Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miminka jak na běžícím pásu

V prvním pololetí letošního roku v porodnicích poprvé zakřičelo o 3300 více dětí než loni ve stejném období.
14. října 2008 | 08:13

Ženy zřejmě našly rovnováhu mezi mateřstvím a kariérou. Podle statistik i náporu v porodnicích a mateřských školách totiž český babyboom pokračuje.

V prvním pololetí letošního roku v porodnicích poprvé zakřičelo o 3300 více dětí než loni ve stejném období. "Jsem ovšem střízlivý, pokud jde o výroky o populačním baby boomu," řekl ČTK předseda ČSÚ Jan Fischer. "Jde o to, že ženy z velmi silných ročníků ze 70. let už přestávají posouvat narození prvního dítěte a současně rodí ženy narozené na počátku 80. let," uvedl.

Pozor, léto není právě nakloněno párům, které chtějí potomka.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Rodí čím dál starší maminky

České ženy jsou opravdu plodné. Zvyšuje se totiž i počet dětí na jednu ženu a stále platí trend rodit v čím dál vyšším věku. Ženy odkládají početí prvního dítěte na pozdější dobu a rodit ve čtyřiceti není nic neobvyklého. Vzhledem k rostoucí samostatnosti a nezávislosti moderních žen si budoucí maminky před početím snaží vybudovat finanční zázemí a nejprve se realizují v zaměstnání.

Nemanželské děti

Přestože psychologové před výchovou dítěte bez tatínka varují, stále víc žen chce vychovávat dítě mimo manželství. Třetina miminek se rodí do vztahu na "psí knížku" a necelá třetina nevdaných maminek údaje o otci svého dítěte vůbec neuvádí. Zřejmě je pro ženy lepší postarat se o své dítě samy, nebo je mužů vhodných pro rodinný život akutní nedostatek. Letos se totiž také vdalo a oženilo méně lidí než loni, ale rozvodovost zůstala téměř stejná.

Po příchodu dítěte se váš sexuální život většinou změní.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: ČTK, vin
Klíčová slova: bpž;bpz;baby boom;
Související články