Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Když udeří letní mykózy! Žádný sex, mokré plavky ani intimky!

  • 24. června 2018 | 06:00

    Výtok, svědění a pálení, to jsou typické příznaky kvasinkového zánětu pochvy. Když se navíc objeví před dovolenou nebo během ní, je to doslova pohroma pro dobrou náladu i sexuální radovánky. Jak s problémy zatočit a co nejrychleji se jich zbavit?

  • Kvasinkové infekce milují čistotu a stres

     

    Autor: iStock

     

    Vaginální mykózy jsou trápením, s nímž se aspoň jednou za život setká až 75 procent žen! Hlavními příčinami bývají nerovnováha poševní mikroflóry, stres, vyšší konzumace cukrů, špatná, nebo naopak nadměrná hygiena, mytí intimních partií nevhodnými přípravky nebo užívání antibiotik. A jak poznáte, že vás potkala právě tahle nepříjemnost? Při močení můžete cítit pálení, svědění a charakteristický je také výtok. Při přemnožení kvasinek je hutný, hrudkovitý a nepáchne. V tom se liší od bakteriálního zánětu.

     

  • Když jsou na vině bakterie

    Autor: iStock

     

    Je váš výtok hojnější a vodnatý a je cítit po rybách? Pak máte zánět, který způsobují bakterie. Nejčastějším nepřítelem bývá bakterie E. coli. Normálně je v tlustém střevě, kde pracuje jako "hodná a prospěšná holka", ale když se přemnoží, je zle. K bakteriální infekci může dojít nejen přemnožením, ale taky zanesením jiných bakterií z vnějšího prostředí, třeba pohlavním stykem. Zejména v létě si tedy dávejte dobrý pozor na to, s kým spíte. Mohla by z toho být velká zdravotní nepříjemnost.

  • Jak probíhá léčba?

    Autor: iStock

     

    Kvasinková infekce se léčí volně prodejnými přípravky, takzvanými antimykotiky. Existují mastičky a globule, ideální je kombinovat obojí. Vhodné je užívat vitamin C nebo laktobacily, které optimalizují poševní mikroflóru. No a chybu neuděláte, když budete dodržovat protikvasinkovou dietu s omezeným příjmem cukrů.

    V případě bakteriální vaginózy bývají často předepisována antibiotika. A na co rozhodně budete muset zapomenout? Na sex! Je taky vhodné, aby se léčili oba sexuální partneři. Léčba trvá tři až sedm dní, takže to musíte vydržet.

     

  • Myslete chytře a dopředu

    Autor: iStock

     

    Kvasinkové infekci se daří hlavně v létě, kdy jsou vysoké teploty, které nahrávají množení kvasinek a mikrobů. Noste bavlněné prádlo, dávejte si pozor na kvalitu vody, v níž se koupete (moc teplá usnadňuje mikroorganismům, aby rostly a množily se), chlor vaší pochvě taky nedělá dobře a po koupání si sundejte mokré plavky. Máte-li kvasinkovou infekci často, sex provozujte jen s ochranou. Raději nepoužívejte spermicidy, ty totiž modifikují bakteriální prostředí v pochvě a můžou přispět ke vzniku infekce.

     

  • Protikvasinkové potraviny a probiotické tampony

    Vaší pochvě udělá dobře konzumace jogurtů, zvláště těch, které obsahují bakterie Lactobacillus acidophilus, česneku, cibule, grepu nebo řepy. Jezte mrkev, protože betakaroten ochraňuje před kvasinkami. Je prokázáno, že buňky poševní výstelky u žen s kvasinkovou infekcí mají méně provitaminu A než u žen, které infekcemi netrpí.

    Jestli na infekce trpíte, nenoste intimky ani tampony, jediné, co můžete zkusit, jsou probiotické tampony, které obnoví narušenou vaginální mikroflóru. A hlavně se nestresujte, protože při stresu se vyplavují do krve látky, které můžou vyvolat mykózu.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...