Zanedbávat odličování, druhý den se jen zběžně omýt vodou a nanést na tvář další vrstvu – to je nejlepší cesta do dermatologického pekla. Ucpou se vám totiž póry, popraskají žilky, řasy se změní v nevzhledný chumel a vaše pleť zestárne o deset i více let.

Na vlastní kůži

Jak to víme? V Británii provedli totiž experiment. Žena kolem 35 let se dobrovolně rozhodla, že na měsíc odloží všechna své odličovadla – čistící gely a mléka, čistící tonikum, peeling, masky. Obličej bude oplachovat jen vodou a hned nanášet další vrstvu make-upu. Dermatologové pak zkoumali, jak tento způsob »péče« na její pleť působí. „Už po třetí noci jsem si vypěstovala řadu drobných bílých cyst kolem řas. Moje pleť byla tak suchá a napjatá, bylo to jako maska. O víkendu dokonce několik mých přátel poznamenalo, že jsem vypadala velmi unaveně,“ zapsala si odvážlivkyně Anna postřehy z experimentu, jehož průběh sledoval britský list Daily Mail.

Byl to »záhul«

Přesto to Anna nevzdala. Ušmudlaný polštář od make-upu brala jako to nejmenší zlo. Daleko horší byly po pár dnech slepené řasy.  „Vyvinula jsem si averzi na aplikaci řasenky. Mé řasy se totiž proměnily ve dvě tlusté a tvrdé monořasy,“ byl další Anin postřeh a hned si dopsala: „Když jsem si prohlédla pokožku zvětšovacím zrcátkem, viděla jsem na jejím povrchu šupiny. Vypadala jsem jak špatně omítnutá zeď. Navíc jsem měla hrozně suché rty, které bolestivě praskaly v koutcích.“

V takovém stavu se Anna probouzela měsíc... Na její pleti se to podepsalo.
Autor: dailymail.co.uk

Nenávratné poškození?

Po celou dobu experimentu dohlížel na stav Aniny pokožky lékař. „Může dojít k poškození různých buněčných struktur v kůži a snížit se produkci kolagenu - látky, která dává kůži pružnost,“ uvedl Dr. Williams. Podle něho došlo na některých místech ke zhoršení až o 20 % a o 5% se zvětšily póry na pokožce.

Konečně úleva!

Anna se už nemohla dočkat, až se bude moci po měsíci konečně odlíčit! Pár dní před koncem ji totiž začaly dokonce už natékat i oči. Po odlíčení na sebe pak zůstala jen nevěřícně zírat. Podle lékařů zestárla její pleť zhruba o 10 let! Patrné to bylo na první pohled! Naštěstí se stav pokožky dal zvrátit. Nešlo totiž o dlouhodobé zanedbávání, ale »jen« o měsíc. Tak co, dámy, i nyní nebudete mít na odlíčení večer čas…?

Jak to vidí české odbornice?

MUDr.Tereza Gabryšová, dermatoložka Kliniky GHC Praha

Líčidla, která se v současné době používají, pleti většinou neškodí, ale naopak jí chrání. Přesto by se měla jednou denně z obličeje sundat, protože se spojují s potem, mazem a smogem z vnějšího prostředí a mohou u citlivé pleti a především spojivek vyvolat dráždění a zarudnutí, někdy i vznik zánětů mazových žláz. K odlíčení je potřeba emulgující složka (mléko, mýdlo nebo mycí tableta, syndet) a voda, většinou stačí kohoutková u citlivé pleti převařená nebo pleťová.

Jana Wertheimová, kosmetička Salonu GHC Praha

Pravidelné odličování pleti před spaním je jedno ze základních pravidel v péči o pokožku a to i když se nelíčíme. Za den na pleti ulpí mnoho nečistot. Make-up pleť sice může chránit, ale obsahuje mnoho pigmentů, které leží pouze na povrchu pokožky, kde tvoří méně prodyšný film. Tento film je potřeba večer důkladně smýt, aby pokožka mohla dýchat a naplno se věnovat večerní přirozené regeneraci. Pokud pleť večer neodlíčíme, ráno se probudíme s unavenou, povadlou pletí, na kterou posléze ještě dáme další a další líčidla. Navíc když necháme na pleti celodenní nečistoty, póry se snadněji zanáší a je větší pravděpodobnost výskytu zánětů.

Fotogalerie
2 fotografie

Fotogalerie
2 fotografie