Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pryč se skvrnami a špínou!

Nazaschlý kečup pomůže intenzivní kůra z vody a cukru.
2. října 2008 | 08:15

Stačí malá chvilka nepozornosti nebo trochu nešikovnosti – a máte na šatech nevzhlednou skvrnu. Ale nepropadejte panice. Oblečení snadno vyčistíte.

Skvrny od ovoce a džusů
Pokud se vám "podaří" ušpinit se šťávou z ovoce nebo se polít ovocným džusem, ihned vyperte oblečení ve studené vodě a poté je na 12 hodin namočte do mléka. Skvrny můžete také pokapat octem nebo citronovou šťávou a látku pak důkladně vypláchnout pod vodou. Zaschlé skvrny ošetříte roztokem z lihu (1:1).

Zmrzlinové potěšení
Jestliže jste se ušpinila vodovou zmrzlinou, máte štěstí. Skvrn se zbavíte obyčejným vypráním. S mléčnou zmrzlinou to ale bude trochu složitější. Tip: zašpiněný kousek oblečení ponořte do horké vody, ve které jste předtím rozdrtila tablety do myčky na nádobí. Po půlhodině by se měly špinavé šmouhy ztratit.

Kečup na tričku
První pomoc: kečup opatrně setřete nožíkem a zbylé stopy propláchněte pod proudem studené vody. Poté oděv vyperte jako obyčejně. Je-li kečup už trochu zaschlý, pomůže intenzivní kúra ze směsi vody a cukru (1:1).

Nazaschlý kečup pomůže intenzivní kůra z vody a cukru.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Pyl na nohavicích
Někdy se nechtěně nohavicemi otřete o pyl ze stromů nebo z květin. Co pak s tím? V žádném případě ho neodstraňujte rukou. Kalhoty si sundejte a zkuste raději pyl vyklepat. Na zbytky pak nalepte lepicí pásku a strhněte ji. Potom kalhoty normálně vyperte.

Opalovací krémy na oblečení
Prostředky na ochranu před sluncem obsahují oleje a tuky. Nejlepším pomocníkem proti skvrnám od krémů proto bývá obyčejný prostředek na nádobí. Obsahuje totiž tenzidy, které tuky rozpouštějí.
Postup: Naneste prostředek na skvrnu, pořádně zpěňte, nechte působit na látce a asi po půl hodině oblečení normálně vyperte.

Mikina od trávy
Také svěže zelená tráva může zanechat nepěkné skvrny na oblečení. Takovýchto skvrn se zbavíte, když je pokapete citronovou šťávou, krátce promnete a necháte šťávu 20 minut působit. Se staršími skvrnami vám zaručeně pomůže staré dobré jádrové mýdlo.

Autor: pk, ola, duš, vin
Související články