Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor: Sladké limonády dětem opravdu nepatří

Nedávejte dětem slazené limonády
7. září 2013 | 10:00

Naučte své děti dostatečně pít už odmalička. Hlídejte ale to, jaké nápoje jim nabízíte, a volte je podle jejich věku. Víte, které jsou pro ně vhodné?

Voda
Hodí se nejen pro miminka, ale i pro starší děti. Kojencům kupujte vodu balenou, s označením „kojenecká“, u níž máte jistotu, že není nijak chemicky upravená. Menším dětem nedávejte vodu z kohoutku, protože může obsahovat dusičnany, které jsou pro dětský organismus nevhodné, a je navíc desinfikovaná chlorem.

Čaje
Malým dětem čaje chutnají, hlavně bylinkové a ovocné. Ale nikdy je nepřislazujte.

Dodržují vaše děti pitný režim?
Autor: Shutterstock.com

Neslazené jsou nejlepší!
Přeslazené nápoje s vysokým obsahem cukru a konzervantů dětem nedávejte, raději je vyměňte za kvalitní vodu nebo neslazené čaje. Tzv. dětská pitíčka na bázi džusů obsahují třeba až deset kostek cukru. Proto je dávejte dětem jen výjimečně, a pokud už je koupíte, pak je vždy raději nařeďte vodou. Cukr škodí nejen dětským zubům, ale přispívá také k nadváze.

Džusy a minerálky
Také s těmi opatrně – i ty 100% obsahují spoustu cukru. Vždy je řeďte vodou nebo kvalitní minerálkou (obsahují pro tělo potřebné minerály). Pokud dítě touží po sladkém nápoji, dopřejte mu třeba ochucenou minerálku.



Autor: iva