Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poznáte mrtvici? Naučte se rychlý test ve třech krocích a zachráníte tím život!

  • Fotografie

    Fotogalerie

    1 fotografie

    24. června 2017 | 06:00

    Zmatenost, špatná artikulace, brnění končetin nebo silná bolest hlavy – to všechno může znamenat, že dotyčný dostal mozkovou příhodu neboli mrtvici. Ročně postihne kolem patnácti milionů lidí a třetina z nich zemře. Proto je důležité rychle a správně odhadnout příznaky a co nejdřív dopravit postiženého do specializovaného střediska. U mrtvice jde totiž o minuty!

  • K mrtvici dochází náhle

    3508351:gallery:true:true

     

    Pokud jste někdy viděli člověka, jak z ničeho nic začne zmateně mluvit nebo má povislý koutek, pravděpodobně není opilý, ale dostal mozkovou mrtvici neboli iktus či mozkový infarkt. Prostě ho klepla pepka, jak se lidově říká. Žádná legrace to ovšem není, naopak. „Cévní mozková příhoda je akutní stav, charakterizovaný poškozením mozku v důsledku poruchy mozkového krevního oběhu. Zhruba 80 procent všech příhod je ischemických, což znamená, že vznikají ucpáním mozkové cévy sraženinou. Dalším typem je takzvaná krvácivá cévní mozková příhoda, která vzniká důsledkem porušení stěny mozkové cévy,“ vysvětluje neurolog Jiří Ondra z Lékařského domu v Praze. A bohužel, klinické projevy vznikají náhle z plného zdraví a jsou velmi rozmanité. 

  • Typické příznaky? Necitlivost a porucha hybnosti

    Autor: Profimedia

     

    Obecně lze říct, že při mozkové mrtvici se u postiženého objevuje necitlivost a porucha hybnosti tváře, oslabení horní a dolní končetiny na jedné polovině těla, závratě, problémy s udržením rovnováhy, silná bolest hlavy, zvracení, náhlá porucha zraku, problémy s mluvením, psaním nebo čtením. Zdá se, že těch příznaků je dost, ale někdy stačí jen několik z nich, aby se dalo předpokládat, že jde o mrtvici. Bohužel na rozdíl od srdečního infarktu, kdy „stačí“ dopravit nemocného do nemocnice do několika hodin, u mrtvice jde skutečně o minuty. Čím dřív, tím líp a tím větší šance, že to postižený přežije bez větších následků. Proto je dobré, když se naučíte jednoduchý test, podle kterého můžete případnou mozkovou příhodu odhalit a okamžitě zavolat záchranku.

    Jak poznat mrtvici se dozvíte i v tomto VIDEU:

    Video se připravuje ...
    Jak se pozná mrtvice? • VIDEO: Bayer

     

  • Tři kroky k odhalení mrtvice – FAST test

    Autor: Profimedia

     

    Není to vážně nic složitého a zvládne to každý. Musíte si „jen“ zapamatovat následující kroky. FAST test hodnotí orientačně příznaky cévní mozkové příhody a v podstatě jde o složeninu čtyř anglických slov: FACE – pokles ústního koutku může svědčit o obrně lícního nervu nebo z úst vytékají sliny, ARM – hodnotí se hybnost paže, kdy dochází k ochrnutí horní končetiny, postižený není schopen udržet předmět, SPEECH – hodnotí se porucha řeči, zda pacient může mluvit a zda rozumí řeči, TIME – čas, tedy co nejrychlejší transport. Dohromady slovo FAST znamená „rychle“. Podle neuroložky Ivy Příhodové je terapeutický zásah v případě, že na test postižený reaguje pozitivně, nutný co nejdříve! A jak test konkrétně vypadá?

    1. Požádejte dotyčného, aby se usmál a ukázal vám zuby. Ten, kdo má mozkovou mrtvici, bude mít povislý jeden koutek. Když se usměje, ústní koutky nebudou symetrické.

    2. Požádejte postiženou osobu, aby natáhla obě ruce před sebe a otočila je dlaněmi dolů. Ochrnutá ruka obvykle velmi rychle klesne.

    3. Požádejte dotyčného, aby vám řekl nějakou jednoduchou větu, člověk s mrtvicí toho nebude schopen, slova bude komolit, nebude dobře artikulovat anebo vůbec nebude chápat, co po něm chcete. 

     

     

     

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...