Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Voňavá máta: Bylinka pro zdraví, krásu i do kuchyně

Máta se dá pěstovat celý rok − když už venku mrzne, můžete si ji přesadit do květináče.
25. srpna 2013 | 10:15

Jako léčivka se tahle bylinka používá už tisíce let, a to nejen v Británii. Její účinky znali lidé ve starém Egyptě a Japonci z ní nejméně před dvěma tisíci let lisovali speciální olej – peprnomátovou silici. Ta se dnes přidává do zubních past, cukrovinek, různých léků, medikamentů a podobně.

Máta peprná pochází z Britských ostrovů. Angličané ji také dodnes rádi používají jako skvělou příchuť například k pečenému jehněčímu. Rozšířila se do většiny světa a patří mezi nejkrásněji vonící byliny. Pěstovat se dá celý rok − když už venku mrzne, můžete si ji přesadit domů do květináče.

Procházka jako relaxace

„Když máte štěstí a můžete se procházet mezi lány, na kterých roste máta, tak si toho važte. Je to skvělé pro relaxaci. Její vůně má opravdu uzdravující účinky,“ vypráví anglikánský kněz Richard Hladky. „Jsem původem Čech, ale většinu života žiji v Sussexu (hrabství v bezprostřední blízkosti Londýna – pozn. red.) a máme tady celá pole máty. Vozím ji pak domů do Čech přátelům. Říkají, že prý voní jinak než ta česká. Věřili byste tomu?“ popisuje specifickou „britskou“ vůni „otec Bobby“ a pokračuje: „Nevím o nikom, kdo by neměl chuť ulehnout do voňavého pole, když se k němu dostane. A když si pak k večeru dáte dobrý čaj z čerstvé máty… Neznám nic lepšího na trávení!“

Mátový čaj zklidní podrážděný trávící trakt a navodí pocit dobré nálady.
Autor: Profimedia.cz
Léčí toho hodně

Máta opravdu léčí kdeco. Používá se samostatně nebo ve směsích, čerstvá i sušená. Je hlavní složkou například v čajích na podporu trávení, zlepšení problémů se zažíváním, funkce žlučníku… Uklidňuje i střevní křeče a zmírňuje nadýmání. „Máta je výborná i jako inhalační prostředek. Její silice uvolňuje dýchací cesty, pomáhá při jejich odhlenění, léčí záněty nosních a čelních dutin. Zároveň snižuje krevní tlak a má antiseptické, tedy dezinfekční, účinky. Oleje s příměsí máty pomáhají od svědění kůže a aroma svíčky s vůní máty dokonce pomáhají odpuzovat hmyz.

Máta
Autor: Shutterstock.com
Mátový čaj:
Když si chcete dopřát čaj, pijte jej 2–3krát denně, jednu čajovou lžičku na šálek.

Máta pro ústní hygienu:
Jako náhradu zubní pasty vyzkoušejte tuto domácí směs: 1 lžičku mořské soli, půl lžičky sušeného zázvoru, 4 lžíce jedlé sody a 6 kapek mátového oleje. Kombinace je dobrá v tom, že mořská sůl pomáhá dásním, zázvor zase zabíjí bakterie v ústech, jedlá soda bělí zuby a máta krásně provoní dech.

Mátová relaxační lázeň:
Naplňte si vanu příjemně teplou vodou a natrhejte do ní kousky čerstvé máty nebo alespoň do ní nasypejte tři lžíce sušené bylinky. Účinek je úžasný: výborná relaxace, voňavá pokožka, uvolnění dechu ze znečištěného prostředí…

Skvělý recept na konec

Jehněčí kotletky s mátovou omáčkou
Autor: Shutterstock.com
Jehněčí s mátou (starobylá anglická pochoutka)

Co budete potřebovat:

jehněčí kotlety
mátu pernou
česnek
olej
sůl
pepř

Postup:
Jehněčí kotletky naklepeme (nejlépe přes jemný lněný ubrousek nebo alespoň mikrotenovou fólii), potřeme česnekem, osolíme, opepříme a na každý kousek položíme mátové lístky (5 až 6 plátků). Pak je můžeme péct v předem vyhřáté troubě, zalité olejem, asi 30 minut. Když jsou hotové, zezlátnou a už na pohled jsou křupavé. Podáváme je na ohřátých talířích ve vlastní šťávě. Chuť máty je v tomto receptu nezaměnitelná a vynikající.

Autor: sia