Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Při výběru Omega-3 myslete na kvalitu

16. června 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Nenasycené mastné kyseliny Omega-3 jsou právem nazývané esenciální, to znamená, že jsou pro naše tělo nezbytné.  Naše tělo si je umí vytvořit jen ve velmi malé míře nebo vůbec. Proto je důležité si upravit jídelníček tak, abychom si zajistili jejich pravidelný přísun.

Berte více DHA

Kvalitu doplňků stravy s Omega -3 lze určit mimo jiné dle míry obsahu kyselin DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová).
Kyselina DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku* a má jeden z nejdelších chemických řetězců. DHA je kyselinou pro život nejhodnotnější.  Například červené krvinky obsahují až 4x více DHA než EPA.  DHA je přítomna ve všech orgánech těla. Tělo ji mimo jiné využije jako zdroj energie, ale také ji transportuje rovnou do mozku.

Nedávná epidemiologická studie1 prokázala, že normální zdraví mozku a očí ** jedince závisí  na větším obsahu kyseliny DHA než EPA. V tomto případě je důležité, aby Váš doplněk stravy s Omega -3 obsahoval alespoň 2x více DHA než EPA.

Autor: www.vitaepro.cz


Další zajímavostí je, že Eskymáci nemají ve svém slovníku ekvivalent k výrazu infarkt.  Tuto srdeční  chorobu  prakticky neznají, protože se živí převážně tučnými mořskými rybami, které jim zaručí dostatečný příjem Omega-3 kyselin.

V lidském těle dochází denně ke kopírování až 3 miliard buněk. Jako u každého kopírování, nastávají i při tomto procesu chyby, a to přibližně u 10.000 buněk, kde dojde k chybnému přenosu informace. Tyto buňky se zmutovanou DNA mohou být velmi nebezpečné pro lidský organismus, a tak se jich tělo přirozeně zbavuje. K tomu však potřebuje zdravý imunitní systém, k jehož normální funkci příspívá například  vitamín D.

Autor: www.vitaepro.cz

Zdroj určuje kvalitu

Kvalita Omega-3 není pouze určena poměrem DHA a EPA, ale také se odvíjí od původu zdroje. Znečištění některých moří a oceánů může mít samozřejmě vliv i na kvalitu samotných esenciálních mastných kyselin Omega-3. Ve světě jsou nejčastějším zdrojem Omega-3 kyselin ančovičky a tuňák.

A co takhle kalamár?

Omega-3 z kalamár má až 3x vyšší obsah kyseliny DHA než EPA. Proto je jedním z nejlepších zdrojů těchto kyselin.
Kvalitní Omega-3 z kalamárů je v zahraničí a obzvláště severských zemích standardně doporučována. U nás můžete tuto kvalitní Omegu-3 koupit od Nordic Health s.r.o., která je prozatím jediným distributorem tohoto typu Omegy-3.

Autor: www.vitaepro.cz

Více zajímavostí o Omega-3 najdete na www.vitaerpo.cz

* při přívodu min 250 mg denně
** DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku (při přívodu min 250 mg denně – naše 2 tobolky)
     DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku (při přívodu min 250 mg denně – naše 2 tobolky)
 
1Harris WS, Von Schacky C. The Omega Index: Prev Med.2004 Jul,39(1):212-20