Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Popíjíte rádi alkohol? Dělejte to alespoň pravidelně!

Popíjejte! Budete zdraví
18. srpna 2013 | 10:00

Myslíte si, že když si občas dáte jen tak společensky dvojku vína, ušetříte své zdraví? Ne. Podle odborníků je to právě naopak: když pít, tak žádné „nárazovky“. Lepší je pravidelnost.

Víno vyhrává
Jestli máte raději víno než jiný alkohol,  je to dobrá zpráva pro vaše tělo. Tenhle nápoj totiž obsahuje řadu pro organizmus prospěšných látek. Dovedou například zvyšovat hladinu „hodného“ cholesterolu v krvi nebo bránit kornatění (ucpávání)  tepen. Víno má v sobě například i flavonoidy – antioxidanty, které tělo chrání proti různým toxinům.  Další cennou látkou je resveratol, který účinkuje dokonce jako ochrana proti rakovině kůže, prsů, plic i střev.

Každý den je nejlepší
Vtip je v tom, že zdravé vlastnosti vína se projevují jen tehdy, když ho popíjíme pravidelně. Pozitivní účinky jeho složek totiž v těle nevydrží dlouho a je třeba je doplňovat.  Jestli tedy například abstinujete celý týden a v sobotu večer si ve společnosti dopřejete třeba sedmičku vína, děláte přesně to, co odborníci nedoporučují. Zkrátka, nárazovky jsou špatně.

Fajn, ale nepřehánět, nevěřit
Přestože je naprosto jasné, že přemíra alkoholu tělu škodí, existuje minimálně čtyři sta vědeckých studií, které dokazují jeho pozitivní účinky. Tedy hlavně vína. Například ve Středozemí, kde ho konzumují daleko víc než u nás, mají lidé prokazatelně méně často infarkt nebo mrtvici. Popíjení po jídle se považuje za jeden z hlavních důvodů. Dejte si ale pozor na některá nepravdivá doporučení.

Příklad? Podle nejmenovaného ministra nejmenovaného rezortu je v Čechách dnes pohodová denní norma: šest sklenic vína a k tomu tři panáky. To jsou skoro dvě promile. Podobné rady by vás přivedly do vážných zdravotních i jiných potíží.

Autor: rie