Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pracujete na noční směny? Může to ohrozit vaši plodnost

Stále více žen nemůže přijít do jiného stavu. Jednou z příčin může být jejich pracovní tempo
12. července 2013 | 06:00

Čím dál tím více žen se marně pokouší o početí dítěte. Přestože jsou zdravé ony i jejich partneři, vysněné miminko se počít stále nedaří. Důvodů může být mnoho, od špatných stravovacích návyků, kouření a pití alkoholu, až po chronický stres a nedostatek spánku.

Často si možná ani neuvědomujete, v jak stresovém prostředí se pohybujete a jak špatně spíte. Právě stres a nedostatečný spánek ovlivňují v mnoha případech ženskou, ale i mužskou plodnost.

Zívejte, posílíte své zdraví
Autor: profimedia.cz
Mohou za to noční směny

Podle nejnovějších lékařských průzkumů může být jednou z příčin neplodnosti práce na noční směny, kterou v dnešní hektické době vykonává čím dál tím více lidí. Podle studie, která byla provedena na 100 tisíci ženách, může takové zaměstnání až o 80% snížit schopnost ženy otěhotnět a o 29% zvýšit riziko potratu. Způsobeno je to právě nepravidelným spánkem a narušením vnitřního přirozeného biorytmu, což může mít za následek nejen neplodnost, ale také nemálo zdravotních komplikací, jako jsou poruchy menstruačního cyklu, srdeční onemocnění, deprese nebo snížení sexuálního apetitu apod.

Proč je spánek tak důležitý

Naše tělo řídí tzv. cirkadiální rytmus, nebo chcete-li naše vnitřní hodiny, ty se řídí pravidelným střídáním světla a tmy. Pokud jejich fungování dlouhodobě narušíte, třeba právě nepravidelnými denními a nočními směnami, sníží se v těle produkce „spánkového“ hormonu melatoninu, který má na starosti například produkci pohlavních hormonů. Jeho snížená hladina v těle navíc způsobuje nespavost a zvyšuje riziko rakoviny.

Těhotenství
Autor: Shutterstock.com
Spěte dosytnosti a nestresujte se

Snadno se to řekne, ale hůře se to dělá, jenže pokud budete chtít otěhotnět a být vy i dítě v těhotenství zdravá, budete muset změnit svůj životní styl. Právě spánek je tou nejdůležitější a nejzdravější činností, kterou pro své tělo můžete udělat.