Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemoci souvisí s psychikou! Co znamená, když vás bolí hlava?

  • Psychika je s fyzičnem spojená více, než si myslíte. Když je podle nemocná duše, strádá i tělo.
    5. března 2014 | 16:00

    Věděli jste, že jakýkoliv příznak nemoci má zákonité opodstatnění, kterým k nám hovoří naše podvědomí? Vaše životní postoje tak mohou způsobit, že vás častěji trápí některé zdravotní problémy.

  • Chřipka

    Obodbí nepříjemných nachlazení a chřipek zase pomalu začíná...
    Autor: profimedia.cz
    Nepříjemné onemocnění je vlastně akutní infekcí dýchacího ústrojí způsobenou některým z chřipkových virů. Trápí nás při ní kašel a rýma, má výrazné celkové příznaky jako je horečka, bolesti svalů, kloubů a hlavy. Je nakažlivá a často se vyskytuje v epidemiích. Přenáší se obvykle kapénkovou nákazou.

    Psychické příčiny: Může být reakcí na negativní názory a postoje lidí kolem vás. Je výrazem strachu z toho, co by se mohlo stát.

    Bylinky, které pomohou: S jejich pomocí si můžete značně zkrátit trápení s úporným kašlem a rýmou a vyhnout se komplikacím jako jsou například zánět dutin nebo průdušek. Je třeba zvolit takové, které mají antibiotický a čistící účinek, posilují imunitu a pomáhají s uvolňováním usazeného sekretu ve vašich dýchacích cestách. Vhodný je například heřmánek, podběl, lípa, šípek, květ černého bezu, jitrocel, mateřídouška, divizna.

  • Kašel

    Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život.
    Autor: Shutterstock.com
    Kašel patří mezi jedno z nejčastějších onemocnění. Do značné míry je užitečný, pomáhá totiž odstranit škodlivé látky z těla. Většinou má dvě odlišné podoby. Může být buď suchý, dráždivý a žádné hleny se při něm nevykašlávají. Nejčastěji je to při chřipce. Pak je dobré ho tlumit. Při nemocech z nachlazení, které na rozdíl od chřipky téměř vždy zasahují právě dýchací cesty, se hlen tvoří a nemocný má potřebu ho vykašlávat. V takovém případě je potřeba vykašlávání podpořit.

    Psychické příčiny: Zřejmě se úporně snažíte upoutat na sebe pozornost . Chcete do světa vykřičet: „Všímejte si mě, poslouchejte mě!", "Já jsem taky důležitý, vidíte mne?". Možná máte strach přijímat život naplno, se vším všudy co přináší.

    Bylinky, které pomohou: Připravte si čaj, který vám pomůže s ředěním usazeného sekretu v dýchacích cestách, usnadňuje tak odkašlávání a zlepšuje dýchání.

    Recept na směs: Smíchejte 1 hrst květů lípy, 1 hrst listů jitrocele, 1 hrst květů černého bezu a 1 hrst drcených sušených šípků. 2 vrchovaté lžíce směsi zalijte 1 litrem vroucí vody a nechte 10-15 min luhovat. Pak přidejte 2 lžíce medu a čaj popíjejte teplý po doušcích.

  • Bolesti hlavy, migrény

    Úporná bolest hlavy nás dokáže pořádně potrápit.
    Autor: profimedia.cz
    Je nepříjemným a bohužel i častým společníkem. Nevyhýbá se nikomu. Několikrát za život se s ní setká každý, patří dokonce mezi nejčastější důvody návštěvy lékaře. I přesto, že většinou není příznakem závažného problému, je značně obtížné se jí jednou pro vždy zbavit.

    Psychické příčiny: Často signalizují, že se ze strachu zbytečně a často kritizujete nebo podceňujete. Na vině může být naštvanost, potlačené myšlenky, nevyřčená slova. A také neochota podléhat vedení.

    Bylinky, které pomohou: Zkuste čaj na který potřebujete 1 lžičku meduňky, 1 lžičku máty, 1 lžičku květů levandule, 1 lžičku drcených fenyklových semínek a 3 dl vroucí vody.

    Léčivky smíchejte, přelijte vroucí vodou a vše nechte 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby přeceďte a můžete popíjet.

  • Alergie a oslabená imunita

    540762:gallery:true:trueNedivte se, tyhle dva zdravotní problémy opravdu patří k sobě. Alergie je totiž jednou z poruch imunity. Imunitní systém je jakýsi náš šestý smysl, kontrolní orgán pro kontakt s okolním světem. Musí přesně rozeznat, co je tělu vlastní, co je dovoleno přijmout a co ne. A na tom závisí naše zdraví.

    Psychické příčiny: Za vašimi problémy může být pocit bezbrannosti, neschopnost bránit se. přesvědčení o vlastní bezvýznamnosti, pocit viny, snaha strhnout nevědomě pozornost na sebe, stará bolestná vzpomínka.

    Bylinky, které pomohou: Téměř zázračné účinky má Echinacea neboli Třapatka nachová. Kromě výrazného působení na imunitní systém také účinně hubí viry, některé bakterie i plísně. Imunitní systém podpoří také rakytník řešetlákový. Využívanou částí rostliny jsou především plody, které se mohou užívat jak v čerstvém tak i sušeném stavu a semena, ze kterých se lisuje olej. Dalším výborným antioxidantem je kustovnice čínská neboli goji. A zapomenout nemůžeme na ženšen. Působí značně antioxidačně, detoxikačně a stimulačně, nastartovává veškeré funkce organismu včetně imunitního systému.

  • Bolestivá menstruace

    Menstruace někdy bolí, ulevit od bolestí může sex
    Autor: Shutterstock.com
    Postihuje hodně žen. Některé ale první dva až tři probolí tak silně, že často ani nemohou vstát z postele, natož pak dělat cokoli jiného. Bolesti jsou způsobeny tím, že sevření kapilár v děložní sliznici, ke kterému během menstruace dochází, způsobuje jejich nedokrvení.

    Psychické příčiny: Zřejmě popíráte své vlastní jí. Chybí vám radost z vlastního ženství, z toho, že jste žena. Trápí vás pocit viny, strach, nedůvěra v partnerství kvůli sobě samé.

    Bylinky, které pomohou: Rozhodně si sežeňte kontryhel, který je velice chutný. Má vliv na veškeré gynekologické problémy, záněty, čistí, upravuje hormonální hladiny, pravidelnost menstruace a odstraňuje bolestivé křeče. Z dalších bylinek, které zabírají ve chvíli bolestí a odstraňují křečovité stahy, si kupte třeba heřmánek, který můžete i popíjet s citrónem a medem, nebo mateřídoušku.

  • Kvasinkové infekce

    Co když má váš muž jiné sexuální fantazie než vy?
    Autor: Shutterstock.com
    Vaginální mykóza je častou nemocí až 75 % žen, méně častěji se může objevit také u mužů. Dochází k ní při přemnožení mikroorganismů v normálním vaginálním prostředí, které je pro každou ženu běžné. Projevuje se především úporným svěděním, pálení při močení, bílý výtok a tlak a bolesti v podbřišku.

    Psychické příčiny: Popírání vlastních potřeb, člověk nedokáže podpořit sám sebe, ustupuje, není si jistý sám sebou.

    Bylinky, které pomohou: Zevně si můžete intimní oblast omývat roztokem s olejem z čajovníku australského (tea trea oil), který dokáže ničit bakterie, plísně, kvasinky, dokonce se osvědčuje i proti potížím virového původu. Působí protizánětlivě a lehce znecitlivuje pokožku. Jako doplněk je ideální třikrát denně popíjet čaj z kontryhele nebo řebříčku.

  • Vysoký krevní tlak

    Mějte svůj krevní tlak pod kontrolou.
    Autor: Netmedik
    Hypertenzí trpí 15 – 20 % populace. Jde o civilizační chorobu, na jejíž vzniku se podílí náš životní styl. Většinou se neprojevuje žádnými většími příznaky, dokud nezpůsobí horší zdravotní potíže, například infarkt myokardu. Je ale opravdu vysoce nebezpečný. Kromě způsobení onemocnění srdce může také zvýšit riziko onemocnění ledvin, či očí. Trpíte jím, pokud hodnoty dosahují 140/90 mm Hg a více a jsou naměřeny několikrát za sebou.

    Psychické příčiny: Na vině může být dlouhodobě neřešený emocionální problém.

    Bylinky, které pomohou: Léčbu i prevenci můžete podpořit bylinkami, které sníží vliv plynoucí z rizikových faktorů, ale také vylepší stav cév. V tomto ohledu se doporučuje: ibišek, hloh, jmelí, chmel, kozlík, meduňka a žen-šen.

  • Nízký krevní tlak

    Tlakoměr
    Autor: archiv
    Není nebezpečný. Typickými příznaky jsou závratě, vrávorání, studené nohy, nepotlačitelné zívání, únava, potíže při přechodu ze sedu do stoje, například ráno při vstávání z postele. O hypotenzi hovoříme v případě, kdy jeho hodnoty klesnou v klidovém stavu pod 115/75 mm Hg.

    Psychické příčiny: Nedostatek lásky v dětství. Pocity rezignace.

    Bylinky, které pomohou: Nejlepšími bylinkami jsou kopřiva a zázvor, ze kterých si můžete připravit čaj. Skvělým receptem na nízký tlak je také rozmarýnové víno. Přípravíte ho tak, že smícháte 1 l bílého vína s 20 g suchých lístků rozmarýnu a necháte 5 dní v uzavřené láhvi stát, potom přecedíte. Užívejte 2 skleničky denně k jídlu.

  • Nespavost

    Pokud se v noci často jen převalujete, zaděláváte si na velké zdravotní problémy.
    Autor: profimedia.cz
    Tahle nevítaná návštěvnice našich ložnic je významným fenoménem naší doby. Poruchou spánku trpí stále větší procento lidí, což se promítá nejen na jejich zdraví, ale i v jejich soukromém, pracovním a společenském životě. Spánek patří mezi základní a přirozené fyziologické potřeby. Jeho délka a kvalita je naprosto nezbytnou součástí regenerace organismu, ovlivňující jeho správnou funkci. Průměrná délka spánku by se měla pohybovat mezi 7 až 8,5 hodinami, je to však velmi individuální.

    Psychické příčiny: Trápí vás pocity viny, nedůvěra nebo strach. Na vinně může být i nesprávné vidění sebe sama, snaha něco nebo někoho kontrolovat.

    Bylinky, které pomohou: Usínání vám zkrátí meduňka, která má celkově uklidňující vliv na náš organismus, dává se jako příměs do čajů pro celkové uvolnění a relaxaci duše i těla, uklidňuje nervový systém. Dalšími účinnými uspávači jsou chmel, kozlík, třezalka a levandule.

  • Afty

    Afty jsou velice bolestivé, pomoc můžete najít ve své kuchyni.
    Autor: Shutterstock.com
    Tyhle bolestivé bělavé nebo nažloutlé vřídky, které se nejčastěji objeví na sliznicích v ústech, dokáží pěkně potrápit. Jejich výskyt může být doprovázen zvýšenou teplotou a zduřením krčních lymfatických uzlin. Onemocnění probíhá obvykle 1-2 týdny.

    Příčiny: Je možné, že máte vztek sami na sebe, protože stále děláte špatná rozhodnutí. Na vinně může být i popírání vlastních potřeb, nesoustředění, frustrace a zlost. A v neposlední řadě i pocit strachu.

    Bylinky, které pomohou: Vyplachujte si ústa silným vychladlým heřmánkovým (uklidňuje) nebo mateřídouškovým (dezinfikuje) odvarem. Skvělý vliv na hojení má i šalvěj, se svými dezinfekčními a protizánětlivými účinky. Účinná je i vodilka kanadská, lžičku namleté bylinky rozmíchejte ve sklenici vody a vyplachujte třikrát denně. Pomůže i myrhový nálev, který připravíte rozmícháním 5-10 kapek tinktury ve sklenici vody. Boláčky také můžete potírat oreganovým olejem.

Klíčová slova:  zdraví, psychika, nemoc, bylinky
Diskuse ke článku
.