Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Boj za lepší toalety pro školáky

21. září 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Napadlo vás někdy, jak byste se cítila, kdybyste za sebou nemohla na toaletě zavřít dveře, nebo jste neměla k dispozici toaletní papír? Právě s tímto se denně setkávají malí školáci. 

Z průzkumu, který v červenci proběhl mezi řediteli základních škol a školními psychology z Asociace školních psychologů, vyplývá, že pokud jde o hygienu na českých školách, situace se oproti loňskému roku mírně zlepšila. Ovšem i nadále se najdou rezervy, kde je co zlepšovat. Například není dostatek hygienických potřeb na toaletách a děti i nadále nemají dostatečné soukromí. 

Chybí soukromí, dostatek toaletního papíru i výzdoba

Mezi největší nešvary školních sociálních zařízení patří nedostatek soukromí, který potvrzuje necelá polovina dotázaných ředitelů škol a jako velký problém ho vnímají i psychologové z Asociace školních psychologů. Řadu dětí nedostatek soukromí na toaletách stresuje natolik, že ve škole méně pijí, aby nemusely na toaletu, a nejsou pak soustředěné na vyučování. Ředitelé v dotazníku také často zmiňovali, že je v jejich škole malé množství toalet. Problém je hlavně s kapacitou dívčích toalet, kde se často tvoří fronty. Dalším problémem je pak také nedostatečná výzdoba. Osmdesát pět procent ředitelů v dotazníku uvedlo, že v umývárnách ani na toaletách nemají žádnou výzdobu. Kromě obrázků pak chybí i barevně vymalované zdi, díky kterým by se děti také cítily mnohem lépe než v prostředí, kde jsou pouze holé bílé zdi.

Pomoc na dosah

Společnost Unilever se rozhodla nabídnout školám i rodičům pomocnou ruku a pokračuje již druhý rok v úspěšném projektu „Domestos pro školy“. Ten má za cíl zlepšení hygienických podmínek ve školách a školkách, a to i díky maličkostem, které nevyžadují vynaložení velkých finančních prostředků. Motivací pro školy i školky je pak také peněžitá výhra (čtyři ZŠ vyhrají 200 000 Kč, čtyři MŠ 100 000 Kč), která je určena na rekonstrukci toalet. Každá vítězná škola a školka získá také 100 000 Kč ve zboží od partnerů projektu – Rako (keramické obklady) a Ravak (sanitární vybavení). Dalších 100 škol a školek obdrží produkty Domestos na rok zdarma.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Domestos

Jak se do projektu zapojit?

Školu lze již teď registrovat na webu www.domestosproskoly.cz, kde bude od 14. 9. 2015 do 22. 11. 2015 každých 14 dní zveřejněna aktivita, která škole pomůže zvelebit prostředí toalet. Pomoci však mohou i rodiče, a to jak hlasováním pro fotky vybrané školy, tak i nákupem výrobků značky Domestos, za které mohou darovat škole body potřebné pro úspěch v soutěži.