Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ernst Girth (68): Nevěřte doktorům vše, co říkají... 7 největších lékařských lží!

Kardiolog Ernst Girth popisuje 7 největších lékařských lží. Nevěřte doktorům všechno, co vám řeknou!
24. června 2014 | 18:01

Respektovaný německý kardiolog Ernst Girth (68) otevřeně říká, že v současném zdravotnickém systému jde o pacienty kolikrát až na posledním místě. Co považuje za sedm největších lékařských lží a mýtů?

1. Supermoderní technologie je požehnání!

OMYL! Na základě dat z Německa se ukázalo, že drahé katétry používané k vyšetření srdce napáchají více škody než užitku! Z 900 000 pacientů, kteří tam ročně zákrok podstoupí, ještě žádnému katétr život neprodloužil. Naopak každému šestému přinesl další komplikace!
Řešení: Požádejte o názor ještě jednoho lékaře. Třeba zjistíte, že operace nebude nutná.

2. Nejnovější metody vyšetření jsou i nejlepší!

OMYL! Nové způsoby diagnostiky chorob často vystavují pacienty nezdravému záření, používané kontrastní látky například zatěžují ledviny. Moderní vyšetření navíc často objeví vedlejší diagnózy, přitom se většinou jedná jen o drobnosti, které neohrožují zdraví.
Řešení: Když vás praktický lékař pošle k odborníkovi, zeptejte se ho, která vyšetření jsou pro vás nezbytná podle něj.

3. Pacient je vždy prioritou!

OMYL! Málokterý lékař si najde čas na rozhovor s pacientem. Často mají nabitý rozvrh a klienty odbudou. Většina srdečních chorob je ale dána špatným životním stylem. Když ho váš lékař nezná, nemůže vám dlouhodobě pomoci.
Řešení: Nebojte se ptát. Jak praktický lékař, tak odborník by vám měli podrobně vysvětlit všechno, co vás ohledně vašeho zdravotního stavu zajímá.

4. Léky pacientům vždy pomáhají!

OMYL! Lidem se předepisuje zbytečně moc léků. Důvodem je, že to vyžadují. V dnešní uspěchané době je zkrátka jednodušší polknout pilulku na snížení cholesterolu, než změnit stravovací návyky. Nejnebezpečnější je, když lidé takových léků kombinují více.
Řešení: Při nových potížích se napřed zeptejte lékaře na možné vedlejší účinky a kontraindikace léků, které vám doporučí.

5. Prevence je nutná k přežití!

NE VŽDY! Například zátěžové EKG má smysl jen u pacientů, kteří mají potíže. Většina lékařů považuje za nezbytné jen mamografické vyšetření prsů a koloskopii.
Řešení: Naučte se naslouchat signálům svého těla, poznáte tak včas, že je něco špatně.

6. Krátké pobyty v nemocnici nám uleví!

OMYL! Uleví leda zdravotním pojišťovnám! Dnešní »úsporná« turbomedicína škodí zejména kardiakům. Myslí si, že jejich stav není vážný a často brzy spadnou zpět do nezdravého životního stylu, čímž si přivodí další potíže. Řešení: Vždy trvejte na stacionárním rehabilitačním opatření. Svou nemoc tak poznáte lépe a sami se naučíte bránit jejímu návratu.

7. Infarkt myokardu je jen mužská záležitost!

OMYL! U žen je infarkt uváděn jako příčina úmrtí dokonce častěji než u mužů. Příčinou je zpravidla příliš pozdní rozpoznání problému nebo moc silné kouření. Řešení: Ženy by měly brát vážně i nevysvětlitelné nevolnosti a pocity slabosti bez typické bolesti na hrudi. Praktický lékař by je v takovém případě měl vyšetřit pomocí EKG.

Autor: red, tpk