Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nepodceňujte preventivní zdravotní prohlídky!

Prevence v mobilu - Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vám preventivní prohlídku vždy připomene!
24. listopadu 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Když se cítíme fit, zvládáme mnohem lépe všechny nástrahy každodenního života. Ale když jsme nemocní, mají na nás pracovní i rodinné problémy větší dopad. Přitom takovým situacím můžeme snadno předejít, když nebudeme zapomínat na prevenci.

 

Předcházejte nemocem

Preventivní lékařské prohlídky mají svůj význam, proto není rozhodně vhodné vynechávat je. Pokud se nemoc podchytí včas, je totiž 95% šance na úspěšnou léčbu.

„Je s podivem, jak málo lidí u nás bere preventivní prohlídky vážně. Přitom alarmující statistiky jasně říkají, že každých dvacet minut v ČR zemře člověk právě v důsledku zanedbání preventivních kontrol,” varuje tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Co je součástí preventivní prohlídky?

První důkladnou preventivní prohlídku absolvuje dítě ještě v porodnici. Poslední výstupní prohlídka u lékaře pro děti a dorost je obvykle v 19 letech. Vedle celkového základního vyšetření preventivní prohlídka zahrnuje také vyšetření zraku, sluchu, psychického vývoje dítěte, růstovou a váhovou křivku. U dítěte je také provedena kontrola moči, která může včas odhalit poruchu ledvin nebo cukrovku, a kontrola očkování. Nechybí ani měření tlaku, tepu, poslech srdce, vyšetření zraku. U dospívajících dětí se kontroluje činnost štítné žlázy.

Dospělý člověk by měl absolvovat preventivní prohlídky u svého praktického lékaře ve dvouletém intervalu. Obsahem prohlídky je doplnění anamnézy. V rodinné anamnéze klade lékař důraz na výskyt kardiovaskulárních a nádorových onemocnění, poruchy metabolizmu tuků, hypertenze či diabetu.

Prohlídka zahrnuje kontrolu očkování proti tetanu, vyšetření interního charakteru, vyšetření zraku, sluchu, změření krevního tlaku a změření hmotnosti, onkologickou prevenci, včetně vyšetření kůže a laboratorního vyšetření moče. V případě jakýchkoliv potíží lékař doporučí další odborná vyšetření. Ta za pacienta hradí jeho pojišťovna.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: ČPZP

S ČPZP preventivní prohlídky nepromeškáte

Průzkumy uvádí, že více než 40 % Čechů vůbec netuší, jak často mají na preventivní prohlídky docházet. ČPZP tomuto problému předchází tak, že svým klientům zasílá SMS upozornění. Nemusíte si tedy pamatovat všechny termíny prohlídek, s blížícím se datem včas obdržíte pozvánku v podobě SMS na všechna důležitá vyšetření. Stačí si aktivovat elektronickou komunikaci ČPZP.

V lednu roku 2014 začala ČPZP s tím, že rozeslala dopisy lidem, kteří neabsolvovali v posledních čtyřech letech preventivní prohlídku a současně u nich není evidováno provedení vyšetření prevence rakoviny tlustého střeva, u žen dále prsu a děložního čípku. Jedná se o muže i ženy ve věku od 25 do 70 let.

V dopise je adresná pozvánka na preventivní prohlídku, na kterou by se měli oslovení klienti i s dopisem dostavit. A to buď ke svému praktickému lékaři, nebo ženy ke gynekologovi.

Na co ještě dbát?

Rozhodně nezanedbávejte fyzickou aktivitu, dbejte na pestrý a zdravý jídelníček a v neposlední řadě si dopřejte dostatečný relax. 

Více informací naleznete na www.prevencevmobilu.cz

Související články