Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vaše miminko nafouknuté bříško? Babské pověry mu nepomůžou

26. srpna 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Nadýmání u kojenců není ojedinělý jev, ale až třetina z nich se však může potýkat s takzvanou kojeneckou kolikou. Jaká je léčba? Miminku může pomoci přípravek s účinnou látkou simetikon, který obsahují například kapky Espumisan 100 mg/ml.

Výskyt problémů s bolavým bříškem u novorozenců obvykle souvisí s nezralostí trávicího systému. Statistiky uvádějí, že u 80 % dětí se první příznaky kojenecké koliky objeví už ve druhém týdnu života.

Ta vzniká náhle, bez příčiny, u jinak prospívajících miminek a často končí odchodem větrů. Projevuje se především neklidem a neutišitelným pláčem. Co tedy pomáhá? Vyzkoušet můžete takzvané úlevové polohy, dále se doporučuje mírně nahřátá plenka na bříško nebo jemná masáž, kdy miminko hladíme po směru hodinových ručiček kolem pupíku. Někdy dítě utiší monotónní zvuk v pozadí – třeba spuštěný vysavač nebo pračka ve vedlejší místnosti.

 

Efektivním způsobem, jak miminku ulevit, je podání kapek s účinnou látkou simetikon, který usnadní vstřebávání plynů ve střevě a jejich přirozený odchod. Nejprodávanějšími kapkami s obsahem simetikonu na českém trhu jsou Espumisan kapky 100 mg/ml.

Výhodou simetikonu je, že působí pouze fyzikálně, což znamená, že se nevstřebává ze zažívacího traktu do krevního oběhu, ale pouze traktem projde. Aplikace léku je navíc velice rychlá a jednoduchá – stačí přidat 5-10 kapek do každé lahvičky s kojeneckou výživou nebo nakapat na lžičku a podat kojenci bezprostředně před každým kojením. Pokud však máte pocit, že problémy vašeho dítěte jsou závažnější než obyčejné prdíky, rozhodně neváhejte navštívit svého pediatra, aby mohl zjistit příčinu obtíží a vyloučit případné závažnější onemocnění.

CZ-ESP-58-2015.08.21