Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Udělejte si doma krém pro každou pleť: Bez chemie a konzervantů!

Vyrobte si domácí krém z přírodních produktů, který bude vyhovovat vašemu typu pleti
10. listopadu 2013 | 09:00

Podobně jako potraviny, i kosmetika je v dnešní době nadopovaná chemií. A neplatí to, bohužel, jen pro ty nejlevnější produkty, ale i pro krémy od nejdražších značek. Pokud už vás nebaví studovat složení na každé krabičce, vyrobte si kosmetiku doma - z BIO surovin a bez konzervantů.

Základním pravidlem pro výrobu domácí kosmetiky je nebát se zkoušet. Možná vám hned první vyrobený krém "nesedne". Někdy je potřeba změnit poměr jednotlivých ingrediencí, někdy se musí prostě vyměnit za jiné. V každém případě máte, oproti kupovaným výrobkům, jednu z mnoha výhod - sami si rozhodnete, kolik krému vyrobíte.

Nepodceňujte hygienu

...
Autor: Shutterstock.com
Než se pustíte do samotné přípravy krému, ujistěte se, že máte celé prostředí a používané nádoby dokonale čisté. Důkladně umyjte kuchyňskou linku i všechny předměty, se kterými budete pracovat, vyvařte nebo vysterilizujte nádoby na přípravu krému, i na jeho uchovávání a umyjte si ruce.

Vzhledem k tomu, že pracujete s čerstvými, přírodními ingrediencemi, je nutné zařídit, aby se vám do krému nedostaly bakterie a on se nezačal kazit. Uchovávejte ho proto v lednici, abyste prodloužili jeho trvanlivost a každou nádobku si označte etiketou. Budete tak mít přehled, jaký krém jste vyrobili a kdy to bylo.

Nespěchejte

...
Autor: Shutterstock.com
Vždy volte skleněné nádoby. Plastové jsou porézní a krémy se v nich proto kazí snadněji a rychleji. Krém také nenabírejte nikdy přímo prstem, ale dřevěnými, nebo plastovými špachtlemi, které po použití snadno umyjete. Nebuďte netrpěliví a pusťte se do výroby jen když máte dost času. Krém je totiž nutné mixovat celou dobu, než úplně vychladne. Dohlédněte také na to, aby všechny ingredience, které mícháte dohromady, měly stejnou, ideálně pokojovou teplotu.

Tipy:

...
Autor: Shutterstock.com
Většinu přírodních ingrediencí na výrobu krémů seženete ve specializovaných prodejnách s potravinami, ve zdravé výživě, některých drogeriích nebo například v obchodech s potřebami pro včelaře. Nebojte se hledat na internetu a vybírat jen ty 100% čisté a v BIO kvalitě!

Ingredience pro výrobu krémů se vám zřejmě budou zdát drahé, je ale potřeba si uvědomit, kolik jich na výrobu jednoho krému spotřebujete. Při rozpočítání konečné částky proto budete velmi překvapeni.

Vyrobte si domácí krém z přírodních produktů, který bude vyhovovat vašemu typu pleti
Autor: Shutterstock.com
Popusťte uzdu svému výtvarnému nadání a vyrobte pro své blízké originální vánoční dárky v podobě vlastnoručně vyrobených krémů v ručně zdobených nádobách. Vaše maminka nebo kamarádky z nich budou doslova nadšené!

Krém pro normální a citlivou pleť

  • 2 lžíce kakaového másla
  • 90 ml slunečnicového oleje
  • 4 lžíce růžové vody
  • 6 kapek santalového oleje

...
Autor: Shutterstock.com
Ve vodní lázni a za stálého míchání zahřívejte všechny ingredience, dokud se zcela nepromíchají. Poté směs přelijte do mixovací nádoby a ručním mixérem šlehejte až do úplného vychladnutí. Pak už můžete takto hotový krém přendat do připravené nádoby a do lednice.

Krém pro mastnou pleť:

  • 2 lžíce kakaového másla
  • 90ml mandlového oleje
  • 4 lžíce čaje z rozmarýnu
  • 3 kapky levandulového oleje

...
Autor: Shutterstock.com
Ve vodní lázni a za stálého míchání zahřívejte všechny ingredience, dokud se zcela nerozpustí a nepromíchají. Poté směs přelijte do mixovací nádoby a ručním mixérem šlehejte až do úplného vychladnutí. Pak už můžete takto hotový krém přendat do připravené nádoby a do lednice.

Krém pro suchou nebo stárnoucí pleť:

  • 7g včelího vosku
  • 2 lžíce mandlového oleje
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 kapky růžového oleje
  • 1 lžíce sypaného zeleného čaje

...
Autor: Shutterstock.com
Ve vodní lázni a za stálého míchání zahřívejte nastrouhaný včelí vosk společně s oleji, dokud se zcela nerozpustí a nepromíchají. Poté do horké směsi přisypte zelený čaj a dalších 15 minut zahřívejte ve vodní lázni.

Směs olejů přeceďte přes čisté plátno nebo vyvařený cedník a ručním mixérem šlehejte až do úplného vychladnutí. Pak už můžete takto hotový krém přendat do připravené nádoby a do lednice.

Autor: brig