Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Suché oči, špatná nálada a lámání nehtů: Jak poznáte, který vitamin vám chybí?

  • ..
    18. června 2017 | 06:00

    Příjem vitaminů je klíčovým faktorem pro správné fungování našeho těla. To, že vám některý chybí, bohužel na první pohled nepoznáte. Deficit se může projevit až za nějakou dobu. Mezi nejběžnější příznaky patří únava, oslabená imunita nebo opakované nachlazení. Jak poznáte, jestli máte dostatek potřebných vitaminů?

  • Nedostatek vitaminu A

    Autor: Shutterstock.com

    Jeho nedostatek vyvolává zažívací problémy, jako jsou průjem nebo nechutenství. Můžou se objevit také suchá místa na pokožce, která nejsou nijak příjemná. A pokud vás trápí suché oči nebo rozmazané vidění, tak si do nákupního seznamu připište alespoň dva svazky mrkve, která je bohatým zdrojem vitaminu A.

    Zdroje vitaminu A: mrkev, dýně, špenát, tuňák

  • Nedostatek vitaminu C

    Autor: Shutterstock.com

    Přestože oranžová barva nemusí patřit mezi vaše favority, dejte jí šanci alespoň na talíři. Jeden pomeranč obsahuje zhruba 85 mg vitaminu C. To odpovídá optimální denní dávce, která chrání člověka před depresemi, srdečními onemocněními, rakovinou a běžným nachlazením. Nedostatek vitaminu může naopak zapříčinit zánět dásní nebo krvácení z nosu. Proto by vitamin C neměl ve vašem jídelníčku chybět.

    Zdroje vitaminu C: citrusové plody, jahody, červená paprika, brokolice

  • Nedostatek vitaminu D

    Autor: Shutterstock.com

    Nedostatek vitaminu D se projevuje až po delší době. O to vážnější jsou ale jeho následky. Mezi příznaky deficitu patří měknutí a bolest kostí, ale může způsobit také problémy s dásněmi nebo vypadávání zubů. Pokud jste neustále pesimističtí a trpíte depresemi, měli byste okamžitě vyjít ven a nasávat sluneční paprsky – ten nejlepší zdroj vitaminu D. Jestli zrovna nemáte příležitost, sáhněte po potravinách, jako jsou mandle nebo ryby.

    Zdroje vitaminu D: tučné ryby, vejce, máslo

  • Nedostatek vápníku

    Autor: Shutterstock.com

    Nedostatek vápníku může zapříčinit svalové křeče, a pokud tělo nepříjímá dostatek vápníku, bere si ho z kostí. To vede k osteoporóze. Některé diety nabádají k omezení či úplnému vynechání mléčných produktů. Není to dobře! Mléčné výrobky jsou zdrojem vápníku, který pomáhá vašemu srdci, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a posiluje vaše kosti a zuby.  

    Zdroje vápníku: mléko, jogurty, sýry, mandle, losos

  • Nedostatek bílkovin

    Autor: Shutterstock.com

    Bílkoviny patří v poslední době mezi žhavá témata. Jsou často spojovány s cvičením a hubnutím. Příjem bílkovin je pro tělo nesmírně důležitý, jelikož jsou základním stavebním materiálem. Odborníci na fitness a výživu obvykle doporučují konzumovat jeden gram bílkovin na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Příjem bílkovin byste neměli podceňovat, jelikož jeho nedostatek způsobuje nejen oslabení imunity, úbytek svalové hmoty, ale také řídnutí a vypadávání vlasů.

    Zdroje bílkovin: maso, luštěniny, vejce, mléčné výrobky

  • Nedostatek vlákniny

    Autor: Shutterstock

    Dostatečným příjmem vlákniny chráníme své tělo před škodlivými vlivy a podporujeme imunitu organismu. Vláknina přispívá nejen ke vstřebatelnosti minerálních látek, ale je také účinným pomocníkem při hubnutí. Její nedostatek může zapříčinit zácpu nebo pocit trvalého hladu.

    Zdroje vlákniny: výrobky z celozrnných obilovin, ovesné vločky, brokolice

  • Nedostatek železa

    Autor: shutterstock.com

    Železo umožňuje našim buňkám zadržovat kyslík a udržuje cirkulaci krve. Pokud nedodržujete doporučené dávkování 18 mg denně, hrozí vám chudokrevnost. S nedostatkem železa se setkávají ženy v období menstruace nebo těhotenství. Jako prevence se doporučuje konzumace ryb, ořechů a špenátu.

    Zdroje železa: ryby, špenát, meruňky, ořechy

    Udělejte si ze špenátu například dokonalé palačinky. Jak na to, to se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
    Rychlá snídaně, oběd i večeře? Špenátové palačinky! • VIDEO: Recepty.cz

Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...