Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete zhubnout? Detoxikujte! 10 potravin, co vám pomůžou

  • 26. září 2014 | 10:00

    Ať už chcete zhubnout, mít více energie, krásnější pleť nebo si jen zlepšit náladu, zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které zbaví vaše tělo usazených toxinů. Těch, které mohou pomoci neutralizovat účinky našeho nezdravého životního stylu, je spousta. My vám přinášíme deset těch nejúčinnějších!

  • Citron

    Chcete být za pár dní o něco lehčí? Zkuste citronovou dietu!
    Autor: Profimedia.cz
    Citrony jsou základem mnoha detoxikačních diet a je pro to dobrý důvod. Jsou plné antioxidačního vitaminu C, který je skvělý k posílení obranyschopnosti organismu. A navíc prospívá i pleti. Podporuje totiž tvorbu kolagenu, která udržuje naši pokožku pružnou a bez vrásek.

     

    Zapomenout nesmíme na alkalický účinek citronů na naše tělo. Jsou velmi účinným pomocníkem při obnovení rovnováhy pH v těle, což je prospěšné pro náš imunitní systém. Zkuste začít den šálkem teplé vody s citronem. Skvěle tak vyčistíte svůj organismus a navíc nastartujete metabolismus.

  • Zelený čaj

    Zelený čaj má údajně léčivé účinky
    Autor: scom
    I když technicky nejde o potravinu, žádný detoxikační plán by nebyl kompletní bez příjmu tekutin. Ty jsou nezbytné pro udržení našich orgánů zdravých a navíc pomáhají vyplavovat toxiny z těla.

     

    Zelený čaj je nejen skvělým pomocníkem při hubnutí, ale je velmi bohatý na antioxidanty. Výzkumy rovněž naznačují, že pití zeleného čaje může chránit před rakovinou a nemocemi jater.

  • Zázvor

    Nastrouhaný zázvor pomáhá od chřipky a nachlazení.
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud si rádi dopřáváte mastnější potraviny, nebo nějakou tu skleničku alkoholu, můžete mít problémy s trávením. Těch vás zbaví nádherně voňavý zázvor. Je ideální nejen pro snížení pocitů nevolnosti, ale může pomoci zlepšit trávení, zbaví vás nadýmání a zmírní problémy s plynatostí.

     

    Kromě toho je bohatý na antioxidanty a je velmi vhodný pro posílení imunitního systému. Chcete-li podat trávení pomocnou ruku, zkuste popíjet čaj z čerstvého zázvoru nebo přidejte čerstvě nastrouhaný zázvor do ovocného nebo zeleninového džusu.

  • Česnek

    Česnek pomáhá an ledascos, někteří věří, že i proti rakovině
    Autor: profimedia.cz
    Česnek je již odnepaměti znám pro své příznivé účinky na srdce, ale je také dobrý na detoxikaci těla. Aromatická štiplavá pochutina má nejen antivirové, antibakteriální a antibiotické učinky, ale obsahuje také chemickou látku zvanou allicin, která podporuje tvorbu bílých krvinek a pomáhá bojovat proti toxinům.

     

    Česnek je nejlepší jíst syrový. Zkuste třeba přidat stroužek prolisovaného česneku do salátové zálivky, zlepšíte její chuť a zároveň prospějete svému zdraví.

  • Červená řepa

    Červená řepa
    Autor: Shutterstock.com
    Pro ty, kteří potřebují rychlou zdravotní posilující injekci živin, není nic lepšího, než červená řepa. Kuličky plné hořčíku, železa a vitamín C jsou díky mnoha prokázaným zdravotním výhodám už nějakou dobu zařazeny na seznam superpotravin.

     

    Nejen, že je řepa ideální pro pleť, vlasy a dokáže skvěle regulovat hladinu cholesterolu, ale může také pomoci při očistě jater, která jsou důležitým orgánem pro detoxikaci organismu. Zhoršená činnost jater zanesených toxiny má dopad na celkové zdraví. Chcete-li využívat zdravotních výhod červené řepy, zkuste ji syrovou přidat do salátů nebo popíjejte šťávu z ní.

  • Zelí

    Zelí je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C, který byste si v chladnějších měsících a období viróz měla dopřávat co nejčastěji.
    Autor: profimedia.cz
    Mnoho celebrit se s cílem zhubnout uchýlilo k polévce ze zelí, aby se před nějakou důležitou událostí rychle dostaly do formy a hlavně do šatů. Zelí je ale dobré nejen pro hubnutí, je to také vynikající detoxikační potravina.

     

    Jako většina brukvovité zeleniny (včetně brokolice a kapusty), i zelí obsahuje chemickou látku sulforafan, která pomáhá tělu bojovat s toxiny. Zelí také dodává tělu glutathion, antioxidant, který zlepšuje detoxikační funkci jater.

  • Čerstvé ovoce

    Ovoce
    Autor: Shutterstock.com

    Čerstvé plody mají vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny. A také nízký obsah kalorií, což je důležitou součástí detoxikační stravy. Pokud toužíte po zdravějších očích a pokožce, lesklejších vlasech a lepším trávení, zkuste zvýšit svůj příjem ovoce.

     

    Do jídelníčku zařaďte širokou škálu různých druhů. Zkuste začít svůj den s čerstvým ovocným salátem nebo koktejlem a svačte kousky ovoce po celý den.

  • Řeřicha

    Řeřicha
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně jako většina zelených bylin a zeleniny, i řeřicha je vynikajícím životabudičem a účinnou detoxikační potravinou. Její listy obsahují velké množství důležitých živin, včetně několika vitamínů B, zinku, draslíku, vitamínu E a vitamínu C.


    Navíc má řeřicha přirozené močopudné vlastnosti, které mohou výrazně přispět k vyplavení toxinů z těla. Chcete-li využít výhod této zázračné potraviny, zkuste přidat hrst řeřichy do salátů, polévek, pomazánek nebo jí posypejte namazaný chléb. 

  • Hnědá rýže

    Rýže je zdravější celozrnná
    Autor: profimedia.cz
    Pokud chcete "očistit" svůj organismus a zlepšit své zdraví, je nejlepší snížit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Zkuste doplnit svůj jídelníček o zdravější přírodní potraviny, jako je hnědá rýže (natural), která je bohatá na velké množství klíčových detoxikační živin, včetně vitamínů B, hořčíku, manganu a fosforu.

     

    Kromě vitaminů a minerálů má také vysoký obsah vlákniny, což je dobré pro čištění tlustého střeva, a je bohatá na selen, který pomáhá chránit játra a má pozitivní vliv na zdravou a krásnou pleť.

  • Koriandr

    Koriandr
    Autor: profimedia.cz
    Aromatická bylinka má úžasnou protizánětlivou schopnost a jedinečné antioxidační vlastnosti. Koriandr dokáže odstranit z těla nadbytečné minerály, navíc umí z organismu efektivně eliminovat toxické kovy, jako je olovo, rtuť a hliník.

     

    Můžete ho přidat do svých ovocných a zeleninových šťáv, posypat jím salát i jiná jídla. Nasekaný koriandr chutná skvěle v čerstvé salse, pomazánkách a zálivkách na saláty.

Klíčová slova:  jaro, zdraví, krása, detoxikace, detox