Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Byl sex za komunismu lepší? Nemyslíme si to!

Ženy byly prý za komunismu méně unavené, a tak měly větší chuť na sex.
29. září 2017 | 06:00

Nejen české vody nedávno rozvířila studie americké profesorky ruských a východoevropských studií Kristen R. Ghodsee z Pensylvánské univerzity. Podle jejích závěrů měly ženy za železnou oponou lepší, kvalitnější sex než ženy na Západě. S tím se podle nás dá polemizovat.  

Američanka ve své eseji například zveřejnila vzpomínky dnes pětašedesátileté Anny Durčevovské z Bulharska. „Samozřejmě že spousta věcí byla špatná, ale taky jsem si užila hodně romantiky. Po rozvodu jsem měla práci i slušný plat a nemusela jsem hledat muže, aby mě podporoval. A tak jsem si mohla užívat, jak jsem chtěla,“ tvrdí pamětnice s tím, že její dcera narozená v sedmdesátých letech už takové štěstí neměla.

„Pořád jenom pracuje a pracuje, a když přijde v noci domů, je tak unavená, že na manžela nemá ani pomyšlení. A jemu to ani nevadí, protože je unavený úplně stejně. A tak si spolu sednou k televizi a koukají na ni jako zombie. To tedy já v jejím věku jsem žila úplně jinak,“ říká o své dceři.

Všechno je samozřejmě otázkou úhlu pohledu. To, že to tak měla jedna žena, neznamená, že to tak měly tisíce jiných žen. Pokud bychom se podívali na jiné studie, které hovoří o míře rozvodovosti a nevěry mezi partnery, mohli bychom s jistým zjednodušením konstatovat, že sex byl pro ženy za komunismu jedinou zábavou. A že s láskou často neměl mnoho společného, přičemž pro ženy je právě spojení sexu a citu důležité. 

Kromě chození do kina na totalitní filmy a poslouchání písniček Hany Zagorové a Karla Gotta byl sex, ať už v manželství nebo mimo něj, jediným zdrojem potěšení v socialistické šedi. To však rozhodně neznamená, že byl lepší než jinde. Zpochybnit lze také data, která podléhala cenzuře a která z logiky věci nemohla vyjít jinak, než že ženy v Československu se mají lépe než jejich vrstevnice na Západě, kde se musí dřít do úmoru. 

Těžko také říci, zda byl sex častější nebo kvalitnější. Před třiceti čtyřiceti lety se o ženském těle ještě nevědělo tolik co teď, také ženy bývaly při sexuálních praktikách zdrženlivější.

Dalším aspektem, který je potřeba zmínit, je fakt, že v některých státech USA byly donedávna zákonem zakázané jisté sexuální praktiky, jako je třeba orální nebo anální sex. Také vyšší míra religiozity, respektive přihlášení se ke křesťanskému náboženství v USA a jiných vyspělých zemích vybízí k závěru, že ženy v totalitě měly bohatší a pestřejší sexuální život.

Další závěry studie a názor českého historika čtěte na mojezdraví.cz.

Autor: Daniel Mareš