěný Betlém
Kde ho najdete: V Rajeckej Lesnej
Otevírací doba: Po – Ne: 9 – 17 hod
Vstup: zdarma

Kostel Srážky
Kde ho najdete: Ve Spišské Bělé
Otevírací doba: Po – Ne: 9 – 19 hod
Vstup: dospělí 50 Sk, snížené 25 Sk, děti do 15 let 15 Sk
Info: www.sng.sk

TIP NA KNIHU

1000 divů Slovenska
Slovensko jako na dlani. Krásná kniha s velkými barevnými fotografiemi vás určitě nadchne.
Jen málo zemí na světě může na tak malém prostoru představit velehorské štíty, lesy, nížiny, minerální prameny, lázně, jezera a řeky. Výpravná publikace o krásách Slovenska může posloužit jako inspirace na dovolenou i jako zdroj informací.
Knižní klub, váz., str. 384, 599 Kč

1000 divů Slovenska, Knižní klub, váz., str. 384, 599 Kč
Autor: archiv

Autor: Lucia Lukušová, oli
Související články