Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Černý bez: Lék na všechny bolesti

Černý bez je doslova zázračný a dají se z něj připravit velice chutné produkty.
29. července 2013 | 07:00

Bez se odedávna považuje za jednu z nejmagičtějších a nejtajemnějších bylin. Lidé ho ve středověku dokonce považovali za účinnou zbraň proti temným mocnostem. K nejrůznějším účelům se využívají všechny části rostliny. Vyrábí se z ní spousta produktů: od vína až po hudební nástroje.

Nenápadné keře černého bezu miluji. Vůně jeho květů mi připomíná dětství. Když si z nich dělám na jaře čaj, vzpomínám na lesní procházky se svým dědou. Naučil mě, jak připravit skvělé bezinkové víno. Občas ho v létě dělávám.

.
Autor: shutterstock.com
Které části jsou léčivé?

Odpověď je jednoduchá. Všechny. Dají se sbírat jarní výhonky, později celé květy, zralé plody, listy... Léčivá je i kůra a kořen – v něm je nejvyšší koncentrace léčivých látek. Běžně se ale sbírají hlavně květy a plody. Musí se ale dobře tepelně upravit, jinak způsobují nevolnost. Mírně jedovaté jsou listy, proto se nepoužívají vnitřně.

Dvojí sklizeň

Černý bez je možné sklízet dvakrát ročně. Začátkem léta se sbírají květy a mladé listy. Později, na podzim, pak ještě můžete zužitkovat zralé plody. Květy je nejlepší trhat těsně před otevřením. Bývá v nich hodně malého hmyzu, takže je pořádně vyklepejte, než je spaříte vařící vodou například při přípravě čaje. Sušte je na tenké savé podložce, v suchu a tmě a uchovávejte v uzavřené nádobě.

Použití:
Květy bezu jsou skvělé při léčbě rýmy, nachlazení, kašli, zánětu dutin. Čaj vyvolává pocení, takže snižuje teplotu při horečce. Zlepšuje i vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pomáhá i při detoxikaci organizmu, především zbavuje tělo kyseliny močové, takže je vhodný například pro lidi trpící dnou nebo revmatem. Léčí i potíže s močovými cestami a ledvinami (například jejich nedostatečnou činnost nebo kameny). Je výborný i proti zadržování vody v organismu, snižuje krevní tlak, zlepšuje odolnost cévních stěn. Chladný a neslazený se hodí při plynatosti, střevním kolikám, pomalému trávení a zácpě.

Černý bez
Autor: Shutterstock.com
Bezový čaj

2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme 10 min louhovat. Pak přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo přislazený medem.

Pleťová voda

Nálev z květů černého bezu se dá používat k čištění citlivé pokožky. Připraví se stejně jako čaj, pochopitelně bez slazení. Je vhodný místo chemických přípravků.

Černý bez je doslova zázračný a dají se z něj připravit velice chutné produkty.
Autor: Shutterstock.com
SIirup z bezových květů

35 kusů bezových květů, 2 citrony, 2 kg cukru, 2 l vychladlé převařené vody

Postup: Květy omyjeme, zbavíme nejsilnějších stonků, zalijeme převařenou vodou a přidáme důkladně omytý a na kolečka nakrájený citron (může být i kyselina citronová) a necháme 24 hodin odstát. Potom přecedíme přes jemné síto a přidáme cukr, mícháme než se rozpustí. Pak asi 3 minuty povaříme. V chladné temné místnosti sirup vydrží i několik měsíců. Po otevření skladujte v lednici.

Bezové víno

2 kg zralých bobulek černého bezu (dozrávají v říjnu), 1 kg cukru, 1 l vody, 0,5 l rumu

Postup:Bez omyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu a vaříme 10 minut. Přecedíme, přidáme cukr a vaříme 5 minut. Necháme vychladnout a přidáme rum.

Autor: Silvie Risová