Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alkohol jako lék: 5 nemocí, kdy vám může pomoci

  • Trochou alkoholu si můžete zvednout příliš nízký krevní tlak.
    7. února 2015 | 06:00

    Sklenička dobrého vína nebo i něčeho ostřejšího může občas vyloženě prospět zdraví. Rozhodně ale neplatí, že čím více toho vypijete, tím zdravější budete. Když se však budete držet doporučené míry, můžete získat zdravější srdce a trávení, silnější kosti i pevnější nervy. 

  • Červené na srdce

    Rande
    Autor: shutterstock
    Jestliže chcete mít zdravé srdce, možná byste měli pít denně sklenku vína, přičemž na barvě zase tak nezáleží. Existuje totiž více studií, které přisuzují vínu když ne léčivé, tak alespoň preventivní účinky, pokud jde o kondici oběhového systému. Podle některých je nejlepší červené, potože zpomaluje stárnutí buněk, podle jiných zase bílé. Malé množství alkoholu podle odborníků pomáhá i při tvorbě takzvaného „hodného“ cholesterolu, který brání poškozování cév. Červené víno navíc obsahuje hodně antioxidantů, které mají preventivní účinky proti rakovině. Sklenka v podvečer také utiší napjaté nervy, a tím následně zklidní i namáhané srdce.
  • Bílé proti obezitě

    Začalo to už na vysoké škole, kde byl její příjem alkoholu velice nadprůměrný
    Autor: shutterstock
    Ačkoli obecně se alkohol kvůli vysoké kalorické hodnotě při hubnutí nedoporučuje, u suchého bílého vína lze udělat výjimku. Najdou se dokonce tací, kteří tvrdí, že spaluje tuky a podporuje trávení. Ale pozor: jestli to přeženete, bude vám zle a překyselíte si žaludek.
  • Růžové na kosti

    Být singl je fajn, ale občas si musíte zvyknout na nové situace.
    Autor: Shutterstock.com
    "Kombinace" červeného a bílého vína, tedy mnohými ženami milované růžové, pomáhá zpomalovat řídnutí kostí a je zároveň lékem proti bolestem kloubů. Pít můžete pochopitelně i bílé nebo červené zvlášť. A opět myslete na pravidelnost a patřičné – tedy mírné – dávkování.
  • Panáka proti mrtvici a cizopasníkům

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Proti mozkové mrtvici doktoři doporučují „šťopečku“ něčeho ostřejšího (v doporučeném denním množství, samozřejmě). Speciálně u žen totiž alkohol působí v tomto směru jako prevence – pomáhá ředit krev a zabraňuje vzniku sraženin, které můžou mrtvici způsobit. Tvrdý alkohol působí také jako dezinfekce, zejména proti cizopasníkům. A najdou se nadšenci, kteří panákem slivovice léčí i angínu a podobné patálie. 
  • Ostré pití proti demenci


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dobrá pálenka, whisky, gin, ale i kvalitní víno, to všechno pomáhá taky proti demenci. Je to až k nevíře, viďte? Vysvětluje se to tak, že malé množství alkoholu, jak už víme, snižuje riziko chorob srdce a cév. Tato onemocnění zase úzce souvisejí se vznikem demence nebo přinejmenším zvyšují riziko jejího vzniku. Je tedy lepší dát si skleničku než podlehnout tak zlé nemoci, nemyslíte?

Autor: ris
Diskuse ke článku
.