Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Spíte v podprsence? Možná proto nehubnete a bolí vás hlava!

  • 11. srpna 2018 | 06:00

    Téměř osmdesát procent žen nosí nesprávnou velikost podprsenky, a spousta z nich dokonce v podprsence usíná, protože jim to připadá pohodlnější. Ovšem je to pro ženské zdraví dobré? Nebo to naopak škodí?

  • Co naznačují o nošení podprsenky výzkumy?

    Autor: iStock

    Jedna skupina žen si myslí, že když ji nosí i na spaní, jejich prsa budou pevnější, druhá skupina žen to vehementně odmítá, protože se bojí zdravotních rizik. Výzkumy ale potvrzují, že ženy, které nenosily na noc podprsenku, měly méně strií a jejich prsa byla překvapivě pevnější než u žen, které ji nosily.

    Jiné ženy prohlašovaly, že je dokonce přestala bolet záda – navzdory skutečnosti, že podprsenka byla historicky navržená právě kvůli tomu, aby prsa podpírala, a snížila tak bolesti zad. Jak to tedy opravdu je? Co se děje s vaším tělem, když spíte v podprsence?

     

  • Nebudete hubnout

    Autor: iStock

    Pod kůží se nacházejí lymfatické cévy, které z těla odvádějí škodlivé látky a taky toxiny. Když hrudník neustále svazujete podprsenkou, navíc nevhodně zvolenou, lymfa nemůže proudit a hromadí se právě v téhle oblasti. I to může být důvod, proč se vám v podpaží dělají bouličky. Je to prý taky důvod, proč se vám nedaří zhubnout, i když jíte zdravé potraviny.

  • Hůře se vám dýchá a bolí vás hlava

    Autor: iStock

    Jestli vás ráno bolí hlava a špatně se vám dýchá, může být na vině i podprsenka. Uvolněte ji a zhluboka se nadechněte. Jakmile vás podprsenka utlačuje, nemůžete správně dýchat a špatně pak spíte. Když dýcháte plytce, do mozku se také dostává méně kyslíku, což vede k bolestem hlavy i zad.

     

  • Může to mít vliv na krevní oběh

    Autor: iStock

    Jak říká praktický lékař Seth Rankin z londýnské kliniky, v případě, že je vaše podprsenka příliš těsná, může to ovlivnit krevní oběh do prsou a okolních tkání. Kromě toho může nesprávná funkce lymfy způsobit otoky nebo změnu barvy kůže.

  • Budete hůře spát

    Autor: iStock

    Nevhodná podprsenka, která vás všude řeže nebo vám je těsná, je také důvodem, proč je váš spánek nekvalitní. Mohou se objevit poruchy spánku. Pokud už tedy chcete nosit na noc podprsenku, pak zvolte sportovní, ideálně bez kostic a takovou, která nebude tlačit.

     

  • Mohou vás méně bolet prsa

    Autor: iStock

    Ne pokaždé je podprsenka na noc špatnou volbou. Zejména pro ženy, které trpí takzvanou mastalgií (bolest v krajině prsní žlázy bez patologické příčiny). Těm naopak vhodně vybraná podprsenka bolesti zmírní. Cyklická mastalgie souvisí s hormonálními změnami, kterými tělo ženy prochází v době menstruace. Odborníci pak doporučují ženám, které trpí necyklickou bolestí v prsou (nesouvisí s menstruačním cyklem), aby nosily podprsenku po celý den, tedy i v noci.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.