Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jeho dítě mě nenávidí!

Snažte se odhalit příčinu nevraživosti, kterou k vám dítě chová.
13. října 2008 | 15:00

Najít partnera není vůbec jednoduché a naplnit svá očekávání je téměř nemožné. Když konečně narazíme na toho pravého, jsme doslova v sedmém nebi.

Často ale jenom do té doby, než nám představí svého potomka…

Pamatuji si na jedno setkání. Bylo to před lety, v době mých studentských let, kdy jsem se ještě opájela bezstarostnou euforií mládí a nic moc neřešila. Seděli jsme naproti sobě v hospodě. Byl podzimní večer, v ulicích už svítily lampy. A my jsme se náhodou ocitli vedle Klopil oči, ale v rozpacích nebyl. Dopisoval totiž domácí úkol. Jmenoval se Kryštof a bylo mu osm. Napadá vás, co dělalo dítě pozdě večer v zakouřené hospodě?

Většina žen přirozeně mnohem silněji tíhne k vlastním dětem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kryštof tam byl se svým otcem. Jeho táta mi připadal tak trochu jako zoufalec. Kdysi se prohlásil za umělce a všem to okatě dával najevo.

Kryštof po očku smutně pokukoval, jak se tatínek snaží oblouznit vysmátou slečnu u vedlejšího stolu. Bylo mi ho líto. Věděla jsem, že jeho dětství ničím nepřipomíná pohádkovou bezstarostnost naplněnou zábavou, hrami a maminčiným pohlazením. Potom, co se jeho rodiče rozvedli, procestoval s matkou všechny rockové kluby v Čechách a v Německu. Jeden časopis dokonce otiskl jeho fotografii, na které klučina spal na rozkládacím lehátku pod barovým pultem. Jeho maminka mu přichystala opravdu výtečné zážitky!

Po čase matku asi přestalo bavit vláčet s sebou synka jako nepříjemné závaží, a tak ho přivezla zpět k tatínkovi. Ten byl v té době byl už podruhé ženatý a tentokráte měl šťastnou ruku. Nová partnerka se Kryštofovi věnovala. Konečně mohl okusit cit, jaký znají ostatní děti. Jenže ani tohle manželství nevydrželo a Kryštof nakonec zůstal s tátou sám. A táta nevěděl, co s ním… Opravdu skvělý start do života, pomyslela jsem si. Z našeho mlčení mě ale vytrhl Kryštof, když na mě znenadání upřel oči. Odrážel celou tíhu jeho momentální existenceho bytí. "Já už nechci doma žádnou tetu," pronesl smutně. Tehdy jsem to pochopila! A bolelo mě, že mu nemůžu pomoct! Byl plně v rukou svých rodičů! Uvědomila jsem si, že není jednoduché přilnout k někomu, kdo může nečekaně zmizet. A stejně tak není snadné vybudovat u zhrzeného tvorečka znovu důvěru. Je vůbec nějaká šance, že se to povede? A jak máme přistupovat k "nevlastním" dětem, aby nás měly rády?

Myslíte si, že se vás tyto otázky netýkají? Abyste se nedivila! V dnešní době, kdy se každé druhé manželství rozvádí, nemůžete nikdy dopředu vědět, že se v podobné roli neoctnete i vy!

Nesnažte se být lepší, než vlastní matka dětí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

ANDREA (31)

Neustále mě srovnávají s matkou!
Drobná plavovláska se potřebovala svěřit se svým problémem. Chtěla se ujistit, že není jediná, kterou tíží soužití s nevlastními dětmi.

"U nás je situace trochu jiná," začíná své vyprávění Andrea. "Pořád mě hodně mrzí, že mi první vztah nevyšel." Proč tedy její manželství skončilo krachem?

"Po pěti letech společného soužití jsem zjistila, že je můj manžel homosexuál," začíná Andrea rozplétat svůj příběh. "Nedovedla jsem si tehdy představit, že bych s ním zůstala ve formálním svazku, zatímco on by si užíval s cizími muži. Ačkoli vím, že děti rozvody snášejí těžko, přistoupila jsem na něj. A je jasné, že jsem nechtěla ve třiceti zůstat až do konce života sama. Seznámila jsem se s Petrem."

Se svým nynějším partnerem má Andrea hezký vztah. Ale přiznává, že ten je to jediné, co ji v poslední době drží nad vodou. V čem tkví její problém?

Andrein přítel má s první ženou tři dcery. Vychovává ale jenom dvě – devítiletou a sedmiletou. Ona si z prvního manželství přivedla do vztahu šestiletého syna a dvouletou dceru.

"A právě partnerovy dcery mi přidělávají vrásky," říká čtyřnásobná matka. "Mám je moc ráda, ale v poslední době mě začínají naprosto vytáčet tím, jak mě pořád porovnávají se svojí matkou. Podle nich jejich maminka všechno dělá nejlépe. Vím, že nemůžu nic říct, a užírá mě vědomí, že ta dokonalá maminka se na ně vykašlala a odešla za jiným mužem. To já se o ně přece starám! V jejich očích jí ale nikdy nebudu sahat ani po kotníky. Někdy mi to vhání slzy do očí a zmocňuje se mě zoufalství," svěřuje se Andrea se svým trápením.

"Moje prvotní představa, že dělení na vlastní a nevlastní děti je nesmyslné a že děti jsou přece naše, se ukázala jako mylná. Je to jen taková krásná věta, ale skutečnost je nakonec úplně jiná," uzavírá svůj příběh Andrea.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

JOHANA (25)

Šikanovaly mého syna!
Mladá a energická Johana děti svého partnera neustála. "Když jsem potkala Tomáše, měla jsem za sebou nepříjemný rozvod a sama jsem vychovávala dvouletého syna. Jeho otec o něj nejevil žádný zájem. Proto se mi moc líbilo, že Tomáš své dvě dcery tolik miluje. Ze začátku jsme si je brali domů každý víkend," vzpomíná Johana.

Pro Johanu ale nebylo soužití jednoduché. "Holky mě neměly moc rády a dělaly mi různé naschvály. Jídlo jim nikdy nechutnalo, s ničím mi nepomohly, šikanovaly mého malého syna a byly drzé. Jenže Tomáš se v nich viděl a pořád si vyčítal, že s nimi nemůže trávit víc času. A ze stejného důvodu je bezmezně rozmazloval. Měly všechno, a nemusely nic," stěžuje si Johana na chování svých nevlastních dcer.

"Abych měla doma klid, dlouho jsem se snažila všechno přehlížet. Ale jen do chvíle, kdy se nám v bytě po jejich návštěvách začaly ztrácet věci, a my jsme tak každý víkend trávili hádkami o jejich výchově. Tehdy jsem řekla dost!"

Johana si vynutila radikální řešení situace. "Manžel si svoje děti sice pořád na víkendy bere, ale už je nevodí k nám domů. Je s nimi u své matky. Nechci, aby se s nimi přestal stýkat, ale já je vážně vidět nemusím. Je mi jedno, že mě kvůli tomu někteří lidé odsuzují. Já mám konečně klid a můj syn také," shrnuje své zážitky s výchovou nevlastních dcer Johana.

Deset rad, jak být dobrou macechou!

1. Vyvarujte se věty "Jsi jako tvoje matka!".

2. Zásadně se nezabývejte výší alimentů.

3. Stanovte dětem jasné hranice, co mohou, a co už nesmí.

4. Neporovnávejte nevlastní děti s vlastními. A zásadně ne v jejich přítomnosti!

5. Buďte pro ně kamarádkou do nepohody!

6. Snažte se odhalit příčinu nevraživosti, kterou k vám dítě chová.

7. Nepokoušejte se koupit si jejich lásku penězi a drahými dárky.

8. Vyvarujte se před dětmi konfliktních situací s bývalou partnerkou svého muže.

9. Snažte se bývalou partnerku respektovat.

10. Vyčkejte času a dítěti se nevnucujte!

Kdy je správný čas na seznámení?

Psycholog Petr Šmolka radí, abychom první setkání s novým partnerem neuspěchali. Poměrně rozšířená představa, že rozvod je pro děti lepším řešením než život v konfliktní rodině, není podle jeho názoru tak úplně pravdivá. Děti si rozvod rodičů přejí jen málokdy.

Moc dobře si totiž uvědomují, že se kvůli rozvodu se jejich kontakt s otcem nebo s matkou zkomplikuje. Nerady si také zvykají na nového partnera jednoho z rodičů, protože většinou tajně doufají, že jednou se k sobě máma s tátou vrátí. Jejich přístup k nové otcově partnerce bude o to horší, pokud je ona důvodem rozvodu. A je úplně jedno, jestli v té době už bylo manželství v troskách nebo nikoli.

Správný okamžik k seznámení proto rozhodně není hned po rozvodu. Několikaměsíční odstup by měl být samozřejmostí. První kontaky by pak měly probíhat spíše v nějakém neutrálním prostředí. Metodu šoku, kdy přitáhneme nového partnera a proneseme "Tak tohle je Pepa a od zítřka u nás bude bydlet!" Petr Šmolka rozhodně nedoporučuje!

Čemu se při styku s nevlastním potomkem vyvarovat?

- Dejte si dobrý pozor, abyste dítěti svého partnera neukřivdila. Než učiníte nějaký krok, raději ho nejprve důkladně zvažte.

- Uvědomte si, že děti vašeho partnera jsou na tom hůř než vy. Jsou nejisté, musí si zvykat na nové členy rodiny, o které většinou vůbec nestojí.

- Nedávejte jim okamžitě najevo, že vy jste novou paní otcova domu.

- Nezahrnujte je věcmi, které si jejich matka nemůže dovolit, abyste si je uplatila. Způsobila byste jim tím akorát těžké dilema.

- Snažte se pochopit postoje partnerovy bývalé manželky.

- Nikdy nenasazujte na matku svého nevlastního dítěte. Tím byste souboj definitivně prohrála.

- Smiřte se s tím, že vždycky budete ta druhá. Pokora je v tomto případě cestou k úspěchu.

STARAJÍ SE O CIZÍ DĚTI

Václav Havel
Sňatkem s Dagmar Veškrnovou vyženil bývalý prezident i odrostlou dceru Ninu. Jejich vztahy se zdají být harmonické a není divu! Vždyť kdo by nechtěl mít za otce takovou autoritu, jakou je bývalý prezident!

Václav Havel
Autor: archiv Blesku

Jiří Pomeje
Zkrachovalý producent Jiří Pomeje toužil po svatbě s Ivetou Bartošovou, a tak vyženil i malého Artíka. Teprve budoucnost ukáže, zda si "sednou". Komu ale Jiří Pomeje stoprocentně do oka nepadl, je Arturův otec Ladislav Štaidl.

Jiří Pomeje
Autor: archiv Blesku

Vendula Svobodová
Zakladatelka nadace Kapka Naděje je nejznámější českou vdovou i macechou. Děti zesnulého manžela Karla – Petr a Jana – ji prý ze srdce nenávidí a kladou jí za vinu sebevraždu svého otce. Vztahy to nejsou pěkné, ale pravou příčinu svárů asi nikdy neodkryjeme!

Vendula Svobodová
Autor: archiv Blesku

Tereza Kostková
Oblíbená moderátorka a herečka má syna jediného, zato její partner jich má z předchozích svazků už pět! Vztahy prý ale mají mezi sebou hezké. A Tereza je navíc na nevlastní sourozence zvyklá už od dětství!

Tereza Kostková
Autor: archiv Blesku

Nepropásněte!

Soukromé pasti
Zaujalo vás, co prožívají děti rozvedených rodičů a proč není snadné získat si takové dítě na vlastní stranu? Potom nepropásněte další příběh z cyklu Soukromé pasti, který poběží 15. října od 20 hodin na Nově. Nese název Malý terorista. Úspěšná manažerka Helena, kterou hraje Aňa Geislerová, konečně najde toho pravého. Ke štěstí jí téměř nic nechybí, až na to, že syn jejího nového partnera si na ni v žádném případě nehodlá zvyknout, a dává jí to otevřeně najevo. Raději by totiž viděl tatínka se svou chůvou. Podaří se Heleně vybojovat jeho přízeň?

Zaujalo vás, co prožívají děti rozvedených rodičů a proč není snadné získat si takové dítě na vlastní stranu? Potom nepropásněte další příběh z cyklu Soukromé pasti, který poběží 15. října od 20 hodin na Nově.
Autor: archiv TV NOVA

Autor: Alena Dušková
Klíčová slova: bpž, soukromé pasti
Související články