Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy

22. února 2017 | 12:00
Prezentace klienta |

Obézních lidí ve světě stále hrozivě přibývá. Trendem poslední doby se staly gastrické bypassy, které pacienta efektivně zbaví přebytečných kil a jsou určeny zejména pro osoby s nadměrnou obezitou. Velkou výhodou tohoto zákroku je, že pomáhá zhubnout trvale a zároveň umožňuje rychlý návrat do normálního života. Jak tedy operace probíhá a kdo je pro ni vhodným kandidátem?

Co je gastický bypass?

Gastrický bypass patří mezi nejúčinnější metody chirurgické léčby obezity a s ní spojených metabolických poruch. Je to laparoskopicky prováděná bariatrická operace, u které se kombinuje zmenšení objemu žaludku s mírným zmenšením plochy vstřebávání. Operace rozdělí žaludek na horní menší část a dolní větší část, která zůstává vyřazena z pasáže i s částí tenkého střeva. 

Komu se operace doporučuje?

Bypass provádíme u pacientů s druhým a třetím stupněm obezity, kteří trpí nemocemi způsobenými obezitou. Mezi ty se řadí například vysoký krevní tlak, záněty žil, cukrovka II. typu, degenerativní onemocnění kloubů a páteře, neplodnost u žen, vysoká hladina cholesterolu, dušnost a podobně,“ vysvětlil primář CPLO oddělení kliniky ISCARE MUDr. Pavel Beňo, který má s gastrickými bypassy mnohaleté zkušenosti.

ISCARE
Autor: ISCARE

Od vyšetření až po rekonvalescenci

Při individuální konzultaci s vámi obezitolog probere veškeré možnosti a doporučí konkrétní postup pro dosažení nejlepšího výsledku. Před operací je potřebné provést gastroskopické vyšetření k vyloučení onemocnění jícnu a žaludku a ultrazvukové vyšetření břicha. Součástí je také konzultace s psychologem a nutričním terapeutem. Veškerá předoperační vyšetření lze zvládnout během jednoho dne.

Operace je následně prováděna miniinvazivně - laparoskopicky z pěti malých řezů v celkové anestézii. Je tudíž možný rychlý návrat do normálního života.  Během operace je tenké střevo svým bokem napojeno na zmenšený žaludek. Část žaludku, přes kterou prochází potrava (tzv. pouch - vytvořena z malé křiviny žaludku), je malá a úzká. Na konci je napojena svým koncem k boku tenkého střeva. Větší část žaludku je vyřazena z pasáže, včetně duodena a části lačníku. Operace trvá 1,5 až 2 hodiny a doporučuje se 3-4 denní hospitalizace.

Operací ale vše nekončí

V prvních dvou týdnech po operaci přijímá pouze tekutou stravu. V dalších čtyřech týdnech jí jídlo mixované a mleté. Doba pracovní neschopnosti je přibližně 2-3 týdny.

Pro maximální efekt je potřeba dodržovat několik zásad:

- Nepřejídat se /vzniká riziko přeplnění zmenšeného žaludku a komplikací/
- Důkladně kousat každé sousto /nedopečené kusy masa, dužiny pomerančů/
- Fyzická aktivita je povolena
- Je vhodné jíst alespoň pětkrát denně a omezovat výrazně tučné potraviny

Autor: profimedia.cz

A co psychika pacientů?

Už samotný vznik nadměrné obezity často souvisí s psychickými problémy. „Velká proměna vlastního těla, životního stylu a reakce okolí provázející zhubnutí po operaci pro obezitu může být pro mnohé pacienty psychickou zátěží. Pacienti po operacích zaměřujících se na obezitu proto mají v našem klinickém centru ISCARE unikátní možnost zúčastnit se skupinové psychoterapie, pro kterou jsme vybrali označení banding club. Tato léčba je poskytována klinickým psychologem zdarma,“ vysvětluje primář Beňo.

 

 

Video se připravuje ...