Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bolí vás záda? Pomůže vám křenová placka!

Bolí vás záda? Zapomeňte na léky a pomožte si od bolesti jako naši předkové.
28. září 2013 | 10:00

Trápí vás bolesti zad a nemůžete se narovnat? Dejte na rady našich babiček a připravte si z čerstvého křenu štiplavý zábal.

Jak na to?

Budete potřebovat kousek čerstvého křenu, hladkou mouku, sádlo, trošku oleje, případně kousek gázy.

Křen nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte v poměru 1 díl křenu – 1 díl sádla – 4 díly mouky. Z hmoty vytvarujte placku, kterou položíte na bolavé místo potřené olejem.

...
Autor: Shutterstock

Pokud máte citlivou kůži, raději placku zabalte do gázy. Za pár minut ucítíte, jak se místo prohřívá. Placku nechte působit zhruba 15 minut. V každém případě byste ji měli mít přiloženou jen po dobu, která je vám příjemná. Pokud vás obklad moc pálí, ihned ho sundejte. Až placku odstraníte, omyjte místo vlažnou vodou a osušte, případně namažte vazelínou. Obklady opakujte po 2 až 3 dnech.

Blahodárné účinky křenu

Křen má díky obsahu důležitých živin a antibiotických látek posilující účinky pro naši obranyschopnost. Proto je také výborným pomocníkem při léčbě nachlazení nebo chřipky. Již v tradiční medicíně se díky hřejivým účinkům používal jako obklad pomahájící jako první pomoc proti revmatismu, otokům a bolesti kloubů a svalů.

 

Autor: oli