Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyvrknutý kotník, popálenina? Co dělat, abyste nemuseli na pohotovost

S vyvrknutým kotníkem není vždy nutné jezdit na pohotovost, ale je důležité si zranění hlídat.
8. července 2014 | 06:00

Díky přehrše venkovním aktivitám jsme v létě všeobecně náchylnější k různým zraněním. Na základě toho pak čekárny na pohotovostech praskají ve švech. Jak ale poznat, kdy je nezbytné navštívit pohotovost a kdy postačí domácí léčba, či přečkání do druhého dne?

Večerní cesta na pohotovost vás bude stát nejen několik desítek korun (alespoň prozatím), ale dost možná i pár hodin života. Zvláště pokud vaše zranění není příliš akutní, nechá vás lékařský personál chvíli čekat. Podle čeho ale poznat, jestli zranění potřebuje okamžitou péči? 

Tržné rány

Přibližně 1/4 tržných ran je poměrně hlubokých, takže jejich následné hojení trvá déle a ne vždy se kůže dokáže sama zatáhnout. Zvláštní pozornost byste ale měli věnovat tržným ranám v místech, kde dochází k neustálým pohybům (v okolí kloubů).

Vyhledat okamžitou pomoc se doporučuje v situacích, kdy ke zranění došlo na obličeji. Lékaři se budou snažit vás ošetřit tak, aby minimalizovali nebezpeční následných jizev. 

Vyvrknutý kotník

Kdo někdy tento úraz zažil, ví, v jaké chvíli je nutné vyhledat lékařskou pomoc, či nikoliv. Jedno špatné šlápnutí vedle a kotníkem projede tak palčivá bolest, že máte pocit, že vám kotník upadne. Není ale nutné okamžitě letět k lékaři, často vydrží zranění do druhého dne, nebo do konce víkendu. 

Vyvrknutý kotník
Autor: Profimedia.cz

Ihned po úrazu dejte nohu nahoru a pořádně ledujte. Otok se sice udělá, ale nebude tak velký. Jestliže se ale zvětšuje, začíná měnit barvy a při dotyku je noha horká, neváhejte a vyhledejte lékařskou pomoc. Může jít o závažnější zranění, než je klasický vyvrknutý kotník.

Popáleniny

Táboráky, večerní posezení u grilu, aplikace zahradních světel a spousta jiných činností může vést k rychlému popálení. Pokud jde o popáleninu prvního stupně, kdy kůže zarudne, jako léčba stačí zasaženou část kůže chladit.

Ani při druhém stupni není tak zásadní vyhledat lékařskou pomoc. Na kůži se vytvoří drobné puchýřky, které chlaďte studenou vodou, stejně jako u prvního. Jestliže je ale poškozené místo větší jak 5 cm2 nebo se nachází v oblasti krku či obličeje, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. U třetího stupně je cesta na pohotovost nevyhnutelná.

Při úpalu neváhejte navštívit pohotovost.
Autor: Shutterstock.com

Úpal

Nemusíte ani strávit celý den na sluníčku, aby se dostavil úpal. Stačí se pohybovat venku, kde je vyšší teplota než obvykle a úpal může přijít raz dva. Na rozdíl od úžehu nejde o přímý vliv sluníčka, ale o celkové přehřátí organismu. 

V tomto případě může stoupnout teplota lidského těla i přes 41°C, objeví se dezorientace, pocity malátnosti a špatná koordinace. V každém případě je nutné zavolat záchrannou službu a mezitím se pokoušet srazit teplotu pod 39°C. Není na co čekat, i při mírných náznacích okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Nepodceňujte bolesti hlavy

V některých situacích se ale návštěvě pohotovosti nevyhnete. V žádném případe byste neměli podceňovat úrazy hlavy, ačkoliv můžou zprvu vypadat neškodně. Může jít o drobný otřes mozku, případné poranění páteře, které není na první pohled citelné. 

Stejně tak není radno podceňovat vysoké horečky z nejasných důvodů. V létě je kolem nás příliš elementů, které mohou ohrozit naše zdraví, ať už to jsou jedovaté rostliny, klíšťata, nebo jiný nebezpečný hmyz. Často ruku v ruce s vysokými horečkami jde i silná bolest břicha. Ani v tomto případě nepodceňujete okamžitou lékařskou pomoc.

Autor: maš