Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor! I zdánlivě zdravé potraviny mohou škodit!

Dejte si pozor na potraviny, které jsou považovány za zdravé, ale ve skutečnosti se vyrovnají jídlu z fast foodu.
28. listopadu 2013 | 07:00

Jídlo, které nám nejvíce chutná, je většinou velmi nezdravé. Slanina, burger ani salám do zdravého jídelníčku vůbec nepatří. Škoda. Ovšem existují také potraviny, o kterých si chybně myslíme, že jsou pro naše tělo vhodné. Víte, které to jsou?

Celozrné pečivo

Pokud vás při nákupu celozrného chleba hřeje pocit, že děláte něco pro své zdraví, mýlíte se. Většina celozrného pečiva v supermarketech se téměř neliší od toho bílého.

Jablečné šťávy

Zřejmě ani netušíte, že když pijete jablečnou šťávu ze supermarketu, vyjde to úplně stejně jako pití koly. Jedna sklenička obsahuje kolem 90 kalorii a 22 gramů cukru. Když si pořídíte pravou ovocnou šťávu z farmářského trhu nebo si vyrobíte vlastní, sklenička bude obsahovat pouze 65 kalorii a 13 gramů přírodního cukru.

...
Autor: Shutterstock

Hotové saláty

Když si v obchodě koupíte již udělaný zeleninový salát, může mít stejně kalorii jako hamburger ve fast foodu. Balené saláty se většinou vyrábí s nepříliš čerstvé zeleniny, přidává se do nich přepálené maso, uzeniny, dresingy a spousta oleje. Raději obětujte trochu času a připravte si doma salát z ověřených surovin.

Müsli

Většina lidí má utkvělou představu, že pojídáním křupavého müsli dělají pro své zdraví maximum. Není tomu tak. Ve skutečnosti nemá müsli téměř žádnou nutriční hodnotu a obsahuje převážně cukr, tuk a kalorie. Také je těžko stravitelné, což může způsobovat nadýmání a žaludeční problémy. Raději si k svačině dejte hrst nesolených mandlí.

...
Autor: Shutterstock
 

Ochucené jogurty

Jogurty, které jsou prezentovány jako "ovocné", ve skutečnosti téměř žádné ovoce neobsahují. Do jogurtu se přidávají falešné příchutě a umělá sladidla a obsah bílkovin je téměř nulový.