Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak se vyhnete pálení žáhy? Hlídejte si, co jíte a jak spíte

Pálením žáhy se můžete vyhnout.
17. října 2014 | 06:00

Není to poprvé, co vám slastný pocit z jídla překazilo pálení žáhy? Je čas zahájit prevenci. Čím začít? Pokud se chcete dalšímu nepříjemnému zážitku s pálením žáhy vyhnout obloukem, zkuste se přidržovat následujících rad.

Vylaďte si jídelníček

Co ne: V první řadě vynechte ostrá, pálivá a dráždivá jídla a omezte tučná, smažená, stejně jako grilované potraviny a sladkosti. Dobře vám neudělá ani čerstvé pečivo, česnek, cibule, rajská jablíčka, z ovoce vynechte citrusové plody. Omezte (ideálně vynechte) alkohol a kávu. Z nealka se vyhněte nápojům s kysličníkem, například v sodovce jsou ho víc než 3 gramy na litr – to lehce přivolá pálení žáhy.

Co ano: Vhodné jsou naopak potraviny s vysokým obsahem vlákniny (sója, fazole, mák, pšeničné klíčky, hrách, kukuřice, rýže), kefír, jogurt, rostlinné oleje. Zařazujte co nejvíc ovoce (vyjma citrusů) a zeleniny – mrkev, dýni nebo kořenovou a listovou zeleninu. Hodně pijte, nejlépe obyčejnou stolní vodu bez bublinek.

Tip: Jídlo můžete předem upravit tak, aby bylo lehce stravitelné – například než budete péct kuře, pomažte ho předem jogurtem a nechte uležet. Pak ho jen omyjte a připravte podle svého oblíbeného receptu. Nejenže se rychleji upeče, ale lehce se tráví.

Jezte pomalu a pak si dejte dvacet

Každé sousto dobře rozkousejte a rozžvýkejte. Čím déle budete rozmělňovat potravu, tím míň toho sníte. Snížíte tak nároky na nasazení žaludku a budete mít podstatně větší šanci vyhnout se pálení žáhy. Když dojíte, počkejte s fyzickou aktivitou minimálně dvacet minut. Nemusíte si přímo zdřímnout, důležité je, že budete úplně v klidu.

Před spaním nejezte a lehněte si na levou stranu
....
Autor: Shutterstock.com

Dvě až tři hodiny před spaním si jídlo odpusťte. Stejně tak byste neměli přemýšlet o tom, co náročného vás příští den čeká, nebo co se nepříjemného stalo. V rámci možností se snažte příjemně relaxovat.

Pokud vás pálí žáha v noci, pomůže vám lehnout si na levou stranu, radily naše babičky. Když ležíte na téhle straně, žaludeční tekutiny zůstávají dál od jícnu.

Uvolněte se, nerozčilujte se
Stres škodí vašemu imunitnímu systému.
Autor: Shutterstock.com

Najděte si aktivity, při kterých budete relaxovat a alespoň na chvíli úplně vypnete. Může to být cokoli, u čeho se uvolníte a přestanete myslet na problémy. Stres a pálení žáhy spolu úzce souvisí. Své emoce se snažte mít pod kontrolou, ani rozčilení vám v ničem nepomůže, myslete na to, že tím byste ubližovali hlavně sobě.

První pomoc? Nálev z lněného nebo hořčičného semínka

Je to jednoduchý lidový recept na úlevu od pálení žáhy. Nálev si připravíte z jedné polévkové lžíce lněného nebo hořčičného semínka, kterou zalijete 2 dcl vroucí vody. Občas ho promíchejte a nechte dvacet minut bobtnat. Vypijte v průběhu třiceti minut.

Autor: mac