Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Potratová pilulka – výhra, nebo risk? Lékaři před ní varují!

Potratová pilulka: Ano, nebo ne?
15. srpna 2013 | 06:00

Selhala vám antikoncepce a vy v žádném případě neuvažujete o dítěti? Kromě klasické interrupce můžete využít „potratovou pilulku“. Když ji spolknete, potratíte. Ovšem není to už trochu moc?

Příznivci téhle metody, která se dá přirovnat k miniinterrupci, jásají. Konečně se Státní ústav pro kontrolu léčiv rozhoupal a potratové pilulce s názvem RU-486, kterou vyrábí francouzská firma Exelgyn, dal zelenou! Za pár týdnů si ji každá žena bude moct pořídit. Sice na lékařský předpis, a to pouze z nemocnice. Odpůrci už však naopak podepisují různé petice a chtějí, aby byla zakázaná. Kde je pravda? Je opravdu potratová pilulka tak nebezpečná?

Šetrnější, nebo naopak rizikovější?
Pravidla pro použití pilulky budou stejná, jako v případě miniinterrupce. Můžete ji použít do 49. dne od poslední menstruace a i cena bude podobná – kolem 3500 Kč. Budete však potřebovat lékařský předpis, a to výhradně ze zdravotnického zařízení s lůžky (tedy nemocnice apod.). Výhodou je, že nebudete muset do nemocnice, a k potratu dojde doma. Nicméně návštěvy u lékaře se nevyhnete, toho byste měla vyhledat po první a druhé dávce a potřetí na kontrolu.

Co na to lékaři?
Použití pilulky nemění nic na tom, že jde pořád o potrat. Sice bez chirurgického zákroku, ale potrat. A navíc v domácím prostředí. To může být právě problém. Jak říká gynekoložka MUDr. Martina Hourová, neexistují žádné české zkušenosti, které by mohly pozitiva použití potvrdit.

„Osobně nemám ráda interrupce, ale v porovnání s neověřenými metodami považuji miniinterrupci za sázku na jistotu. Potratovou pilulku zatím nemáme ověřenou, takže bych byla opatrná. A pokud jde o vyzdvihování pozitiv, jako je šetrnost a domácí prostředí, bohužel i domácí potrat může skončit komplikacemi, například krvácením a nedokončeným potratem,“ varuje uznávaná gynekoložka. Jiní gynekologové ale potratovou pilulku vítají a tvrdí, že emoce kolem ní jsou naprosto zbytečné. Když máme uzákoněné interrupce, pak je prý jedno, jak k ní dojde.

Co o ní ještě nevíte?
•    Poprvé se začala používat ve Francii v roce 1988.
•    Povolená je ve 25 zemích, včetně České republiky a Slovenské republiky. Zakázaná je ale například v Austrálii!
•    Skládá se ze dvou částí – první usmrtí embryo, druhá ho vypudí ven z těla.

Autor: iva