Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zdraví škodlivá éčka: Na obalech se skrývají pod "neškodnými" názvy

  • Úplný seznam "éček" obsažených ve výrobku sice musí být uveden na obalu, jenže málokterému spotřebiteli je po jeho přečtení jasné, jaké chemikálie vlastně konzumací do těla dostane.
    14. dubna 2014 | 14:16

    Prodlužují dobu trvanlivosti, upravují a zvýrazňují chuť i barvu potravin. Jsou mezi nimi jak látky neškodné, či prospívající zdraví, tak bohužel i škodlivá éčka, která mohou vyvolávat vážné zdravotní obtíže. A před těmi je třeba mít se na pozoru! Přinášíme vám seznam těch nejdůležitějších.

  • Co se skrývá po tajuplnými názvy?

    Aditiva neboli přídatné látky se dnes přidávají vlastně do všech průmyslově vyráběných potravin. Často jde o levnější náhražky některých původních složek, není proto divu, že jsou mezi výrobci tak populární. Úplný seznam "éček" obsažených ve výrobku sice musí být uveden na obalu, jenže málokterému spotřebiteli je po jeho přečtení jasné, jaké chemikálie vlastně konzumací do těla dostane.

    "Například tolik oblíbený Aspartam byl původně vyvinut jako bojová neurotoxická látka. Měl ovlivňovat myšlení nepřítele na bojišti a v zázemí měl být roznášen kontaminovanou vodou. Výzkumy napovídají, že aspartam může poškodit organizmus, způsobit cukrovku, rakovinné bujení, a dokonce i obezitu, takže na redukci váhy by neměl být používán," říká prof. RNDr. Anny Strunecké DrSc., autorka bestseleru Doba jedová.

    Je pravdou, že v poslední době se sice začalo povědomí lidí o škodlivých "éčkách" zlepšovat. Zákazníci v zájmu ochrany vlastního zdraví a života už často obaly čtou, kontrolují složení potravin a dávají si pozor na aditiva se špatnou pověstí. Tedy ta s číslem kódu vyšším jak 900. Výrobci proto hbitě zareagovali. Na výrobcích místo číslic uvádějí nic neříkající celé názvy. My vám pomůžeme se v nich zorientovat. Těm v níže uvedeném seznamu se pro příště raději vyhněte!

  • Kyselina benzoová - E210

    Tahle látka patří mezi oblíbené konzervanty. Působí proti šíření plísní a bakterií v potravinách. Zvyšuje jejich trvanlivost. Jenže působením kyseliny askorbinové se může přetvořit na rakovinotvorný benzol. 

    U citlivých osob může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, vzniku hyperaktivity, zhoršení pozornosti, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin).

  • L-glutaman sodný - E621

    24.2. - Tereza Vandrovcová: Co: Restované sojové plátky na sladko, čínské smažené nudle a čerstvá zelenina. Kde: Loving Hut, Londýnská, Praha 2. Za kolik: 69 Kč. Hodnocení: 10. Celkový dojem: Využila jsem nabídku samoobslužného bufetu. Nudle s cibulí a tenkými křupavými proužky mrkve byly dobře osmažené i ochucené. Dále jsem zvolila dvě varianty restovaných plátků, jednou s ananasem a pomerančem, podruhé s cibulí a mrkví, oboje příjemně sladko-slané. Vše doplněno brokolicí zachávající svou křupavost, barvu i vitamíny a další čerstvou zeleninou. Lahodné jídlo, bezkonkurenční cena, příjemná obsluha, takže bez zaváhání dávám 10 bodů.
    Autor: Tereza Vandrovcová
    V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejvíce používaným dochucovadlem – látkou zvýrazňující chuť a vůni. Přirozeně se vyskytuje i v našem těle, kde má důležité funkce. Ten průmyslově vyráběný je však velmi sledovanou látkou. Četné studie totiž odhalily jeho neurotoxické vlastnosti. Je nebezpečný pro zdravý vývoj mozku dětí od embryonálního stadia přes novorozenecký až do 12 let.

    Příznaky po požití jídla s glutamanem: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot, byly popsány jako "syndrom čínské restaurace". Dále se zjistilo, že potlačuje hormony ovlivňující spalování tuků, a tím vyvolává obezitu. Některé studie poukázaly na možnou souvislost požití glutamanu s Alzheimerovou nemocí a s cukrovkou. Byly popsány změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku, léková závislost. Dále neurodegenerace, epileptické záchvaty, chronická bolest, autismus, ischemie mozku, Byla zjištěna snížená plodnost u obou pohlaví. Bylo pozorováno zhoršení astmatu a migrén a nově vyvolané astmatické stavy u zdravých osob, které jedly potraviny s glutamanem. Mohou být poškozeni i lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti, lidé citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou). 

  • Aspartam - E951

    Aspartam se skrývá ve sladidlech pod různými názvy...
    Autor: Profimedia.cz, scom
    Populární umělé sladidlo je vyhledávané nejen po štíhlé linii prahnoucími zákazníky, ale i výrobci. Je totiž asi 200x sladší než cukr, což vede ke značné úspoře financí. Navíc má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. A jako bonus ještě zvýrazňuje aroma.

    Poprvé byl schválen v roce 1974 a už v tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku, zejména šlo o souvislost se vznikem rakoviny mozku. Aspartam snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Pozor by si měli dávat lidé citliví na tuto látku - nežádoucí účinky, které u nich po konzumaci vyvolává, jsou závratě, bolení hlavy, vyrážky a u dětí poruchy chování. Navíc také obsahuje aminokyselinu fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií.

  • Dusitan sodný - E250

    Mnohé salámy obsahují »éčka«, která vašemu zdraví zrovna nepřidají
    Autor: profimedia.cz
    Jsou jich plné u nás tolik oblíbené uzeniny. Ale najdete je i v uzeném lososovi, tuňákovi a dalších potravinách. Dodávají jim uzenou chuť, umožňují vzdorovat a působit vůči smrtelným bakteriím botulinu, slouží jako stabilizátory barvy - dodávají červenou barvu masným výrobkům, prodlužují jejich životnost a zabraňují oxidaci tuků. Zkrátka sen všech uzenářů.

    Přímá škodlivost dusitanů na lidské zdraví zatím nebyla prokázána. Konzumace většího množství ale může vést k problémům jako jsou např. bolesti břicha, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku a závratě.

    V kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) však dusitany tvoří silné rakovinotvorné látky (nitrosaminy). Ty vznikají třeba při smažení uzenin za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku. V zemích, ve kterých se konzumuje větší počet uzených ryb, které nitrosaminy obsahují, byl zjištěn zvýšený výskyt rakoviny hltanu.

  • Cyklamáty - E952

    Stévie je zdravá varinta cukru. Už jste o ní slyšeli?
    Autor: Profimedia.cz
    Jde o umělé sladidlo, které je až 40x sladší než běžný cukr, ale nemá žádný energetický obsah nebo hořkou chuť na rozdíl od sacharinu. Proto se používá do v poslední době tolik vyhledávaných nízkoenergetických potravin, jako umělé sladidlo do nealkoholických nápojů a do potravin pro diabetiky.

    V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Existuje domněnka, že cyklamáty sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.

  • Kyselina boritá - E284

    jogurt
    Autor: Profimedia.cz
    Jde o konzervant, který má antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti. Využívá se ke konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb. Konzumace vyšších dávek může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii, kožní potíže. Jsou zaznamenány i případy otravy po jejím požití.

    I přes četná varování ze strany Americké lékařské společnosti (Amercian Medical Association) ohledně její možné toxicity je stále používána, a to i v potravinářství. V České republice naštěstí nebyla z důvodu projevů nežádoucích účinků dříve jako přídatná látka povolena, nyní je možné ji přidávat do kaviáru.

  • Amarant - E123 ( Cl potravinářská červeň 9 )

    Košíčky s vanilkovým pudinkem
    Autor: Radka Buriánková
    Ještě nedávno byla tahle chemická sloučenina, která se vyrábí synteticky z kamenouhelného dehtu, jedním z nejrozšířenějších používaných barviv. I dnes se stále používá se k barvení krupičných kaší, cukrovinek, pudinků, cereálií, koláčů, nealkoholických i alkoholických nápojů (především aperitivů, vín či likérů).

    Existuje podezření, že látka je při vyšších koncentracích karcinogenní. Může také způsobit poruchu plodnosti, poškodit ledviny a játra, vyvolávat horečky, astma či hyperaktivitu.V řade zemí včetně USA je zakázána a EU se v posledních letech snaží omezit její používání.

  • Bifenyl - E230

    Citrusy před konzumací vždy pečlivě omyjte horkou vodou. A to i v případě, že z nich budete lisovat jen šťávu.
    Autor: profimedia.cz
    Tenhle konzervant konzervant, který účinkuje proti vzniku plísní, se využívá zejména k ošetření kůry u citrusových plodů. Ať už jako pesticid, tak případně jako přísada do obalových materiálů grapefruitů, pomerančů, citronů. Vyrábí se synteticky ze sloučenin uhelného původu, konkrétně z benzenu.

    Tato škodlivá látka může vyvolat nežádoucí alergické reakce zejména u citlivých osob. Mezi příznaky patří podráždění nosu nebo očí, zvracení, nevolnosti, apod. V kombinaci s dalšími přídatnými látkami - např. E231 a E232 může vyvolat rakovinotvorné účinky. Studie na zvířatech prokázaly poškození ledvin a jater.

  • Brilantní modř FCF - E133 ( Cl potravinářská modř 2 )

    Oddejte se chladivé slasti!
    Autor: Shutterstock.com
    Jasně modré syntetické barvivo, které je vyrobeno ze syntetického dehtu, se často používá k barvení mnoha druhů potravin v kombinaci s dalšími syntetickými barvivy. Najdete ho v limonádách, sladkostech, zmrzlině, cukrovinkách, pekařských výrobcích, cereáliích i pudincích.

    Na pozoru by se měli mít zejména lidé citliví na aspirin. Brilantní modř může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce. Studie prováděné na krysách zjistily výskyt zhoubných nádorů v místě injekčního vpichu nebo po požití. A byly zaznamenány i případy toxické povahy barviva na pacientech - v případech, kdy mělo barvivo posloužit k diagnostice aspiračních funkcí pacientů, bylo objeveno, že zabarvuje moč, fekálie i pokožku. S tím byly spojené i negativní účinky jako pokles krevního tlaku, vznik metabolické acidózy nebo smrt. 

  • Hněď HT - E155 ( CI potravinářská hněď 3 )

    Domácí nutela je plná oříšků.
    Autor: Shutterstock.com
    I toto barvivo se podobně jako všechna ostatní azobarviva vyrábí synteticky z uhelného dehtu. Má červenohnědou barvu připomínající barvu čokolády a používá se k barvení čokolád, cukrovinek, pečiva, koření, omáček, polévek nebo rybích výrobků.

    Může způsobit alergické reakce, zejména lidem trpícím astmatem nebo těm, kteří jsou citliví na aspirin. Může také způsobit nebo zhoršit citlivost kůže. Jeho konzumace není vhodná pro děti, protože v kombinaci s benzoany může způsobovat dětskou hyperaktivitu.

    V ČR je naštěstí jeho použití značně omezeno, smí se používat pouze k barvení rybích výrobků z korýšů. V USA je úplně zakázané.

    Zdroj: emulgatory.cz

Klíčová slova:  zdraví, éčka
Diskuse ke článku
.