Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zkroťte jarní alergie! 10 přírodních způsobů, jak je porazit

  • Alergie dokáže člověka pořádně potrápit.
    6. května 2014 | 11:25

    Dlouho očekávané jaro s sebou přináší sluníčko, zeleň - a bohužel i alergie.
    Když květiny, traviny a stromy začínají kvést, objeví se bez varování. Dýchací potíže, kýchání, slzení očí... Není ale třeba hned běžet do lékárny. Život obtěžující alergie se můžete zbavit i přírodní cestou.

  • Dejte si med

    Med
    Autor: shuterstock.com
    Důkazy ukazují, že místní med může mít obrovský vliv na snížení alergie. Pokud chcete zmírnit alergickou reakci, zkuste pravidelně konzumovat med včel, který pochází ze stromů a květin z vašeho okolí. Obsahuje totiž alergen, který u vás způsobuje alergickou reakci. Malými dávkami medu s alergenem si vaše tělo postupně zvyká na škodlivou látku, imunitní systém se aktivuje a jeho reakce už není tak prudká.

    Odborníci zkoumající účinky medu proto doporučují, aby alergici brali pravidelně malé dávky medu (stačí jedna lžíce denně) po několik měsíců před pylovou sezonou. Díky tomu bude alergická reakce menší než obvykle. Právě pomalým dávkováním alergenu v medu připravíme tělo na silnější dávku pylu v jarním období. Efekt, který medová terapie přináší, odpovídá svým účinkem alergologické injekci. Přestože nedokáže alergii zcela vyléčit, její příznaky budou snesitelnější.

    Poznámka: Pokud ale neseženete med místní, kupte si jakýkoliv od některého z českých včelařů. V Česku se totiž vyskytují přibližně stejné stromy a květiny, takže většina medu obsahuje pyl, který je i ve vašem okolí a způsobuje vám obtíže.
    Zdroj: celostnimedicina.cz
  • Inhalujte páru

    Alergie
    Autor: archiv
    Inhalování odpařené tekutiny je jednoduchý způsob, jak zlepšit průchodnost dýchacích cest a zmírnit příznaky alergie. Ideální je, pokud do vody přidáte ještě sůl. Pokud chcete jít ještě o krok dál, přidejte si do vody nějaké éterické oleje, například eukalyptový, tea tree nebo mátový.
  • Používejte solný roztok ve spreji

    FreeNosal, nosní sprej uvolní ucpaný nos a zvlhčí sliznice, 149 Kč/125 ml
    Autor: archiv firmy
    Tenhle sprej umí rychle zmírnit příznaky alergie. Můžete si buď koupit solný roztok v lekárně či drogerii, nebo si vytvořit svůj vlastní čerstvý tak, že smícháte lžičku soli v litru teplé destilované vody a přidáte špetku jedlé sody.

    Poznámka: Pokud máte také astma, poraďte se nejdříve se svým lékařem.
  • Pořiďte si neti pot (konvička na vyplachování dutin)

    Alergie
    Autor: archiv
    Pořiďte si konvičku na vyplachování dutin. Tuto nosní sprchu (jala neti) úspěšně používají jogíni už více než 5000 let. A pokud trpíte alergickou rýmou, ať už sezonní nebo celoroční, pomůže i vám. Výplachem nosu dojde k odstranění alergenů, a tím ke zmírnění obtíží. Nejvhodnější koncentrací je izotonický solný roztok (s obsahem 0,9 % NaCl), obdoba fyziologického roztoku, který si snadno připravíte doma. Konvičku můžete s velkým úspěchem využít také při nachlazení nebo preventivně. Výplachy totiž "otužují" nosní sliznici a činí ji tak odolnější vůči virovým a bakteriálním infekcím.
  • Jezte kořeněná jídla

    I pálivé papričky jsou považovány za afrodiziakum. Zlepšují prokrvení a tím zvyšují citlivost pohlavních orgánů.
    Autor: profimedia.cz
    Pro rychlou úlevu zvažte přidání nějakých pikantních potravin do svého jídelníčku. Ingredience jako je kajenský pepř, wasabi, pikantní hořčice, čerstvý česnek, křen a další, mohou pomoci zprůchodnit nosní dírky. Tlumí totiž tvorbu slizničního sekretu. A navíc zmírní zduření nosní sliznice.
  • Vařte si čaj

    Čím dříve dáte tělu ozdravnou bylinkovou lázeň, tím dříve se vám udělá lépe
    Autor: profimedia.cz
    Pití horkého čaje má velký vliv na alergické symptomy. Navíc, pokud držíte kouřící šálek horkého čaje v blízkosti obličeje, horká pára uklidňuje nosní tlak a pomáhá zprůchodnit nosní dírky.
Poznámka: Ti s těžkou sezónní alergie by se měli vyhýbat květovým bylinným čajů, jako je heřmánek.
  • Užívejte bylinné doplňky a výtažky

    Aminokyselina v ananasu obsažená má téměř zázračnou schopnost vyvolat duševní uvolnění a odstranit citový chaos.
    Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek
    Bylo prokázáno, že mnoho bylin má pozitivní vliv na úlevu od alergií, například spirulina, heřmánek a vodilka kanadská. I bromelin, enzym, nacházející se v ananasu, který je někdy používán k potlačení zánětu vedlejších nosních dutin po operaci, poskytuje alergikům úlevu. Studie ukazují, že snižuje otoky a zlepšuje dýchání.
  • A významný vliv na alergické symptomy mají i některé další extrakty. Podle jedné studie, nedávno zveřejněné v časopise British Medical Journal, se potvrdilo že například jedna tableta čtyřikrát denně s extraktem devětsilu byla stejně účinná na sennou rýmu, jako antihistaminikum, lék který způsobuje nežádoucí ospalost.

  • Zbavte se roztočů


    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastější příčinou alergie dříve obecně nazývané "alergie na bytový prach" jsou roztoči bytového prachu. Základem boje proti těmto alergiím je odstranění alergenů a iritantů z prostředí, ve kterém se alergik pohybuje. Významnou roli hraje i pravidelný úklid. Vysávejte, protože zametání způsobuje nežádoucí víření prachu. Často stírejte prach, usnadní vám to vhodný nábytek. Omezte tzv. „lapače prachu“ jako je množství ozdobných a památečních předmětů ve vitrínkách. Častěji umývejte okna. Ložnici a lůžkoviny vždy ráno dobře vyvětrejte. Povlečení je vhodnější z bavlny nebo umělého vlákna, tak aby je bylo možné prát při vyšších teplotách. Náplň polštářů by neměla obsahovat peří, lepší je duté vlákno. Nejsou-li matrace kryté, je třeba je týdně vysávat. Úklid ostatních místností v bytě by měl mít obdobný režim jako úklid ložnice. Zvláštní pozornost je třeba věnovat kobercům (pro alergika je vhodnější jiná podlahová krytina), čalouněnému nábytku a závěsům. Vedle „viditelné" špíny totiž existuje i špína „neviditelná", která může způsobit citlivějším jedincům nepříjemné problémy.
  • Vykoupejte domácího mazlíčka


    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com
    Věděli jste, že alergiemi na domácí mazlíčky trpí 10 až 15 procent populace? Alergen je specifický protein, který není produkován srstí zvířete. Je obsažen zejména ve slinách, lupech, šupinách i epitelu zvířat. Pohybem zvířátka se tyto malé částečky roznášejí po celém bytě nebo domě. Pravidelné koupání vašeho domácího mazlíčka vám pomůže množství produkovaných alergenů podstatně snížit. Alergeny přetrvávají ještě několik měsíců poté, kdy zvíře prostředí opustilo.
  • Vyhněte se alergenům


    Při stanování se vybil telefon. Co teď? (ilustrační foto)
    Autor: profimedia.cz
    Nejlepší způsob, jak udržet alergie na uzdě, je vyhnout se jejich příčinám. Takže například pokud jste silně alergičtí na trávy, možná bude lepší vyhnout se třeba kempování nebo pěší turistice po horských loukách. A pokud budete třeba sekat trávník, rozhodně bude lepší použít nějakou filtrační masku.

  • Klíčová slova:  zdraví, alergie, jaro
    Diskuse ke článku
    .