Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trápí vás pigmentové skvrny? Možná za ně může antikoncepce

23. srpna 2013 | 06:00

Dříve byly nevzhledné skvrny výsadou hlavně starších lidí. Jenomže dnes postihují stále častěji i teenagery a mladé jedince. Proč? A jak vznikají? Na to jsme se mimo jiné, zeptali i odbornice.

O co jde?

Jedná se o nadměrnou tvorbu kožního barviva v pokožce, které způsobuje vznik tmavých skvrn nebo dokonce i ploch, a to nejčastěji v oblasti obličeje, krku, dekoltu nebo rukou. Bohužel, postihnout může kohokoliv z nás.

Vznik pigmentových skvrn

Hyperpigmentace může být vrozená ( např. pihy) nebo získaná. Získaná pigmentace vzniká na základě různých faktorů, například v důsledku hormonálních změn, tedy například těhotenství nebo dokonce i užívání antikoncepce! Pak také působením slunečního záření nebo častým opalováním v soláriu.

Pigmentové skvrny se skrývají těžko
Autor: Shutterstock.com

Porucha pigmentace

Bohužel, příčinou mohou být různé choroby nebo se může jednat o vrozenou poruchu pigmentace, která se projeví v souvislosti s vyšším věkem, kdy se začínají tvořit takzvané stařecké neboli jaterní skvrny, které vznikají na základě nedostatečné funkce jater.

Jak s nimi bojovat

Na trhu existuje hned několik metod, jak se skvrnami bojovat. Velmi účinný je laserový zákrok, který je ale pro většinu lidí velmi nákladný. Další možností jsou depigmentační krémy, ovšem ne každý se pohybuje v přijatelné cenové hladině, protože ošetřování pigmentových skvrn je tak trochu běh na dlouhou trať. Krémy, které jsme našli jsou cenově dostupné a najdete je v naší fotogalerii.

Dvě otázky pro dermatoložku MUDr. Andreu Vocilkovou

Co to je a jak vznikají?

Plošné světle hnědé až tmavší pigmentace, které vznikají v obličeji nejčastěji kolem úst, na čele, ale i zevně na tvářích, se nazývají melasma nebo chloazma. Na jejich vzniku se podílejí hormony, jak v těhotenství, tak i hormonální léčba - např. antikoncepce. Ke zmnožení pigmentu melaninu v základní vrstvě pokožky pravděpodobně dochází v důsledku působení UV záření.

Je možné se jich někdy zbavit?

Již vytvořená ložiska je možné odstraňovat jednak pomocí kosmetických prostředků, které mají bělící účinky, a dále i speciálním ošetřením jako je chemický peeling, aplikace laserů nebo intenzivního pulzního světla. Podmínkou udržení dosaženého efektu je přísně dodržovaná fotoprotekce.

Autor: Eva Dvořáková