Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Objetím nešetřete! Vyléčí šrámy na duši, uleví od bolesti

Bez objetí nemůžeme dlouho žít. Tělo a hlavně duše začne strádat, bude ve stresu a napětí. Nedostatek dotyků navozuje nespavost i deprese.
29. prosince 2013 | 06:00

Nic nás nestojí, přitom dokáže divy. Zbaví nás bolesti, smutku, zahřeje, zmírní úzkost a ještě upevní vztahy...

Nemusíte mluvit. Stačí jedno pevné objetí, které za vás řekne všechno. Můžete jím vyznat lásku, dodat sílu nebo dát najevo, že s druhým soucítíte. Jedno malé objetí vydá za několik pilulek. Oproti nim však nemá žádné vedlejší účinky. A vždycky pomůže!

Objetím nešetřete

Bez objetí nemůžeme dlouho žít. Tělo a hlavně duše začne strádat, bude ve stresu a napětí. Nedostatek dotyků navozuje nespavost i deprese. Objetí a dotyky zkrátka potřebujeme. Léčí šrámy na duši, ale uleví i od fyzické bolesti. Účinky pocítíme už po pár vteřinách. Při objetí totiž klesá hladina stresového hormonu kortizolu a krevního tlaku.

Jackie Samuel si na živobytí vydělává vskutku netradičně. Objímáním.
Autor: profimedia.cz
Koho nebo co objímat

Obejmout můžeme prakticky cokoliv, kromě sebe sama. Zřejmě nejsilnější účinky má objetí člověka s člověkem. Jste sami? Pak svolejte objímací party. Inspirovat se můžete v Americe, kde pořádají velké happeningy. Objímat ale můžeme také zvířata, stromy, nebo třeba plyšáky. Hlavní je, že nám dotyky budou příjemné.

Syndynka se se mnou přišla ve snu rozloučit.
Autor: Shutterstock.com
Zvířata

Jste osamělí a nemáte u sebe blízkého člověka? Nezoufejte. Pořiďte si zvířecího mazlíčka. Je prokázáno, že objímání psa, kočky, koně nebo jiného domácího miláčka má blahodárné účinky na naši psychiku, ale i fyzický stav. Ne nadarmo se při léčbě dětí či seniorů využívá canisterapie (kontakt se psem) nebo hippoterapie (kontakt s koněm) či felinoterapie (přímý kontakt s kočkou). Už jen přítomnost zvířete vyvolává pozitivní náladu.

objímání
Autor: Shutterstock.com
Pokud si zvířátko doma nemůžete dovolit, ani vy nemusíte strádat. Objetí nalezneme i v samotné přírodě. Stačí vyrazit do lesa nebo do parku. Stromy v sobě mají obrovský léčivý potenciál. Už jen fakt, že jdete na procházku, opíráte se o kmeny nebo jen sedíte ny pod stromy, vás uvolní, zklidní a dobije energii. „Už v dávných dobách se stromech věřilo, že ve strojí bývají objímání duchové. Při stromu vstupujeme do jeho energetického systému. Díky tomu se propojuje energie mezi námi a stromem. Naším tělem začne protékat léčivá moc, čištění dochází k čištění aury a my životní dobíjíme svou sílu,“ říká fytoterapeutka Pavla Kurková.

objetí
Autor: Shutterstock.com
Člověk

Čím častěji se budeme objímat, tím budeme zdravější. Budeme se cítit lépe na těle i na duši. Objetí mírní deprese, snižuje úzkosti, a dokonce působí proti nespavosti. Není lepší usínání než v objetí milované osoby. "Objímání je hodně důležité už od narození. Je podstatné pro rozvoj zdravého sebevědomí i schopnosti mít blízké vztahy s druhými. Uklidňuje, dodává pocit sebejistoty, prohlubuje vztah s objímajícím, je to prevence jímajícím, proti pocitům osamělosti, depresi. Také je to vyjádření zájmu o naši osobu, projev citu," říká Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl.

Bez objetí člověk dlouhodobě chřadne. Dítě se při nedostatku objímání špatně vyvíjí po citové stránce. Nenaučí se navazovat vztahy, je apatické, bojí se lidí, nebo se naopak na každého lepí, což vede k nízkému sebevědomí a pocitům osamělosti.

Heidi Klum nadšeně na Vánoce objímala Santu
Autor: Profimedia
Chlupatý mazel dokáže divy

Hlazení zvířete prospívá hlavně opuštěným seniorům či nemocným dětem. „Jakmile chytím svého psa okolo krku a podrbu ho, okamžitě zapomenu na starosti. To živočišné teplo a hebkost srsti dělá člověku dobře. Například u dětí s epilepsií se přítomností psa sníží počet i intenzita záchvatů. Když starý člověk hladí zvířátko, jeho ztuhlé ruce se uvolní, děti se při objímání se zvířetem zklidní nebo i usnou, mají blažený výraz ve tváři,“ vysvětluje canisterapeutka Olga Tomášů a uvádí vlastní příklad: „Můj vnuk byl velice temperamentní, - stále někde pobíhal. Měli jsme pejska, obyčejného voříška, a najednou jsme zaznamenali velkou změnu."

Autor: Michala Jendruchová