Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nečekejte na novoroční předsevzetí a začněte pečovat o své zdraví ještě dnes!

Jezte pravidelně syrovou zeleninu a ovoce
3. prosince 2014 | 08:00

Už dávno se ví, že vitaminy jsou nepostradatelným doplňkem naší stravy. Jedním z nejhojněji používaných vitaminů je vitamin C neboli kyselina L-askorbová. Má blahodárný vliv na posílení imunity a podílí se na tvorbě a ochraně kostí, cév a kůže. Víte však, jak si zajistit jeho dostatek?

Jste často unavení a máte oslabenou imunitu?

Vitamin C zná většina z nás především jako zdatného bojovníka při virových i bakteriálních onemocněních. Také blahodárně prospívá imunitnímu a nervovému systému a nesmíme opomenout ani jeho vliv na snižování únavy a vyčerpání. Bez pochybností se tedy dá říct, že podporuje celkovou vitalitu člověka! Jeho dlouhá historie užívání sahá až do roku 1750, kdy se začaly prozkoumávat jeho léčebné účinky proti kurdějím.

Jak správně užívat „céčko“?

Mnozí z nás si mylně myslí, že stačí denně užívat vitaminové tablety, které zajistí správný přísun všech prospěšných látek. Odborné studie ale ukazují, že syntetické – tedy uměle vyráběné – vitaminy nefungují tak, jak by správně měly. V přirozených zdrojích se totiž vitaminy vyskytují s dalšími látkami, které podporují jejich vstřebatelnost, a zvyšují tak jejich účinnost. Mezi důležité doprovodné látky vitaminu C patří flavonoidy, bez kterých leckdy nedojde k očekávanému zlepšení organismu. Pokud tedy používáte uměle vytvořené tablety, je vhodné je doplňovat například čerstvou citronovou šťávou a dalšími potravinami, které jsou bohaté na vitamin C.

Autor: Shutterstock.com

Flavonoidy, známé také pod názvem bioflavonoidy, jsou přirozená barviva, která dodávají ovoci a zelenině jejich charakteristické zabarvení. Patří také do skupiny antioxidantů a působí příznivě na propustnost a pružnost krevních kapilár i cév. Také chrání naše buňky před negativními účinky volných radikálů a škodlivin.

V jakých přírodních zdrojích naleznete vitamin C?

Určitě vás ihned napadnou citrusy. Bohužel tyto exotické plody jsou často trhány nezralé, a než k nám doputují, výrazně ztrácejí obsah vitaminové složky. Zkuste se tedy poohlédnout po potravinách, které nabízí náš podnební pás. Výraznými zastupiteli jsou rakytník řešetlákový, hlíva ústřičná a plody šípků a rybízu. Jejich další výhodou je to, že obsahují i další prospěšné látky, které působí na náš organismus. Myslete tedy na to, že tělo si žádá především vitaminy v přirozené formě, které dostává z naší stravy!

Hlívu ústřičnou můžete najít i v našich lesích
Autor: profimedia.cz

Ne každý z nás má ale k těmto potravinám přístup. Naštěstí se na obchodním trhu dají nalézt potravinové doplňky na přírodní bázi, které jejich činnost spolehlivě zastoupí. Investujte do svého zdraví a dejte tělu to, co potřebuje! Odvděčí se vám za to zvýšenou imunitou, a navíc se budete cítit mnohem vitálněji než dříve!

Autor: mas